Technophobia 5
Tossups by USC Less Filling (Tony Lopez, Vincent Diamante, Darin McAnelly, Doug Richards, and Kristan Watson)

  1. The original definitions of this personality type were optimistic, generous, and gregarious, or aggressive, ambitious, and selfish, depending on when the fixation occurred. Today it may refer to someone who smokes and chews gum at the same time. For 10 points, supply the Freudian term for someone who has not progressed beyond the first stage of development, an analogue to anal retentive types.

    answer: _oral_ retentive

  2. The only child of an architect, his father died the year he was born. In 1915 he went to Alexandria for the Red Cross. While there he wrote Alexandria: A History and A Guide. His Aspects of the Novel is a literary study, and his novels include Two Cheers for Democracy and Where Angels Fear To Tread. For 10 points, name this author of Howard's End and A Passage to India.

    answer: E(dward) M(organ) _Forster_

  3. Along with Chaetognatha [key-toe-nath-ah], this is the only truly invertebrate deuterostomal phylum. Its classes include Holoturoidea and Crinoidea. Many members have no circulatory, respiratory, or excretory systems, some use a water-vascular system for movement, and its most recognizable members feature pentaradial symmetry. For 10 points, name this phylum which includes brittle stars and starfish.

    answer: _Echinodermata_ (Accept _echinoderms_)

  4. Their last grand master, Jacques de Molay, was burned at the stake in 1314. They started as a small group led by Hugues de Payens [hyoog de pie-YEN], but due to the writings of Bernard of Clairvaux, their popularity and numbers increased to 20,000 members. Though they undertook vows of poverty and chastity, they became one of the most powerful organizations in Europe. For 10 points, name this group formed at the end of the first Crusade who swore to protect pilgrims in the Holy Land, the rivals of the Knights of Malta.

    answer: _Knights Templar_ (Accept Poor _Knights of Christ_ or _Temple of Solomon_

  5. He wrote and edited the San Francisco News-Letter before moving to England, where he published "Cobwebs from an Empty Skull." He returned to California and began his column "The Prattler." After writing "In the Midst of Life" and "An Occurrence at Owl Creek Bridge," he disappeared in Mexico. For 10 points, name this author, best known for his Devil's Dictionary.

    answer: Ambrose _Bierce_

  6. Born in Alexandria, this mathematician had over one thousand editions of his geometry in print until 1482, and it dominated the subject for over 1800 years. In general relativity, his geometry can no longer be used because of the four-dimensional aspect of space-time. For 10 points, name this mathematician whose most famous work is his Elements.

    answer: _Euclid_

  7. He appears with such well-known characters as Huwawa, the Bull of Heaven, and the Agga of Kish. The original accounts of this king who does not want to die appear on twelve incomplete Akkadian language tablets found at Nineveh. Probably based on a real king of the same name who ruled at Uruk, for 10 points, name this most famous hero of Mesopotamian myth.

    answer: _Gilgamesh_

  8. A series of international team competitions known as the Uber Cup are held every three years as the women's world championship. Thought to have begun in India, it takes its name from the country estate of the dukes of Beaufort in Gloucestershire, where it was first played around 1873. Though the current #1-ranked player is a Dane, the sport is generally dominated internationally by Chinese, Indonesians, and Malaysians. For 10 points, name this game in which lightweight rackets are used to volley a shuttlecock over a net.

    answer: _badminton_

  9. Born in 1868 in Davenport, he joined the British Royal Navy, eventually rising to the rank of Captain. On January 18, 1912, he was the head of an expedition reaching the South Pole. His last words recorded in his diary were "It seems a pity, but I do not think I can write more." For 10 points, name this explorer who died on the return trip from the South Pole after being beaten there by Roald Amundsen.

    answer: Robert Falcon _Scott_

  10. "Fair boy, wilt thou come with me? My lovely daughters shall wait on thee; my daughters keep their nightly revels; they will rock thee, dance, and sing thee to sleep." The text, originally in German, has been set by many composers, most notably in Loewe's Opus 1 No. 3 in 1818 and Schubert's D. 328 three years earlier. For 10 points, name this title character of a poem by Johann Wolfgang von Goethe.

    answer: _Erlkönig_ (accept "King of the Elves" or "The Erl King," "The Elf King," or equivalents)

  11. In one play by Euripides, Hermione blames her own barrenness on this title character's witchcraft. The daughter of Eëtion, she is the prize of Neoptolemus, son of Achilles, after the fall of Troy. The title heroine of the first major tragedy by Jean Racine, she also appears in Shakespeare's Troilus and Cressida. For 10 points, name this literary and mythological figure, the wife of the Trojan hero Hector.

    answer: _Andromache_

  12. She kept peacocks on the Georgia farm where her mother cared for her as she died of lupus. Her first story "The Geranium" was a moderate success and was followed by "Greenleaf," "Circle in the Fire," and "Good Country People." Her works also include the novels "The Violent Bear it Away" and "Wise Blood." For 10 points, name this author of the short story collection "A Good Man is Hard to Find."

    answer: Mary Flannery _O'Connor_

  13. Originally a music student, this photographer helped found the world's first museum collection of photographs at the Museum of Modern Art in New York City in 1940 as an effort to establish photography as a fine art. With Willard Van Dyke, he formed Group f.64 and used large cameras and small apertures to capture nature's infinite variety of light and textures. For 10 points, name this black and white photographer, famous for capturing the wildernesses of the United States, especially Yosemite.

    answer: Ansel _Adams_

  14. His period of greatest activity was about AD 140-160, and he did for astronomy what Euclid did for plane geometry. In a single treatise he arranged the discoveries of his predecessors in a systematic manner, and his work was a standard of excellence for many centuries. For 10 points, name this astronomer, geographer, and mathematician, whose greatest work was "The Almagest," and who is most famous for his theory that the Earth was the center of the universe.

    answer: _Ptolemy_

  15. Born in what was seen as a "barbarous" state, one of his first acts as king was to order the execution of his mother's lover, and later as emperor he traveled in search of an elixir of immortality. He proclaimed his empire would last ten thousand generations, but it collapsed four years after his death and was replaced by the Han. For 10 points, name this Qin emperor, famous for unifying China.

    answer: Qin _Shi_ Huang-di or _Chao_ Cheng

  16. The major contributer to number theory between Diophantus and Fermat, his _Liber quadratorum_ is considered his masterpiece, but his 1202 work _Liber abaci_ is more famous. In it he posed the question "how many rabbits can be produced from a single pair in one year if it is assumed that every month each pair begets a new pair which from the second month becomes productive?" For 10 points, name this Pisan, the first great mathematician of the 13th century, for whom the sequence beginning 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, and so on, is named.

    answer: Leonardo _Fibonacci_ (Accept _Leonardo of Pisa_ or _Leonardo Pisano_)

  17. Based on the works of Carl Jung, it was developed during World War II by a mother-daughter team to study personality differences in people. They used a series of questions to determine a person's preferences in four dimensions: extraversion vs. introversion, sensing vs. intuition, thinking vs. feeling, and judging vs. perceiving, and each person is classified into one of 16 possible psychological types. For 10 points, name this test, which is distinct from the Keirsey Temperament Sorter.

    answer: _Myers-Briggs_ Type Indicator or _MBTI_

  18. Mr. Collins eventually marries Charlotte Lucas, and Lydia elopes with officer Wickham. Bingley's on-again, off-again courtship with Jane ends happily despite the interference of Mr. Darcy; Lady Catherine de Bourgh interferes with Darcy's relationship with Elizabeth. For 10 points, all of these intrigues concerning the Bennett girls appear in what Jane Austen novel?

    answer: _Pride and Prejudice_

  19. Led by President Islam Karimov, this mostly desert country's highest point is Beshtor Peak at 14,104 feet. It contains the ancient city of Samarkand, although its present-day capital is Tashkent. For 10 points, name this former member of the Soviet Union, which makes up much of Kazakhstan's southern border.

    answer: Republic of _Uzbekistan_

  20. This man was considered one of the greatest scholars of Alexandria. Nicknamed Beta, he was educated at Athens and taught at Alexandria after 240 B.C. He was one of the first to measure the circumference of the earth based on the position of the sun at Syene. Name--for 10 points--this man, best known for devising a method of finding prime numbers.

    answer: Eratosthenes