Technophobia 5
Boni by USC Tastes Great (Tim Woodward, Joe Wright, et al.)

  1. Identify these 13th-century monarchs for the stated number of points.

    A. For 5 points, this British king was the youngest son of Henry II and Eleanor of Aquitaine and is best remembered for signing the Magna Carta.

    answer: King _John_

    B. For 15 points, King John's illegitimate daughter Joan married this king of all Wales, who ruled from approximately 1195 to 1240 and from whom the Tudor monarchs are descended.

    answer: _Llywelyn_ (Lou ELL inn) _the Great_ or _Llywelyn II_

    C. King John is often called John Lackland, largely because this king of France from 1179 to 1223 won back most of England's continental possessions, in addition to joining Richard the Lion-Hearted in the Third Crusade.

    answer: _Philip II_ Augustus (or _Phillipe II_ Capet)

  2. 30-20-10-5 name the American artist from works.

    A. (30) Vermont Sugar House, Civil War Campground

    B. (20) Model Reading, New York Movie

    C. (10) Manhattan Bridge Loop, Drugstore

    D. (5) Nighthawks

    answer: Edward _Hopper_

  3. For 10 points each, identify the method of photosynthesis from its description.

    A. In this method, the capture of light and the fixing of CO2 both occur in mesophyll cells, where rubisco converts gaseous CO2 into three carbon sugars. These products are then moved into the vascular bundles.

    answer: _C3_ photosynthesis

    B. In this method, CO2 is converted into malate and aspartate in the mesophyll cells, which are then transported to the bundle sheath cells, where rubisco converts these four-carbon acids into three carbon sugars.

    answer: _C4_ photosynthesis

    C. Desert plants employ this method by closing their stomata during the day to conserve water and opening their stomata at night to take in and fix gaseous CO2, which is then used during the day to conduct photosynthesis.

    answer: _CAM_ or Crassulacean Acid Metabolism

  4. Hola! Cómo estás? Time for "Fun With Latin American Literature." 30-20-10, name the author:

    A. (30) He was born in 1928 in Panama to a Mexican diplomat. He moved to Washington, DC, Buenos Aires, and Santiago before entering the National University in Mexico to study law.

    B. (20) Following in his father's footsteps, he became a diplomat himself, the Mexican ambassador to France. That same year, 1975, he wrote Terra Nostra.

    C. (10) He went on to win the Cervantes Award in 1987 for his novels, the most famous of which is The Death of Artemio Cruz.

    answer: Carlos _Fuentes_

  5. Expand these acronyms to provide the full name of a 20th-century U.S. civil rights organization for a group other than African-Americans for 10 points each.

    A. AIM

    answer: _American Indian Movement_

    B. JACL

    answer: _Japanese American Citizens' League_

    C. LULAC

    answer: _League of United Latin American Citizens_

  6. Identify these Arctic seas for 10 points each:

    A. This sea sits immediately north of Alaska and the Yukon Territory.

    answer: _Beaufort_ Sea

    B. This sea lies directly north of Scandanavia and Lapland.

    answer: _Barents_ Sea

    C. Just east of the Barents Sea and separated from it by Novaya Zemlya is this sea into which the Yenisey and Ob rivers flow.

    answer: _Kara_ Sea

  7. Most of the time, the World Series ends with an out. These three didn't. Given the year and the teams involved, name the man who got the World Series-ending hit for 10 points each.

    A. 1960, Pirates vs. Yankees

    answer: Bill _Mazeroski_

    B. 1993, Blue Jays vs. Phillies

    answer: Joe _Carter_

    C. 1991, Twins vs. Braves

    answer: Gene _Larkin_

  8. Fought from 1865-1870, it was the bloodiest conflict in South American history. Answer these questions about it for the stated number of points.

    A. For 10 points, name it.

    answer: War of the _Triple Alliance_

    B. For 5 points each, in order, name the country whose civil war unleashed the conflict and the country against which the Triple Alliance fought.

    answer: _Uruguay_ and _Paraguay_ (do not accept them in the reverse order)

    C. For 10 points, identify the Paraguayan dictator whose intervention in Uruguay led to disastrous defeat for his nation.

    answer: Francisco Solano _López_

  9. Name that second banana. Given the full name of a sitcom sidekick, name the actor who played him for 15 points. If you need the name of the show and the character's more well-known nickname, you'll get 5.

    A. (15) Charles Arcola
    (5) "Happy Days," Chachi

    answer: Scott _Baio_

    B. (15) Irwin Handleman
    (5) "Family Ties," Skippy (and, since we don't actually expect anyone to remember this guy, here's a hint: He's got the same name as a former Cleveland Cavaliers guard)

    answer: Marc _Price_ (although, for the record, it should be noted that the basketball player spells it "Mark")

  10. 30-20-10 Name the author from works.

    A. (30) "A Tree of Memory" and "A Christmas Memory"

    B. (20) "The Grass Harp" and "Other Voices, Other Rooms"

    C. (10) "Breakfast at Tiffany's" and "In Cold Blood"

    answer: Truman _Capote_

  11. Given the presidential movie or television character, name the actor who portrayed him, for 10 points. You'll get 5 if you need the movie or television show.

    A. (10) Josiah "Jed" Bartlet
    (5) "The West Wing"

    answer: _M_artin _Sheen_

    A. (10) Bill Mitchell
    (5) "Dave"

    answer: Kevin _Kline_

    A. (10) Andrew Shepard
    (5) "The American President"

    answer: Michael _Douglas_

  12. Answer these questions related to early quantum theory for 10 points each.

    A. This refers to the intensity of spectral radiation emitted by a "perfectly" radiating object.

    answer: _blackbody_ radiation

    B. This German physicist won the 1911 Nobel Prize for his 1893 statement that the wavelength at which blackbody radiation reaches a maximum is inversely proportion to the body's absolute temperature.

    answer: Wilhelm (Carl Werner Otto Fritz Franz) _Wien_

    C. This other German Nobel Prize winner suggested an empirical formula for a blackbody's radiation density as a function of frequency, which matched experimental data at both high and low frequencies. He later derived his formula using quantum theory.

    answer: Max (Karl Ernst Ludwig) _Planck_

  13. Answer these questions about enigmatic American Revolution figure Ethan Allen for the stated number of points.

    A. (5) Allen and his Green Mountain Boys captured this fort on May 10, 1775, securing Lake Champlain.

    answer: Fort _Ticonderoga_

    B. (10) Allen was captured by the British and imprisoned for two and a half years starting in September 1775 because of a foolhardy invasion attempt of this city.

    answer: _Montreal_

    C. (15) with Allen's brother Ira in charge, the Green Mountain Boys fended off a raid on the arsenal in this Vermont town by John Burgoyne's troops, a major cause of Burgoyne's defeat at Saratoga.

    answer: _Bennington_

  14. 30-20-10, name the movie from quotes.

    A. (30) "Look, you obviously don't know anything about intelligence work, lady. It's an X-K-Red-27 technique."

    B. (20) "I offer a complete and utter retraction. The imputation was totally without basis in fact, and was in no way a fair comment, and was motivated purely by malice, and I deeply regret any distress that my comments may have caused you, or your family, and I hereby undertake not to repeat any such slander at any time in the future."

    C. (10) "You pompous, stuck-up, snot-nosed, English, giant, twerp, scumbag, fuckface, dickhead, asshole."

    D. (5) "Wanda, do you have any idea what it's like being English? Being so correct all the time, being so stifled by this dread of doing the wrong thing, of saying to someone 'Are you married?' and hearing 'My wife left me this morning,' or saying, 'Do you have children?' and being told they all burned to death on Wednesday."

    answer: A _Fish Called Wanda_

  15. You might have thought one bonus on saltwater bodies was enough, but you'd have been wrong. The other bonus was on Arctic seas; now answer these questions on the world's 2nd, 3rd, and 4th largest saltwater lakes, after the Caspian Sea, for 10 points each.

    A. At about 6500 square miles, this is third-largest saltwater lake. It is fed by the Ili river and is entirely surrounded by Kazakhstan.

    answer: Lake _Balkhash_

    B. Kazakstan also contains part of this second-largest salt lake. Shared with Uzbekistan, this body of water has lost over half its volume since 1960 due to the diversion of the Amu Darya and Syr Darya rivers for irrigation.

    answer: _Aral_ sea

    C. This fourth-largest body of salt water can be found in southern Australia. It was named for its English discoverer, who sighted it in 1840, 7 years before Charlotte Bronte wrote about a heroine with the same name.

    answer: _North Eyre_ Lake

  16. Ahhhhh, caffeine. What would we do without it? Interestingly, scientists have been unable to synthesize it, instead relying on the same five sources that exist in nature. For 5 points each and a bonus 5 for all correct, name the five natural sources of caffeine.

    answer: _coffee_, _tea_, yerba _maté_, _cola_ plant, _cacao_ (do not accept "chocolate")

  17. Jesus and three apostles ascend a tall mountain. There Jesus suddenly takes on gleaming white garments and seems to be talking to Elijah and Moses. Then a cloud overshadows them and a voice declares Jesus to be God's son, the beloved. As suddenly as the event begins, it ends.

    A. For 5 points, by what 15-letter word is this event usually known?

    answer: _transfiguration_

    B. For 5 points each, name any two of the three apostles present at the transfiguration.

    answer: _Simon_ _Peter_ (accept either or both names, but count as one person), _James_ and _John_

    C. For 5 points each, name the 3 books of the Bible than contain an account of the transfiguration.

    answer: _Matthew_, _Mark_, _Luke_

  18. Golf is usually thought of as an individual sport. So, just to confuse you, name these team golf events from their descriptions for 10 points each.

    A. This event is played by amateur men. Started in 1920, suspended from 1939-1946, and resumed in 1947, this biannual tournament pits the U.S. against the U.K. and Ireland.

    answer: _Walker_ cup

    B. This competition started in 1927. From 1927 to 1979 the tournament pitted the U.S. against Great Britain, but after the U.S. won 10 in a row their competition expanded to include Europe as well.

    answer: _Ryder_ cup

    C. The women's equivalent of the Ryder Cup, this tournament, named for the founder of PING golf equipment, was started in 1990. The U.S. has won 4 of the 5 meetings so far.

    answer: _Solhiem_ Cup

  19. 30-20-10-5 Name the author from works.

    A. (30) The Wood Demon, In the Twilight

    B. (20) The Bear, The Jubilee

    C. (10) Uncle Vanya, The Seagull

    D. (5) The Cherry Orchard, The Three Sisters

    answer: Anton _Chekov_

  20. Answer these questions about 2000 presidential running mates, for the stated number of points each:

    A. (5) George W. Bush's running mate, Dick Cheney, spent six terms in the U.S. Congress as a representative from what state?

    answer: _Wyoming_

    B. (10) this Native American woman, Ralph Nader's running mate in 2000, graduated from Harvard in 1982 and currently lives on the White Earth Reservation in Minnesota.

    answer: Winona _LaDuke_

    C. (15) Reform Party candidate Pat Buchanan was perhaps trying to offset his image as a right-wing isolationist when he chose as his running mate this African-American woman.

    answer: Ezola _Foster_