The Berkeley C Technophobia Packet

Toss-Ups

  1. Known as "Lord Cupid," and strongly disliked by Queen Victoria due to his sexual behavior, this Englishman was born in Hampshire County on October 29th, 1784. Because his father was unable to upgrade his Irish peerage to a United Kingdom peerage, he entered the House of Commons rather than the House of Lords. Spending many years as foreign secretary under the Whigs, he said that Britain had "no permanent allies, only permanent interests." For 10 points--name this man, born Henry John Temple, who served as Prime Minister during the American Civil War.

    answer: Lord Palmerston

  2. Originally a theocratic Puritan community called Quinnipiac, it is a port at the mouth of the Quinnipiac River on Long Island Sound, and was co-capital of its state until 1875. An Abolitionist center during the Civil War, this blue-collar town was the home of the Winchester rifle. Today if you venture far from its Gothic college campus, you find a depressed run-down dump. For 10 points--name this city, best known as the home of Yale University.

    answer: New Haven, CT

  3. Seven, Erykah Badu's son, is also the offspring of Dre [DRAY], one half of this Atlanta based rap duo, whose 1994 debut featured the single "Player's Ball." Subsequent releases from the duo include the just released "Stankonia," featuring the single "Bombs Over Baghdad" and 1996's "ATLiens." For 10 points--name the duo, whose 1998 album Aquemini featured the controversial single, "Rosa Parks."

    answer: Outkast

  4. First packaged in 1933, this brand sponsored its "Hollywood Theatre" radio program from 1938-1949 and the television show "You Asked For It" from 1951-1959. Spokespeople for the product have included Annette Funicello, Bonnie Blair, and Derek Jeter. In 1955 it was acquired by Best Foods. For 10 points--name this brand of peanut butter that shares its name with Slappy the Squirrel's nephew.

    answer: Skippy

  5. Some of the works of this Venetian Painter that can be found in American museums include "Finding of Moses" and the "Miracle of the Loaves and Fishes." Born in 1518 as Jacopo Robusti, this Venetian Painter studied under Titian and earned his more commonly used name based on his father's profession. For 10 points--name this painter of the "Baptism of Clorinda" and "St. Mark Rescuing a Slave," whose name translates as "little dyer."

    answer: Tintoretto

  6. Ernest Bloch's "Israel," Copland's "Inscape," Respighi's "Pines of Rome," Debussy's "Afternoon of a Faun," Richard Strauss's "Don Juan," and Lizst's "Les Preludes" are all examples of this type of musical composition, created by Liszt himself. Typically consisting of one movement--for 10 points--what type of composition for orchestra often tells a story inspired by a nonmusical artistic source?

    answer: symphonic poem or tone poem

  7. This man wrote only one novel, although he also wrote for the journal Sovremennik or "Contemporary." His literary influences included George Sand and Charles Dickens. He started his book while incarcerated in a Russian prison in 1862 as a response to Turgenev's Fathers and Sons; his book, in turn, inspired Fyodor Dostoevsky to write Notes from Underground. Legend has it that Vladimir Ilyich Lenin kept a copy of this man's book with him at all times. For 10 points--name this Russian radical of the 1860s who wrote What is to Be Done? before Lenin was even born.

    answer: Nikolai Chernyshevsky (Do not accept Lenin)

  8. An analysis of P-waves and S-waves from late-19th century seismograms led to the hypothesis of this boundary in 1904. The proposal of its existence carried with it the suggestion that the earth could be divided into distinct layers. For 10 points--identify this boundary between the crust and the upper mantle, named after the Croatian seismologist who discovered it.

    answer: Moho discontinuity or Mohorovicic discontinuity

  9. Born in 1802 Maine, this American woman founded and ran a girls' school for the first 33 years of her life and served as a Union Superintendent of Woman Nurses during the Civil War. Considered one of the major progressives of the 19th-century, she wrote The Garland of Flora in 1829 and, after visiting Massachusetts prisons in 1841, became interested in reforming the American prison system. For 10 points--name this woman, whose efforts led many states and Canada to build new state hospitals for the mentally ill.

    answer: Dorothea Dix

  10. Archibald Cox argued the case for the petitioner and Reynold Colvin argued it for the respondent. Justice Powell wrote the opinion for the majority, which consisted of Justices Brennan, White, Marshall and Blackmun. Justice Stevens wrote the dissenting opinion. Petitioner asserted that Davis's actions violated the 14th Amendment and the Civil Rights of 1964. For 10 points--name the 1978 Supreme Court case in which the court found that the Equal Protection Clause was violated by affirmative action "quotas" in medical school admissions.

    answer: Regents (of the University of California) v. Bakke

  11. Lucius Lamar tried to reconcile Northern and Southern differences following the Civil War. George Norris broke party lines. The others include John Quincy Adams, Daniel Webster, Thomas Hart Benton, Sam Houston, Edmund G. Ross, and Robert A. Taft. For 10 points--these men are portrayed in what 1963 Pulitzer Prize-winning book by the last US president to die in office?

    answer: Profiles in Courage

  12. These fundamental particles either have one unit of electric charge or none at all; for each of the three charged types there is a corresponding neutral type. For 10 points--what type of particle, which only interacts through the weak and electromagnetic forces and not via the strong force, includes taus, muons, electrons, and neutrinos?

    answer: leptons

  13. She graduated from Petrograd University in 1924 before moving to America. Once here, she worked as a Hollywood screenwriter while starting her writing career with the novel, We, the Living. She died while working on a television miniseries of her 1957 bestseller that exemplified her objectivist philosophy. For 10 points--name this author most famous for Atlas Shrugged and The Fountainhead.

    answer: Ayn Rand

  14. Glen Taylor feels the penalty was too harsh but the commissioner obviously does not. This team was fined 3.5 million dollars and was stripped of its next five first-round draft picks, effectively killing its once-promising future. Now its hopes rest squarely on the shoulders of the NBA's only seven-foot small forward, a player drafted straight from high school. For 10 points--name the basketball team punished for its unfair signing of power forward Joe Smith.

    answer: Minnesota Timberwolves (prompt on "Joe Smith")

  15. Why does this night differ from all other nights? This is the first of the Four Questions, read in by the youngest child. During this eight-day holiday, families serve a religious dinner called a "seder" and only unleavened bread may be eaten. At the end of the meals, the children search for the hidden matzoh bread called the Afikohmen. For 10 points--name this Jewish holiday that celebrates the Jews' liberation from Egypt.

    answer: Passover or Pesach

  16. Pierre de Montereau was employed by Louis IX as an architect to build this church, and labored at this task from 1242 to 1247, a surprisingly short time for such a massive project. Built in the Flamboyant Gothic style, it is remarkable in that not only do the stained glass windows extend from the floor all the way to the ceiling, but they also make up 75% of the outside area of the cathedral. For 10 points--name this Gothic church, originally built to house Louis IX's treasure collection.

    answer: St. Chapelle

  17. He was born in 1239 and died in 1307. During his reign, he added to the bureaucracy of his father and expanded the administration into four parts: the Chancery, the Exchequer, the Household, and the Council. He had 16 children by Eleanor of Castille, and his eldest son was the first to be crowned Prince of Wales. His repression of the Scots gave cause to a rebellion led by William Wallace and later another one, led by Robert Bruce. For 10 points--name this son of Henry III and Eleanor of Provence who was nicknamed Longshanks because of his great height.

    answer: Edward I

  18. A beam of x-rays with a sharply defined wavelength falls on a graphite target. For various angles of scattering, the intensity of the scattered x-rays is measured as a function of their wavelength, and the resulting data shows some of the scattered rays have a longer wavelength than before, because they have lost energy while colliding with electrons. For 10 points--what is this effect which demonstrated the wave/particle duality of light and won its namesake the 1927 Nobel Prize in physics?

    answer: Compton effect

  19. Before the first battle of Moytura, he was king of the Tuatha De Danaan, but during that battle he lost his right hand, and by the law of his people could no longer be king. However, the physician Dian Cecht replaced his real hand with a silver one, whereupon the Danaans again accepted him as king. Who is this god of the Celtic pantheon, son of the Goddess Danu and grandfather of Finn MacCumhaill?

    answer: Nuada of the Silver Hand

  20. After a bitter disagreement with his father, he is sent to Wales to count all the stones there, while his father rests on clean linen sheets in a home for the mentally ill. When confronted in an airport by an annoying clerk, he turns her into a soda machine. In another work by the same author, he has a small part where he is briefly flirting with Trillian, until Arthur outsmarts him by asking him to step outside. For 10 points--name this god who appears in Douglas Adams' The Long Dark Tea-Time of the Soul, the most famous of Odin's sons, and the God of Thunder.

    answer: Thor