2005 TRASHionals
Round 04
Tossups

1. Written for the '30s film Moulin Rouge where it was sung by Constance Bennett, this Al Dubin-Harry Warren-penned song describing "Where gigolo and gigolette / Can take a kiss without regret" may now be more associated with Tony Bennett. The more recent song of this title has a singer whose shallow heart is the only thing beating and whose shadow is the only thing walking beside him as he walks a lonely road, the only one that he has ever known. For ten points, what is also a recent Green Day hit off the album American Idiot?

Answer: "Boulevard of Broken Dreams"

2. (AUDIO) Given a clip of dialogue from a 1970s movie, name it, for ten points. [Clip 14]

Answer: Meatballs

3. Launched in May 1963, it was the end result of "Project Alpha," its maker's goal to create and launch a product of its type within one year. Its name was the survivor of a quarter-million possible names, all three and four letter words generated by an IBM computer. Its most recent change was to add a 'clear' version to take on Crystal Pepsi; before that, it was the 1984 addition of aspartame, a new partner for saccharine after cyclamates were banned. Notable for its red pinstriped can, name, for ten points, this Coke product whose name does not stand for "totally artificial beverage."

Answer: TaB

4. Dom DeLuise's and Dana Elcar's first film role, the 1964 version was an early credit for Larry Hagman and included Dan O'Herlihy as Brigadier General Warren Black. The 2000 live TV version had Harvey Keitel, Don Cheadle, James Cromwell, Noah Wyle, and executive producer George Clooney. Directed by Sidney Lumet and then Stephen Frears and based on a novel by Eugene Burdick and Harvey Wheeler, for ten points, name this film in which the President, played by Henry Fonda and Richard Dreyfuss respectively, is faced with a bomber mistakenly and irrevocably ordered to drop a nuke on Moscow.

Answer: Fail-Safe

5. The oldest member of this team is 35-year-old midfielder Ramon Ramirez, while the youngest is 18-year-old midfielder Christian Jiminez. Coached by Dutch national Thomas Rongen, its owner, Jorge Vergara, calls this squad a team of excellence and an open door for Spanish speakers. A sister club for a 10-time Mexican league champion, it shares its stadium with a rival, the Los Angeles Galaxy. For ten points, name this first foreign-owned franchise in Major League Soccer history, which plays its home games at the Home Depot Center.

Answer: Club Deportivo Chivas USA

6. This nine-minute short was the only published credit for director Anthony Rizzo, who died in February 2004. A grinning monkey sitting in a tree dangles a lit firecracker from a fishing pole just over the head of an unwary turtle. The turtle then performs the title action just in time to protect itself from immolation in an explosion. As the scene changes to your typical all-American family, a voice-over explains that to survive a nuclear attack, one must perform the title action. For ten points, name this 1951 propaganda short which, in 2004, was added to the National Film Registry.

Answer: Duck and Cover

7. They were the sponsor of the 2005 NABC college all-star game and are currently a sponsor of the Harlem Globetrotters 2004-2005 North American tour. Originally intended for volleyball by its inventor, Reyn Guyner, it was marketed first in 1970 by Parker Brothers and was 4 inches in diameter. Since used to make a variety of balls, projectiles, and other products, for ten points, identify this toy intended as a ball for indoor use and made of polyurethane foam.

Answer: Nerf

8. In February, he urged New Mexico lawmakers not to pass a law banning cockfighting. Born in 1924 in Salt Lake City, he has worked as a rodeo rider, blacksmith and bodyguard to Howard Hughes. He startled moviegoers in 1979 for his role as hapless nuke employee Ted Spindler in The China Syndrome. Ben Luckett in the Cocoon films, he’s best known to TV fans as patriarch Gus Weatherspoon on NBC’s Our House. For ten points, name this actor, known to the young’uns as the face of Quaker Oats and Liberty Medical.

Answer: Wilford Brimley

9. In the March 11, 1956 issue of Parade magazine, it was claimed that the 1960 presidential election would be "dominated by labor" and won by a Democrat who would be assassinated or die in office. The predictions were made by this individual who also claimed that we would have germ warfare with China in 1958 and that a woman would be elected president in the 1980s. For ten points, name this astrologer and psychic consulted by Nancy Reagan.

Answer: Jeanne Dixon (née Pinckert)

10. This company outfitted the polar campaigns of Roald Amundsen and Ernest Shackelton. Founded in 1856 by a former draper's apprentice, it started as an outfitter's store but soon focused on outerwear for locals as well. They gained a patent in 1888 for the invention of gabardine. Its best-known symbol was adopted for its coat linings in 1924, though it would first show up in accessories in the 1960s. With a worldwide flagship store on New Bond Street in London, name, for ten points, this clothier whose red, camel, black and white check is still synonymous with the company.

Answer: Burberry

11. After graduating from Smith in 1940, she worked in the theater and met Hugh Franklin, her future husband, while understudying a role Chekov's The Cherry Orchard. She has served as librarian for the Cathedral Church of St. John the Divine for the last 30 years and does much of her writing in an office there. For ten points, name the author of A Swiftly Tilting Planet and A Ring of Endless Light, best known for the classic A Wrinkle in Time.

Answer: Madeleine L'Engle

12. Born in Sao Paulo in 1975, by age 14 he was the Brazilian national karting champion. After two seasons in Britain's Formula 3, he moved on to Indy Lights, where he won his first race in 1996. The runner-up for CART Rookie of the Year in 1998, he won his first CART race in Detroit in 2000. He won three times in 2001, including his first of two consecutive wins at Indianapolis Motor Speedway. For ten points, name this Brazilian, who now drives in the Indy Racing League for Team Penske, driving the Number Three car.

Answer: Helio Castroneves

13. WARNING: TWO ANSWERS REQUIRED. In 1988 they received nominations for the Independent Spirit Award's Best Feature and the Razzie's Worst Film for Tough Guys Don't Dance. Cousins born in the former Palestine, they first collaborated on the 1963 Israeli film El Dorado. Purchasing a struggling production company in 1979, they turned out a string of cheapies throughout the eighties, along with some big-budget work including the Stallone vehicles Cobra and Over the Top. For ten points, name this producing duo whose Cannon Films were responsible for Delta Force, Blood Sport, the Missing in Action series, and Breakin' 1 and 2.

Answer: Menahem Golan and Yoram Globus

14. Formed in 1976, this group’s two vocalists met while in a Sydney production of Jesus Christ Superstar. After years of minor success in their native Australia, they signed a record deal with Arista in 1980, and released their first album, Lost in Love, later that year. That album spawned the hit singles "All Out of Love" and "Every Woman in the World". For ten points, name this group, led by Russell Hitchcock and Graham Russell, whose hits include "Sweet Dreams", "Making Love Out of Nothing At All", and "Even the Nights Are Better".

Answer: Air Supply

15. Work outside of her field includes a cameo in a French movie based on Absolutely Fabulous, appearing in the video for the Elephant song "Misfit," and judging the 2004 Miss Universe pageant. Discovered in her home town of Karvina in the Czech Republic, in an 2003 interview she stated a preference for the forest over the ocean, which would turn prophetic two years later. The cover model for the Sports Illustrated 2003 swimsuit issue, name, for ten points, this supermodel who broke her pelvis and lost boyfriend Simon Atlee in the tsunami aftermath of the December 26, 2004 Indian Ocean earthquake.

Answer: Petra Nemcova

16. He was born on April 6, seven months after his parents were married, so his parents passed him off as premature even though he weighed 12 pounds at the time of his birth. He briefly quit his job after being gored by a bull. He also romanced Stefania, whom he met in a gelato shop in Italy. He once foiled a crook at Nemo’s by throwing a hot pizza in his face. Years after divorcing Joanne, he finally married Amy. For ten points, name this tall police officer whom people don’t always love as much as his brother Raymond.

Answer: Robert Barone

17. UCLA's all-time assist leader, he completed his NBA career in 1999, playing 11 games for the Clippers. A first-team all-rookie in 1990, his best year was in 1991, when he averaged 9 assists and 17.1 points per game. In 1992 he and Sam Mitchell were traded to Indiana for Chuck Person and Michael Williams. For ten points, name this first-ever draft pick of the Minnesota Timberwolves, nicknamed for a character in children's literature.

Answer: Jerome "Pooh" Richardson

18. Since 1997, this actress has been married to Oscar-nominated director Taylor Hackford. Born in 1945 in London, she made her film debut in Peter Hall's 1968 adaptation of A Midsummer Night's Dream. Caesonia in the infamous 1979 film Caligula, she played Russians in both 1984's 2010 and 1985's White Nights. She is 0-for-2 in Oscar nominations, losing Best Supporting Actress Oscar bids for The Madness of King George and Gosford Park. For ten points, name this British actress, best known to American fans as police detective Jane Tennison in Prime Suspect.

Answer: Helen Mirren

19. He's now going by his real last name Robertson while developing complex ringtones for cell phones. He wrote and produced the Whodini hit "Magic's Wand" and added synthesizers as a session musician on Foreigner's 4 and Def Leppard's Pyromania. He showed an acoustic side in 1984's The Flat Earth, but 1982's The Golden Age of Wireless provided his greatest U.S. hit. For ten points, name this musician who enlisted the help of British TV star Magnus Pyke for "She Blinded Me with Science".

Answer: Thomas Dolby

20. He was the first player to be named World Series Most Valuable Player twice. Born in 1935, he briefly attended the University of Cincinnati on a basketball scholarship, playing freshman basketball and soccer under Ed Jucker. Debuting in the majors in 1955, he had his breakout season in 1961, striking out 269 batters and winning 18 games. In 1963, he won the first of three National League Cy Young Awards, and he went 53-17 in his last two seasons, retiring after the 1966 season when he was only 30. For ten points, name this Hall of Fame pitcher, who spent his entire 12-year career with the Dodgers and who refused to pitch on Yom Kippur?

Answer: Sandy Koufax

21. Zak is a woodcutter with a half-human, half-elf wife, Ana, and a half-dog, half-moth "doth" named Pook. The three join forces to battle an evil fairy who has turned 12 forest creatures into jewels. Those creatures, in turn, are the models for 12 jeweled creatures that readers can claim, if they can find them somewhere in these United States. Subtitled A Fairy Tale About Real Treasure for Parents and Children of All Ages, this is, for ten points, which Michael Stadther book that contains clues for readers to find tokens that can be redeemed for jewels worth more than one million dollars?

Answer: A Treasure's Trove