Technophobia 4: Massive Quizbowl Overdose
Boni by Berkeley A (Jeff Good, Nick Meyer, Andy Penner, Mike Usher)

  1. Haven't you always wanted to rearrange the letters on your local cinema marquee? Given the rearrangement, name the movie for 10 points each:

    A. The title of this recent movie about boys experimenting with rocketry anagrams into "Rocket Boys", the name of the book on which the movie is based.

    answer: October Sky

    B. The title of this terrible Pauly Shore vehicle set in Southern California anagrams, appropriately, into "Non-Cinema".

    answer: Encino Man

    C. As a GAMES Magazine contest-winner discovered, the name of this awful 1970s disaster flick, whose all-star cast was headed by Paul Newman, anagrams into "Not Worth Fire Engine".

    answer: The Towering Inferno

  2. 30-20-10. Name the book.

    A. Characters include Salvatore, who speaks in a mishmash of languages, and Jorge, the blind villain. Much of the action centers around the search by the main characters for a certain object.

    B. The object in question is a lost copy of Aristotle's Poetics. During the search, the young narrator muses often about the nature of signs--not surprising, since the author is a professor of semiotics.

    C. This "medieval murder mystery" is by Umberto Eco.

    answer: The Name of the Rose

  3. Sometimes the best way to deal with a menace is to make fun of it. Give the names of these works lampooning Hitler for 10 points each:

    A. This Mel Brooks movie contains the uproarious musical "Springtime for Hitler".

    answer: The Producers

    B. In this 1940 movie, Charlie Chaplin parodies Hitler in his role of Adenoid Hynkel, undisputed ruler of Tomania.

    answer: The Great Dictator

    C. This 1941 play by Bertolt Brecht follows the Hitler-like title character as he goes from a common thug into a gangster with undisputed control of the Chicago Cauliflower Trust.

    answer: The Resistable Rise of Arturo Ui

  4. 30-20-10. Name the mathematician.

    A. Born in 1823, he made contributions to the theory of algebraic equations, algebraic numbers, and elliptic functions. He disliked nonconstructive mathematics, and hindered the publication of Cantor's work on transfinite numbers.

    B. He is famous for his quote "God created the integers; all else is the work of man"; indeed, he believed that transcendental numbers did not actually exist. The tensor product of linear maps is sometimes given his name.

    C. The "delta" function on two variables--which is equal to one if the variables agree, and zero if they don't--bears his name.

    answer: Leopold Kronecker

  5. A portmanteau word is a word constructed by combining two or more others, as in the Jabberwocky word "slithy", from "slimy" and "lithe". Identify these geographical portmanteau words for 10 points each:

    A. This densely-populated region in Europe consists of the three "Low Countries", which wield economic might disproportionate to their size.

    answer: Benelux (do not accept Belgium, Netherlands, Luxembourg)

    B. This poor region on the east coast of the US includes parts of three states; most of the nation's chicken farms are located here.

    answer: Delmarva (do not accept Delaware, Maryland, Virginia)

    C. This is the most prominent pathway across the Everglades, named for the two cities at its endpoints; major reconstruction work is planned for it soon.

    answer: Tamiami trail (do not accept Tampa, Miami)

  6. Identify the follwing scholastic philosophers for 10 points each:

    A. This 6th century philosopher argued in The Consolation of Philosophy that faith should be joined with reason.

    answer: Boethius

    B. This teacher of Thomas Aquinas translated the works of Aristotle and expanded the notion of reason to require the capacity to grasp the reality that man encounters.

    answer: Albertus Magnus

    C. This early 14th century realist argued that will is superior to intellect and love to knowledge in such works as Quaestiones Quodliberales and Tractatus de Primo Principio.

    answer: John Duns Scotus

  7. Identify the following works of the Sturm und Drang movement for 10 points each:

    A. In this 1774 epistolary novel by Goethe based partly on his own affair with Charlotte Buff, the title character's intelligence is so undermined by fantasies, speculations, and hopeless love that he eventually shoots himself.

    answer: The Sorrows of Young Werther (Die Lieden des Jungen Werthers)

    B. This is Friedrich Schiller's first play, in which the villainous Franz Moor turns his father against Franz's older brother Karl who, after being disowned by his father, leads a band of outlaws.

    answer: The Robbers (Die Rauber)

    C. This 1787 Schiller play is about a prince in love with his stepmother.

    answer: Don Carlos, Prince of Spain (Don Carlos, Infant von Spainen)

  8. Name the place whose name fills in these quotes, 30-20-10:

    A. "[Blank]'s addition to our confederacy is exactly what is wanting to round out our power as a nation to the point of its utmost interest." -Thomas Jefferson, 1823.

    B. "The Union can never enjoy repose, nor possess reliable security, as long as [Blank] is not embraced within its boundaries." - Ostend Manifesto, 1854.

    C. "That the United States hereby disclaims any disposition or intention to exercise sovereignty, jurisdiction, or control over [Blank] except for the pacification thereof." - Teller Amendment, 1898

    answer: Cuba

  9. For 10 points each--answer the following about lava:

    A. Identify the rock which most commonly forms lava flows, and is the chief component of oceanic crust.

    answer: Basalt

    B. Name the kind of lava flow characterized by smooth, undulating surfaces which often resemble twisted rope.

    answer: Pahoehoe (Pa-HOY-ay-HOY-ay or Pa-HOY-hoy)

    C. Name the kind of lava flow which, though often identical to pahoehoe in chemical composition, is much rougher and is covered with loose irregular fragments.

    answer: Aa (AH-ah)

  10. Answer the following about the Counter-Reformation for 10 points each:

    A. Identify the ecumenical council held from 1545-63 which instituted much of the reform.

    answer: Council of Trent

    B. Name the pope elected in 1566 who put into effect many of the decrees of the Council of Trent, strengthened the Inquisition, and eliminated Protestantism from Italy.

    answer: Pius V or Antonio Ghisleri

    C. Name the monastic order founded in 1525 by Matteo di Bascio which played almost as important a role as the Jesuits in the late Counter-Reformation and which is named for the pointed hoods that its friars wear in imitation of St. Francis.

    answer: Order of Friars Minor Capuchin

  11. Identify the following works of Richard Wagner for 10 points each:

    A. This work, composed from 1857-59, was inspired by the philosophy of Schopenhauer, Wagner's own hopeless love for Mathilde Wesendonk, and a medieval epic of the same name by Gottfried von Strassburg.

    answer: Tristan und Iseult (Tristan and Isolde)

    B. This innovative but poorly received 1842 opera is about a ship's captain condemned to sail forever.

    answer: The Flying Dutchman (Der Fliegende Hollander)

    C. This opera is the third part of the Ring cycle.

    answer: Siegfried (or The Young Siegfried or Der Junge Siegfried)

  12. Identify the following works of John Dryden, for 10 points each:

    A. His poem celebrating two British naval victories over the Dutch and the survival of the London after the Great Fire of 1666.

    answer: Annus Mirabilis

    B. His 1681 poem which used an Old Testament story to satirize the attempt of the Earl of Shaftesbury to try to make the Duke of Monmouth the heir to the throne.

    answer: Absalom and Achitophel

    C. His 1677 tragedy based on Shakespeare's Antony and Cleopatra.

    answer: All for Love

  13. In the early 19th century, it was discovered that any periodic continuous function may be represented as an infinite linear combination of sines and cosines. For 10 points each:

    A. Give the term for such a trigonometric series.

    answer: Fourier series

    B. The first rigorous proof that a Fourier series converges to the function it represents was produced in 1837 not by Fourier but by a German mathematician, who also proposed the modern definition of a function and who succeeded Gauss at the University of Göttingen. Name that mathematician.

    answer: Peter Gustav Lejeune Dirichlet

    C. The set of trigonometric functions used in Fourier series has the property that the integral of the product of any two distinct functions from the set is zero. Give the general term for such a set of functions.

    answer: Orthogonal

  14. Given the Christo work and the years of its display, name the American state in which it could be found, for 10 points each:

    A. Surrounded Islands, 1980-1983.

    answer: Florida

    B. Running Fence, 1972-1976.

    answer: California

    C. Valley Curtain, 1970-1972.

    answer: Colorado

  15. Name the book of the Bible from quotes, 30-20-10-5. All quotes come from the New International Version.

    A. "Cast your bread upon the water, for after many days you will find it again. Give portions to seven, yes to eight, for you do not know what disaster may come upon the land."

    B. "Meaningless! Meaningless!", says the teacher. "Utterly meaningless!  Everything is meaningless!"

    C. There is a time for everything, and a season for every activity under heaven.

    D. A time to love and a time to hate, a time for war and a time for peace.

    answer: Ecclesiastes

  16. Given an artist from the Austin Powers: The Spy who Shagged Me soundtrack, give the title of their song on the soundtrack, for 5 points each and a bonus 5 for all correct:

    A. Lenny Kravitz

    answer: American Woman

    B. Burt Bacharach and Elvis Costello

    answer: I'll Never Fall in Love Again

    C. Madonna

    answer: Beautiful Stranger

    D. R.E.M.

    answer: Draggin' the Line

    E. Dr. Evil

    answer: Just the Two of Us

  17. Identify the Keats poem from its opening lines for 10 points each:

    A. Much have I travell'd in the realms of gold/And many goodly states and kingdoms seen.

    answer: "On First Looking into Chapman's Homer"

    B. My heart aches, and a drowsy numbness pains/My sense, as though of hemlock I had drunk.

    answer: "Ode to a Nightingale"

    C. Thou still unravish'd bride of quietness/Thou foster-child of silence and slow time.

    answer: "Ode on a Grecian Urn"

  18. For 10 points each--given a description, name the 19th Century French painting:

    A. It's raining and just about everyone has an umbrella. In the foreground, to the left, there's a middle class couple, and a lamp post right down the middle of the painting divides this 1877 Gustave Caillebotte composition into two halves.

    answer: Paris Street; Rainy Day

    B. Three peasant women are in a recently plowed grainfield. Two are completely stooped each with one hand at the ground. The third has only bent down partially in what is, perhaps, Jean-Francois Millet's most famous work.

    answer: The Gleaners or Les Glaneuses

    C. Against a brilliantly lit sky can be seen many suffering Greeks. Behind them and to the left, is a haughty looking Turkish soldier mounted on a horse in this 1824 work by Eugene Delacroix.

    answer: Massacre at Cheos

  19. Geography connections. For the stated number of points--link the names of two places which share a common syllable. For example, if I were to ask for the capital of Egypt and the name of the country whose capital is Bucharest, you would say "CaiRomania".

    A. (5) The capital of the Netherlands and the oldest continually inhabited city in the world.

    answer: AmsterDamascus

    B. (10) The smallest of the great lakes and the name given to the estuary formed by the Parana and Uruguay located between Uruguay and Argentina.

    answer: OntaRio de la Plata

    C. (15) The last French territory in North America, fifteen miles off the coast of Newfoundland, and a city in southeastern Ontario lying at the forks of the Thames River whose site was originally supposed to serve as the capital of Upper Canada.

    answer: St. Pierre and MiqueLondon

  20. Answer these questions about ancient agricultural history and myth for the stated number of points:

    A. (5) This early method of clearing brush and trees in order to create fields made use of fire, and the ash from the fire was used as fertilizer.

    answer: slash-and-burn cultivation

    B. (15) The development of two crops and one type of livestock were central to the development of the earliest commodity-oriented space in Greece. For 5 points each, identify these two crops--both requiring extensive cultivation--and this animal which was well-suited to life along the Greek hillsides.

    answer: grapevine, olive tree, sheep

    C. (10) This mythical Chinese emperor with the head of a bull and the body of a man reputedly established agricultural society in China. He is credited with inventing the cart and plow, taming the ox, yoking the horse, and teaching his people to clear fields with fire.

    answer: Shen Nong or Yen Ti

  21. Four Major League Baseball postseason series have been ended by home runs. For 5 points for one, 10 points for two, 20 points for three, or 30 points for all four, name the four men who hit them.

    answer: Bill Mazeroski, Chris Chambliss, Joe Carter, Todd Pratt
    (Note: Bobby Thomson's famous home run does not count, as that pennant-deciding game was technically part of the regular season.)

  22. Identify the bodies of water into which the following  rivers flow, for 10 points each:

    A. Oder

    answer: Baltic Sea (accept Pomeranian Bay)

    B. Irrawady

    answer: Andaman Sea (prompt on "Indian Ocean")

    C. Platte

    answer: Missouri River

    D. Loire

    answer: Bay of Biscay (prompt on "Atlantic Ocean")

    E. Zambezi

    answer: Mozambique Channel (prompt on "Indian Ocean")

    F. Syr Darya

    answer: Aral Sea