2005 TRASH Regionals
Round 01
Tossups

1. He died of blood poisoning in 1911, having broken his toe some years earlier kicking a safe because he could not remember the combination. Working under the motto "Each day we make it, we will make it the best we can," he later turned his business over to his favorite nephew, Lem Motlow. He would eventually win a Gold Medal at the 1904 World's Fair in St. Louis after a career that began as a Civil War moon shiner. For ten points, name this creator of the Old No. 7 Tennessee whiskey.

Answer: Jasper Newton "Jack" Daniel (do NOT accept Jack Daniels -- we are looking for the person, not the brand name)

2. As part of the marketing campaign for this movie, a series of short films released on the Internet depicted excerpts of counseling sessions documenting the patient's change from a shy child prodigy to a violent psychopath. A phrase that translates from Russian as "That's for chickens to laugh at" plays a pivotal role in the action as Simon Tam tries to prevent his sister from killing Mal Reynolds. For ten points, name this film starring Nathan Fillion and Adam Baldwin, the long-anticipated screen continuation of Joss Whedon's Firefly.

Answer: Serenity

3. Released in 2003, in this game you play a nameless New Jersey-ite who receives help from store owner Stacy Peralta, pro Chad Muska, and childhood friend Eric Sparrow. A jealous Eric cheats, framing you for crashing a tank in Moscow. It is the first game in the series to make use of extensive cut-scenes, including one in which you jump off of a building and perform a McTwist over a helicopter. For ten points, name this title in which you progress from a local amateur to a sponsored professional skateboarder.

Answer: Tony Hawk Underground (prompt on "THUG")

4. Books published with his name following his death include four titles in the Covert One series, "co-written" by both Gayle Lynds and Patrick Larkin. Born in 1927, his first calling was in theater, where he operated the Playhouse on the Mall in Paramus, New Jersey. His first book, The Scarlatti Inheritance, was released in 1971, while The Osterman Weekend was released one year later. Several of his books have been made into films, including Osterman, The Apocalypse Watch and a pair of movies starring Matt Damon as a secret agent with amnesia. For ten points name this author responsible for The Bourne Identity and its sequels.

Answer: Robert Ludlum

5. The pilot for this series, entitled "Everybody's Favorite Bagman," was produced for CBS in 1988 and featured Roy Thinnes as Albert Wentworth. According to the third season episode "Prince of Darkness," part of the show takes place at the 33rd Precinct, although this later changed to the 27th precinct. Since its premiere, its lone steady presence has been Steven Zirnkilton, who delivers the opening narration. This is, for ten points, what original and long-running NBC series from Dick Wolf?

Answer: Law and Order

6. In 2001, this act officially withdrew their eponymous full-length debut album from the Mercury Prize shortlist despite being the London bookmakers' odds-on favorite. Previously, they had made their mark on the UK underground music scene with the song "Ghost Train" and the EP Tomorrow Comes Today. They have returned with the songs "Dirty Harry", "DARE", and "Feel Good Inc." off their 2005 album Demon Days. For ten points, name this "19-2000" and "Clint Eastwood" act recognized by the Guinness Book of World Records as the most successful virtual band.

Answer: Gorillaz

7. In a 2001 Fox News Channel interview, he warned Tony Snow that there were, quote, "white niggers," unquote and that he's seen a lot of them in his time. In July 2005, he lamented that one's life is probably in no greater danger in the jungles of Africa than in the jungles of America's cities. His experience in such language is vast, having served as both a Kleagle and Exalted Cyclops for the Ku Klux Klan in Crab Orchard in the mid-1940s. For ten points, what man has long since distanced himself from his Klan days as an eight-term, and counting, U.S. Senator from West Virginia?

Answer: Robert Byrd

8. It had natural grass from its opening until 1969, and again after 1995. Home to the 1966 All-Star Game, Major League Baseball declared this park the designated playoff home for the Chicago Cubs from 1986 to 1988, when Wrigley Field installed lights. Appropriately, 96 open arches surround the field of this ballpark just below the roof, while a statue of Stan Musial has been located outside here since 1968. For ten points, name this ballpark that ended its run as the home of the St. Louis Cardinals in 2005.

Answer: Busch Stadium

9. In 2005, she released her first album in more than three decades, the jazz-folk hybrid Ever Since. Born in 1946 in New York, she was discovered as a teenager by Mercury's president, who in turn recommended her to producer Quincy Jones. Jones rush-released her first single in 1963 after discovering that the Crystals planned to record their own version. That first single was a number-one hit in 1963 while its sequel, "Judy's Turn to Cry," was a top-five hit in its own right. For ten points, name this teen-pop pioneer who made "It's My Party" a worldwide hit in the 1960s.

Answer: Lesley Gore

10. In 2004, four amusement parks with this name were sold to U.S. private equity group the Blackstone Group for 457 million dollars. Three are in Europe, while the fourth, in California, features the only North American "robo-coaster" in Knights' Tournament, as well as the Volvo Driving School, Dig Those Dinos at Explorer Village, and the Block of Fame, where famous works of art are made out of the namesake brand. For ten points name this park that honors the Danish company that makes those neat building bricks for kids.

Answer: Legoland

11. According to Nielsen, it is the highest-rated sporting event in television history, garnering a 49.1 share. It was the first time in game history that the team that gained the most yards from scrimmage lost. The winners jumped out to a 20-0 halftime lead on two Ray Wersching field goals, a TD pass to Earl Cooper and a quarterback sneak. Ken Anderson threw two touchdown passes, but two more Wersching field goals clinched it for the winning team and an MVP trophy for Joe Montana. For ten points, name this January 24, 1982 game that saw the 49ers win their first NFL title.

Answer: Super Bowl 16

12. The name's the same. The company was founded in New York in 1907 by Jack Golomb, and currently competes in their market with such rival brands as Cleto Reyes and Tuff Wear. The man was born Erik Schrody in Valley Stream, New York, and was frontman for the rap group responsible for such singles as "Shamrocks and Shenanigans" and "Put On Your Shit Kickers". The company is the official equipment supplier for the reality show The Contender, while the man enjoyed commercial and critical acclaim in 1998 for his album Whitey Ford Sings the Blues. For ten points give the shared name for a boxing equipment maker and a former House of Pain rapper-turned-solo rocker.

Answer: Everlast

13. Adapted from Francis Beedling's novel The House Of Dr. Edwardes, it tells the story of Dr. Constance Peterson whose boss, the newly hired chief of Green Manors Asylum, is hiding a troubling past. The movie drove a wedge between its director and David O. Selznick, who brought his own therapist on board as a technical advisor. For ten points, name this 1945 Oscar winner featuring a Theremin-heavy score by Miklós Rózsa, production design by Salvador Dalí and the skilled direction of Alfred Hitchcock.

Answer: Spellbound

14. Born in Brooklyn, his family relocated to Santa Paula, California and took work in the citrus groves. A graduate of Yale and Stanford Law, he won a seat on the Santa Paula City Council in the city's first-even write-in electoral win. He moved to the state assembly and won election to the US Senate in 1982. He passed on becoming US Ambassador to the UN to take on the Reverend Don Butler and former Acting President Glenn Alan Walker, beating both. Name, for ten points, this GOP Presidential nominee played by Alan Alda on The West Wing.

Answer: Arnold Vinick

15. Shortly after this single was released in 1997, country covers by both Jeff Carson and the Raybon Brothers were also released. Originally released on the singer's second solo album, Shades of Grace, the song's success prompted the album to be renamed in honor of the single. The story of a father's relationship with his daughter, the singer reminisces about his daughter growing up to womanhood, but keeps coming back to this activity that occurred "after bedtime prayer". For ten points name this annoying Christian crossover hit by Bob Carlisle, a staple of father-daughter wedding dances and the like.

Answer: Butterfly Kisses

16. His father Troy was the 240th pick of the 1984 Entry Draft. A Cole Harbour, Nova Scotia, native his nicknames include Baby Legs and Darryl, in honor of Darryl Sittler. In his first season of organized play, he had 106 goals in 81 games for the Dartmouth Subways in 2001-02. In his two seasons for Rimouski Oceanic, he scored 141 goals and 209 assists in 143 games and caught the eye of Wayne Gretzky, who called him the next Mario Lemieux. For ten points, name this 18-year-old hockey phenom, now a teammate of Super Mario's on the Pittsburgh Penguins.

Answer: Sidney Crosby

17. Its name, taken from the Yes song "And You and I 3: The Preacher the Teacher" was also the name its founder gave to his typewriter. Its logo has sung, asked for a hug, called itself a god, and worn a Santa hat and a mortarboard. Its employees have included Drew Goddard, Jane Espenson, Ben Edlund, Marti Noxon, Tim Minear, and David Fury. Name, for ten points, this production company behind Firefly, Angel, and Buffy the Vampire Slayer, founded by Joss Whedon.

Answer: Mutant Enemy

18. A German native, he was raised by Margali Szardos and appeared in the Munich circus before being rescued. A devout Catholic, his appearance makes church-going difficult, although he almost became a priest. He has two fingers and a thumb on each hand, two toes on each foot, yellow eyes, and a prehensile tail that he can use to fence. He can also teleport short distances in a process called "bamfing." For a while he was a member of the British group Excalibur, but this son of Mystique and Azazel is now back in the States. Name, for ten points, this mutant born Kurt Wagner, a member of the X Men and Uncanny X Men who shares his name with a type of worm.

Answer: Nightcrawler (Prompt on "Kurt Wagner" before it is mentioned)

19. In 1981, Pia Zadora received one after her husband, Meshulam Riklis, flew a group of journalists to Las Vegas. The youngest person ever honored was Ricky Schroeder for The Champ, while the oldest was Jessica Tandy for Driving Miss Daisy. The first ceremony was held in 1944 during a luncheon at 20th Century Fox, and the actual award statuette was not unveiled until 1946. For ten points, name this prize handed out annually by the Hollywood Foreign Press Association.

Answer: Golden Globes

20. If you play a Draw Two, the target can instead play a Draw Two himself, making it Draw Four to the next player, and so on, until the person who has no Draw Two has to draw a bajillion cards. Playing a zero makes all players pass their hands in the direction of play, except a red zero, which is sometimes treated as a Draw Ten. For ten points, these are some of the rules of what insanely aggressive variation of the popular card game Uno?

Answer: Killer Uno

21. He is credited with writing TV's first professional script, getting paid five dollars. A one-time Warner Brothers contract player, he also spent time working in a Mexican one-ring circus and won a Bronze Star in World War II. An Oscar nominee for Roman Holiday and The Heartbreak Kid, he was also an avid environmentalist who helped launch Earth Day, which was first celebrated on his birthday. Such was the life of, for ten points, what man who played Oliver Douglas on Green Acres, who died this year at age 99?

Answer: Eddie Albert