Technophobia 4: Massive Quizbowl Overdose
Tossups by ASU 1 Evil

  1. After fighting in the War of the Austrian Succession, he obtained the rank of Brigadier General and became the Inspector of the Cavalry in 1761. In 1780, he was dispatched with 6000 French troops to assist in the American War for Independence, and in 1790-91 he led the Army of the North during the French Revolution. For 10 points--identify this French general, who assisted in Washington's defeat of Cornwallis at Yorktown, well-known to the boys of South Park.

    answer: Jean-Baptiste-Donatien deVimeur, comte de Rochambeau

  2. Before his big break, he starred in films such as I Ought to Be In Pictures and Mr. Boogedy. After his big break, he has been seen in Bride of Boogedy and To Sleep With Danger, alongside another washed up TV actor, John Stamos. For 10 points--name this man, best known for playing Bud Bundy on Married With Children.

    answer: David Faustino

  3. He attempted to represent the blend of an object with its path of movement or its surrounding space. In his artwork, he tried to express certain Futurist ideas about motion and space, exemplified by his painting composition, The City Rises, and the sculpture, Unique Forms of Continuity in Space. For 10 points--identify this experimental artist, considered the greatest Italian sculptor of the early 20th century, and the leader of Italian Futurism.

    answer: Umberto Boccioni

  4. If a child were in danger of falling in a well, anyone would instinctively attempt to intervene, according to this philosopher in arguing that human nature is good. Born in 372 BC in Tsou, he felt that with a prince's Mandate of Heaven came the responsibility to govern for the good of his people. For 10 points--name this Confucian philosopher.

    answer: Mencius (also accept Meng-tzu, Mengzi, or Meng K'o)

  5. For ethanol it is 25, for silicon it is 12, and it is unity for a vacuum. Defined as the ratio of the permittivity of the material to the permittivity of free space, it is also equal to the ratio of the capacitance of a parallel plate capacitor filled with the material to the capacitance it would have if there were a vacuum between the plates. For 10 points--identify this physical property of an insulating material.

    answer: dielectric constant

  6. He studied law and served as a major in the Spanish-American War. After the war, he joined the U.S. territorial government and worked for Philippine independence. In the year he was elected president, the Japanese invasion of the Philippines drove him to Corregidor. He escaped by submarine in 1942 and headed a Philippine government in exile. For 10 points--name this first president of the Commonwealth of the Philippines.

    answer: Manuel Luis Quezon y Molina

  7. Born in 1975, he is the author of the children's book Hit a Grand Slam. Wearing number 41, had he been healthy for the full year, he was projected to hit 50 homeruns, breaking the record for most homeruns by a shortstop, a record he already holds. For 10 points--name this person, the third member of the 40-40 club, who is in the last year of his contract with the Seattle Mariners.

    answer: Alex Rodriguez (or "A-Rod")

  8. The author of this work was highly influenced by the Lockean observation that we may sometimes associate ideas that are logically unrelated; thus, it features fragmentary conversations and reminiscences rather than sequential action. This is also partly because the work was never finished and also because the author was interested in other characters of varying relation to the title character, including his Uncle Toby, who climaxed a long line of lovable but comic eccentrics in 18th century literature. For 10 points--identify this unconventional novel, whose title character is only about five years old at the end, written by Laurence Sterne.

    answer: The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman

  9. Set in 1936 in Ireland, it chronicles the struggle between the pagan sensuality that surrounds the harvest time and the Christian morality that rails against it. The five Mundy sisters--Agnes, Kate, Maggie, Rose, and Chris--struggle to rise above the dull mundane nature of their lives through the music of the new radio and dance. For 10 points--name this Brian Friel play, turned into a 1998 movie starring Meryl Streep.

    answer: Dancing at Lughnasa (pronounced "loo-NAW-suh")

  10. Phaedrus is the first character in this work to speak of love, personifying love as old and believing it inspires honor. Later, Aristophanes tells that people once had eight limbs and two heads but were divided. For 10 points--name this Platonic dialogue set at a dinner party which is interrupted by Alcibiades.

    answer: The Symposium

  11. When Tampa Bay was an expansion team, it got its first win against this team. It seems history has repeated itself, as the new Cleveland Browns also won their first game against this team. For 10 points--name this team, home of Ricky Williams and Mike Ditka.

    answer: New Orleans Saints (either is acceptable)

  12. One of its members had the first name Praise-God and a last name which inspired the name of the group. The group's name may also have been a play on words since the group was only made up of 140 members. It came together in 1653, made up of those seen as the holiest in England and approved by the army officers. For 10 points--give the popular name of the English parliament that followed the Rump Parliament.

    answer: Barebones parliament (prompt on "Nominated" or "Assembly of God")

  13. He was overthrown in 1996, after his four year tyrannical rule over an area spanning from South Asia to the Middle East. The last of the tyrants to be overthrown, his defeat marked the end of the Eugenics Wars, but he managed to escape with some supporters on the S.S. Botany Bay. For 10 points--identify this man, whose ship was discovered in 2267 by the Enterprise, who became the sworn enemy of Captain James T. Kirk.

    answer: Khan Noonien Singh
    do not accept: Ricardo Montalban

  14. The work shows the influence of the English poet John Milton, and the style of its companion fragment was somewhat influenced by that of the Italian poet Dante. Together, they deal on a grand scale with the wars of the ancient gods and the principle of power in the universe. For 10 points--name this unfinished poem by John Keats, which shares its name with the Titan son of Uranus and Gaea, the father of Helios.

    answer: Hyperion

  15. At the age of three, he learned to play golf from his dad, Victor, the golf instructor at the local club. At age 12, he became the club champion, and has played well ever since, turning pro on August 21, 1999. For 10 points--name this winner of the Irish Open, nicknamed "El Niño."

    answer: Sergio Garcia

  16. His system of music theory, explained in The Craft of Musical Composition, emphasized the neoclassical forms which emerged after World War I. His compositions, including the seven piece orchestral work "Kammermusik," are noted for their use of musical forms of the past, a new approach to tonal harmony, and contrapuntal textures. For 10 points--identify this composer who wrote sonatas for rarely featured orchestral instruments, such as the double bass, trombone, and tuba, as well as the opera Mathis der Maler.

    answer: Paul Hindemith

  17. Pope Innocent VIII dies. The Jews are expelled from Spain. The Nasrid Dynasty is overthrown and Granada is retaken by Ferdinand and Isabella. For a quick 10 points--these events all took place in what year, when Columbus sailed the ocean blue?

    answer: 1492

  18. Forming the modern départements of Haut-Rhin, Bas-Rhin, and Moselle, it was ceded to France in the Peace of Westphalia in 1648, back to Germany after the Franco-Prussian war in 1871, returned to France after World War I in 1919, retaken by Germany in 1940 in World War II, and finally returned to France in 1945. As a result, both French and German are used as official languages in--for 10 points--what region of present day France?

    answer: Alsace-Lorraine

  19. He retired in 1859, supposedly after a woman rejected his advances because "he was only a chess player." So ended the 3 year career of this chess master, who defeated the German Adolf Anderssen but was frustrated when British master Howard Staunton refused to face him. For 10 points--name this man, who compiled a perfect record in 1857 on his way to winning the first ever American chess tournament.

    answer: Paul Morphy

  20. It is formed by the polymerization of N-acetyl-D-glucosamine. Differing from cellulose only by the replacement of the hydroxyl group on carbon 2 with an acetylated amino group, it can be found as a minor constituent of fungi and algae. For 10 points--identify this structural polysaccharide used in the exoskeletons of arthropods and mollusks.

    answer: chitin

  21. Although a native of Romania, he was elected to the French academy in 1970. He didn't learn English until 1945, which had a strong effect on his voice–a stiff textbook voice reminiscent of practice dialogues–best exemplified when two characters exchange a series of bland platitudes about the weather and the general state of life only to discover that they are husband and wife in The Bald Soprano. For 10 points--name this absurdist playwright, also famous for Exit the King and Rhinoceros.

    answer: Eugène Ionesco

  22. Its name is derived from the Guarauno words meaning "a place to paddle," as it is a navigable river through an almost impenetrable rainforest. Its basin is bordered on the north and west by the Andes Mountains, the Guiana Highlands to the east, and the Amazon watershed to the south. For 10 points--name this river, whose basin encompasses about four fifths of Venezuela and one fourth of Colombia.

    answer: Orinoco

    Tiebreaker question

  23. Phase diagrams for zinc and magnesium have two of these types of points while those for aluminum and copper only have one. Three unique phases--a liquid phase and two solid phases of unique composition--coexist at these points. For 10 points--identify these minimum melting points on phase diagrams.

    answer: eutectic points