Technophobia 5
Tossups by Arizona State University

  1. Chow Yun-Fat won his second Hong Kong Academy Best Actor Award for playing the main character in this 1987 film. Written and directed by Ringo Lam, who also won the Best Director award, it features a major female character, unlike the movie released 5 years later. The plot revolves around an undercover cop who infiltrates a gang of thieves about to pull off a jewel heist. For 10 points, name this film, whose major plot points were used by Quentin Tarentino as the basis for Reservoir Dogs.

    Answer: _City on Fire_ (accept Long hu feng yen)

  2. This man influenced Auguste Comte to formulate positivism. James Madison cited him as his inspiration for the framing of the U.S. Constitution. Jeremy Bentham and John Stuart Mill both refer to one of his works as the starting point for Utilitarianism. More notably, the entire philosophical system of Immanuel Kant grew out of a reaction to this man's philosophy. For 10 points, name this 18th-century Scottish philosopher, author of An Enquiry Concerning Human Understanding.

    Answer: David _Hume_

  3. Its name comes from the Greek for "unstable" due to its lack of a stable isotope. In the body it is mostly concentrated in the thyroid. Its 215, 218, and 219 isotopes occur in nature, but bombarding bismuth with alpha particles is the only practical way to synthesize it. For 10 points, name this element, atomic number 85, the heaviest of the halogens.

    Answer: _astatine_

  4. Rudolfo Anaya asks if he's alive and well in Cuernavaca. His widow, Rosa Elena Luján [loo-HAN], claims his real name was Ret Marut, a Bohemian revolutionary, but modern theorists also claim this to be an assumed name. Born in Europe, he emigrated to Mexico where he wrote stories about and from the perspective of rural life in Mexico. For 10 points, name this novelist, author of The Death Ship, The General in the Jungle, and The Treasure of the Sierra Madre.

    Answer: B(erick) _Traven_ Torsvan (accept Ret Marut before name mentioned)

  5. Though they date even further back, in 582 BC these events started to occur in the August of every year before the Olympics and lasted until AD 4. Events included both music and athletic contests, and they could take place in Crisean plain or on Mount Parnassus. For 10 points, identify these games held in honor of Apollo.

    Answer: _Pythian Games_

  6. This name is found in Egyptian and Phoenician writings from about the 15th century BC, in addition to the mentions in the Old Testament. The etymology of its name is uncertain, but it may have come from an old Semitic word for "reddish purple." It has been taken to mean a strip of coastal land north of Acre, land west of the Jordan River, or all of Palestine and Syria. Invaded by the Philistines, it was later conquered by the Israelites under King David. For 10 points, name this land promised to the Israelites by God, whose people are identified in Genesis as descendants of a grandson of Noah.

    Answer: _Canaan_

  7. Born in 1895 in London, this man was a traditionalist in an age of modernists. Referred to as a typical Georgian poet, he distinguished himself by writing much more tragic literature as a result of his experience in World War I, leading to his first major success. One of his last major accomplishments was, with Omar Ali-Shah, a translation of The Rubáiyát of Omar Khayyàm. Of course, he is also known for his works on mythology, including The Golden Fleece and The White Goddess: A Historical Grammar of Poetic Myth. For 10 points, name this author and poet, creator of Good-Bye To All That and I, Claudius.

    Answer: Robert _Graves_

  8. In 1850, this man was a lawyer in Kentucky and a member of the Know-Nothing Party. During the Civil War, he was a vocal opponent against the Emancipation Proclamation and supported McClellan in 1864. Later, he vehemently opposed the thirteenth amendment, but still Rutherford B. Hayes appointed him to the Supreme Court in 1877. For 10 points, identify this associate justice, famous for his dissents in Pollock v. Farmers' Loan and Trust Co. and Plessy v. Ferguson.

    Answer: John Marshall _Harlan_

  9. A giant elliptical galaxy here is considered to be the strongest observational evidence for the existence of a black hole. It is located at about 13 hours right ascension and two hours south declination, and its brightest star, Spica, is of the first magnitude. It is sometimes represented by Ishtar or Persephone, and more generally by a young maiden carrying a sheaf of wheat. For 10 points, name this constellation, also the zodiacal sign between Leo and Libra.

    Answer: _Virgo_

  10. In one recurring plotline, every year on Halloween demons from the Dimension of Pain return to Earth in an attempt to capture the one human who had escaped their grasp. Other features include time travel, parallel universes, vampires, inflatable technology, an alien that emits EMPs when it consumes too many potatoes, and an evil, Santa-hating, Baywatch-watching, switchblade-wielding rabbit who answers to the name of Bun-Bun. For 10 points, name this daily online comic strip by Pete Abrams.

    Answer: _Sluggy Freelance_

  11. Captain Charles Sigsbee was not one of the 262 lives claimed by the explosion, the cause of which was never fully established. Portions of its stern and bridge remained above water for years after it sank in the Havana Harbor. For 10 points, name this battleship, immortalized as part of the U.S.'s battle cry during the 1898 Spanish-American war.

    Answer: U.S.S. _Maine_

  12. One might arrive in this city by way of Schiphol [SKIP-pull] airport. After perhaps getting a bed at the Flying Pig Palace hostel, one might go to the Stedelijk [STED-like] Museum of Modern Art, or the Van Gogh Museum, or perhaps see Rembrandt's The Night Watch at the Rijksmuseum [RIKES-museum]. You could then enjoy the Heineken brewery, or you might instead go to a coffee shop and legally smoke a joint in, for 10 points, what hedonist's wet-dream city?

    Answer: _Amsterdam_

  13. Presently hanging in the Museé d'Orsay, this painting contains the artist's favorite model, Victorine Meurend. Courbet rejected it as being "as flat as a playing card," and countered it with his painting Woman with a Parrot. The Salon also rejected it because of the shocking immodesty and return gaze of the nude subject. Directly inspired by Giorgione's Sleeping Venus and Titian's Venus of Urbino, for 10 points, name this work by Edouard Manet.

    Answer: _Olympia_

  14. One, in series with a modulated RF carrier and in parallel with a load resistor, will detect the signal envelope. When placed right before a voltage source and in parallel with the output, it clips the output to the given voltage. In series with a waveform, it will act as a half-wave rectifier. For 10 points, name this electrical component that passes current one way, but not the other.

    Answer: _diode_

  15. This author's works were colored by his remembrance of "being a soldier and having to wish that the war might be lost." He was born in Cologne in 1917, and settled there after World War II. Some of his novels deal with the despair of being a soldier, including 1949's The Train Was On Time and 1951's Adam, Where Art Thou? For 10 points, name this German author, whose novel about the life of Leni Pfieffer entitled Group Portrait with Lady contributed to his winning the 1972 Nobel Prize in Literature.

    Answer: Heinrich _Böll_

  16. This hockey star's nickname was "Uke," due to his Ukranian heritage. He was listed as #10 of the greatest hockey players of all-time, which is considerable for someone who never scored nor assisted on a goal. The bulk of his career was spent in Detroit, where he had four seasons with double-digit shutouts. For 10 points, name this goaltender who still holds the record for career shutouts with 103, although his career wins record was topped by Patrick Roy earlier this year.

    Answer: Terry _Sawchuk_

  17. According to legend, its name was found by sticking a knife into a dictionary and taking the word that it pointed to. Such seemingly random methods were often a part of the creative process for artists subscribing to this art movement. Founded in post World War I Germany, it featured deliberately unaesthetic works and the breaking of boundaries between different media. For 10 points, name this movement, whose members included John Heartfield, Francis Picabia, and Marcel Duchamp, whose Fountain is nothing more than a urinal turned onto its back.

    Answer: _Dada_ism

  18. The image of this Egyptian deity was often portrayed on the inside of the lids of sarcophagi. Daughter of Shu and mother to Isis, this goddess swallowed the sun-god Re every night in order to give birth to him the next morning and vice versa with the stars in the sky. For 10 points, name this goddess with hands and feet at the four cardinal points, the Egyptian personification of the sky and of the heavens.

    Answer: _Nut_

  19. A picture of a swarm of typewriters; "Ou sont les Neiges, Ou sont les neiges d'antan;" a winter scene in a park; "The Crust of Humility," as Amanda worries that her daughter will become an old maid; Blue Roses--Jim's nickname for Laura; and "You Think I'm in Love With Continental Shoemakers?" --leading into Tom's monologue. For 10 points, these are some of the images appearing on the screen in what play by Tennessee Williams?

    Answer: The _Glass Menagerie_

  20. You might have seen him in a commercial where he carries around an ice-thrower and freezes all competing products, but is unable to freeze his company's entry. In fact, it is so hot and fresh that it destroys him. We are then reminded that "One Call Does it All." Infinitely better than Andy, the current pretty-boy mascot, you might have seen him in video games like "Yo, <blank>." For 10 points, name this former Domino's mascot, whom you should strive to avoid.

    Answer: The _Noid_