Technophobia 5 Tossups by USC Tastes Great (Tim Woodward, Joe Wright, et al.)

  1. According to Josephus, Alexander the Great was shown this book upon his arrival in Jerusalem and thus spared the city. Completed in about 536 BCE, its first half is a narrative of events surrounding the narrator's life while the second half contains visions and prophecies, though as early as chapter 2 he interprets Nebuchadnezzar's dream of an immense image. The 27th book of the Old Testament, it contains the accounts of Meshach, Shadrach, and Abednego. For 10 points, name this book famous for the handwriting on the wall.

    answer: book of _Daniel_

  2. This country is not Costa Rica, but in 1823 it was a member of the United Provinces of Central America. It's not Panama, but it had a president who went by the name Díaz. It's not El Salvador, but it is bordered by the Gulf of Fonseca. It's not Belize, but the English did once control it. It's not Guatemala, but it is over 40,000 square miles in size. It's not Nicaragua, but it does contain part of the Mosquito Coast. For 10 points, name this remaining Central American republic.

    answer: Republic of _Honduras_

  3. Warning: First and last names required. There may be one more woman entering the Senate in 2000 come Tuesday, despite her not even being on the ballot. Due to a little used law, the Governor retains the right to appoint his choice to office if the winner of the election is dead, and acting Governor Roger Wilson has pledged to appoint this woman if her husband, who is currently leading polls over incumbent John Ashcroft, should win in Missouri. For 10 points, name this woman who may join Mary Bono, Lois Capps, and Jo Ann Emerson as widows succeeding their husbands to the U.S. Congress.

    answer: _Jean Carnahan_

  4. At the age of "thirty year old and a half," on May 13, 1373, she received 16 mystical visions. Also referred to as "Showings" or "Revelations," these visions prompted her to become an anchoress, in essence proclaiming herself dead and even having burial rites performed. Enclosed in a church on the northeast coast of England, from where she presumably took her name, she examined her "ghostly" experiences and came to write "A Book of Showings." For 10 points, name this woman, a spiritual guide to Margery Kempe.

    answer: _Julian_ of Norwich

  5. He was the first U.S. officer to enter Canada during the War of 1812, and when his commanding officer ordered him to surrender without a fight he broke his sword over his knee so as not to turn it over intact. Forty-nine years later he symbolically repeated this gesture, resigning as Secretary of State when Buchanan refused to reinforce Charleston. In between, he directed the Blackhawk and Seminole wars. For 10 points, identify this general who lost the Democratic nomination for president to James Polk in 1844 and lost the presidency to Zachary Taylor in 1848.

    answer: Lewis _Cass_

  6. Founded in 1898 in the predominantly Irish Chicago South Side, they ceased operations twice in their first two decades, but by 1922 were playing in Comiskey Park. Their first league championship came in 1925, their second in 1947, but they're still waiting for their third after moving to St. Louis in 1960, and then to Phoenix in 1988. Adopting a new name in 1994, in 1999 they beat the Dallas Cowboys 20-7 for their first playoff victory since Truman was president. For 10 points, name this NFC East team that plays home games in Tempe, Arizona.

    answer: Arizona _Cardinals_

  7. The Blue Velvets were formed by two brothers in 1959 at an El Cerritos, California junior high school, and played local events as a cover band until 1964, when they were signed to Fantasy Records, who changed their name to the Golliwogs. Seven lackluster singles later, the brothers changed places as lead singer and found the formula for success. Under yet another name, they released six albums from 1968 to 1970, including "Cosmo's Factory," "Willy & The Poor Boys," "Pendulum," and "Bayou Country." For 10 points, name this group that disbanded in 1972 after hits such as "Travelin' Band," "Green River," "Lookin' Out My Back Door," and "Bad Moon Rising."

    answer: _Creedence Clearwater Revival_ (accept _CCR_)

  8. Creation of it within the nuclear envelope involves the attachment of methyl groups to cytosine on the X chromosome. Exactly which X chromosome will be affected by its creation is random and independent in each embryonic cell. It is formed when the affected X chromosome becomes almost completely inactivated during embryonic development, and most of the genes on it are not expressed. For 10 points, identify this nuclear mass, the creation of which results in female mosaics, best exemplified by calico cats.

    answer: _Barr_ Body

  9. Ultimately it was of little practical value, as Venice ceded Cyprus to the Turks two years later anyway, but it did cement Spain's reputation as the world's leading naval power, as Don John of Austria commanded 200 Spanish ships against Sultan Selim II's fleet led by Ali Pasha. The subject of paintings by Titian and Tintoretto, for 10 points, name this 1571 battle of allied Christians against the Ottoman Turks.

    answer: Battle of _Lepanto_

  10. "I should detest the idea of setting myself as an author," was the repeated sentiment of this Lake District chronicler. Her journals of her tours of Scotland and Europe were for the "amusement of her family and friends", and her account "George and Sarah Greene, 1808" was written only as a local record. Although her "Grasmere Journal" would be admired by Virginia Wolfe, she never achieved fame during her lifetime, and was instead overshadowed by her more famous brother, who dedicated "Tintern Abbey" to her. For 10 points, name this woman, most famous for being the sister of William.

    answer: _D_orothy _Wordsworth_

  11. Thomas Schlamme [SHLAH-mee], now more well-known for his work on "SportsNight" and "The West Wing," directed this 1993 film co-starring Alan Arkin, Amanda Plummer and Oscar-winner Brenda Fricker. The plot centers around a San Francisco man who meets, romances, proposes to, and weds Harriet, played by Nancy Travis, all the while suspecting that she might be a killer. For 10 points, name this comedy in which Charlie Mackenzie and Charlie's father Stuart are both played by Mike Myers.

    answer: _So I Married an Axe Murderer_

  12. The term was coined by John Locke, but was not developed as an independent field of study until the turn-of-the-century work of American pragmatist Charles Sanders Peirce--who identified icons, indices, and symbols--and Swiss linguist Ferdinand de Saussure--who created a structuralist account of individual utterances. Important in anthropology, cultural studies, and psychoanalysis, for 10 points, name this term for the study of signs and signification.

    answer: _semiotics_ or _semiology_

  13. "Red Rock West," "Niagara," "Sorry, Wrong Number," "Key Largo," "L.A. Confidential," "Rebecca," and "The Maltese Falcon." All of these films, despite their respective genres, draw their roots in gangster and suspense films of the thirties and emphasize the brutal, unhealthy, seamy, shadowy, dark, and sadistic sides of the human experience. They include femmes fatales and use low-key lighting to express their dark moods. For 10 points, name this "non-genre" of "black" film, perhaps best characterized by 1949's "The Third Man."

    answer: _film noir_

  14. Born Anna Gorenko in 1889, she was a leader of Acmeism early in her career. This wife of Nikolai Gumilev condemned the vagueness of the Russian Symbolist style of the Stalinist period, causing her to go unpublished for 17 years after her book Anno Domini in 1922. Thrown out of the Writer's Union after World War II, her devotion to her country made her loved by the Russian people and she was reinstated. For 10 points, name this controversial author of "Requiem" and "Poem Without a Hero."

    answer: Anna _Akhmatova_

  15. They include Izanagi-no-mikoto, Izanami-no-mikoto, Susano, and Amaterasu. Though technically they can include anything, and are referred to as being 800 myriads in number, they are usually natural objects and creatures, abstract creative forces, or exceptional people, especially most of the emperors. For 10 points, name these beings, generally translated as the gods or deities of Shintoism.

    answer: _kami_ (prompt on "Shinto gods" or equivalents)

  16. From 1933 to 1973, Mohammad Zahir Shah reigned, maintaining neutrality until after World War II, and converting to constitutional monarchy in 1964. Mohammad Daud Khan and the Banner or Parcham Party seized power in 1973 and ruled until April 1978, when they were overthrown by the left-wing People's Party, who set up a short-lived republic. So went the mid-century political history of, for 10 points, what central Asian nation, invaded a year later by the Soviet Union and now run by the Taliban?

    answer: Republic of _Afghanistan_

  17. "At the little town of Vevey, in Switzerland, there is a particularly comfortable hotel." And it "is seated upon a particularly blue lake," where the particularly English Winterbourne and the particularly urbane Mr. Giovanelli compete for the affections of a particularly naive titular American who insists on seeing the Colosseum by moonlight, contracting Roman fever, and dying. This is the plot of, for 10 points, what "study" written by Henry James?

    answer: _Daisy Miller:_ A Study

  18. The only choreographer to appear on the cover of Newsweek, this man has been commissioned by the Boston Ballet and the Alvin Ailey American Dance Theatre, among others. He founded his own dance company in 1982 with longtime partner Arnie Zane and continued the company even after Zane's death in 1988. His work has been described as the fusion of dance and theatre and this can be seen in pieces like "Still/Here" and "Last Supper at Uncle Tom's Cabin/The Promised Land." For 10 points, name this popular black choreographer, whose memoir, Last Night on Earth, was published in 1995.

    answer: Bill T. _Jones_

  19. The nuclei of certain elements behave as though they were magnets spinning about an axis. Ordinary hydrogen and carbon-13 nuclei strongly express this property. When placed in a very strong magnetic field and simultaneously irradiated with electromagnetic energy, the nuclei of hydrogen or carbon-13 atoms may absorb energy through this process, producing a characteristic spectrum for the compound. For 10 points, identify this mode of spectroscopy.

    answer: _NMR_ or _Nuclear Magnetic Resonance_

  20. Known as an actor, he has also directed, enjoying a flourishing career in the 70s, but rumors of bizarre sexual habits contributed to his eventual downfall, reducing him to infomercials and classroom filmstrips. He started a comeback with a starring role in a big-budget musical and a marriage that was ultimately nothing more than a publicity stunt. For 10 points, name the Phil Hartman voiced character from "The Simpsons," who you might remember from such films as "Cry Yuma" and "They Came to Burgle Carnegie Hall."

    answer: _Troy_ _McClure_ (accept either name)