1. Earth Science/Geography/Astronomy

Although there is some dispute over the exact source of this river, it starts in China near Tibet. It joins the Ruak River at the Golden Triangle, and it contains the Sambor rapids. Name this river that forms parts of the borders between Myanmar and Laos and also between Laos and Thailand. It flows through Cambodia, and its delta is near Ho Chi Minh City.

 

ANSWER: Mekong (River) (also accept Dza-chu, Lancang Jiang or Mae Nam Khong)

 

2. Language Arts

Which 11-letter word is defined as the conveying or suggesting of a meaning by a word along with or apart from the thing it explicitly names or describes? It is the meaning of a word in context. This word is often contrasted with denotation.

 

ANSWER: Connotation

 

3. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

In degrees, what is the angle between the two hands of a clock at 3:15?

 

ANSWER: 7.5 (Degrees) (accept 7 ˝ or 15/2)

 

4. United States History

In 1989, he was convicted of three felonies but had those verdicts overturned because of limited immunity he had been given to testify before Congress. A Marine Lieutenant-Colonel, he worked for the National Security Council on counterterrorism during the Reagan Administration. Name this man who described the Iran Contra Affair as a “neat idea” who is now often found on the Fox News Channel.

 

ANSWER: (Oliver) North

 

5. World Literature

Who is sometimes credited for creating the first French poems in free verse in 1874? He spent much of the 1880s in Aden, Yemen and in Harar, which is in present-day Ethiopia, before dying in France in 1891. Name this author of A Season In Hell, which is one of the classics of Symbolist writing.

 

ANSWER: (Jean Nicolas Arthur) Rimbaud

 

6. Chemistry (10 Seconds)

Pyrite, basalt, liquid oxygen, and most metallic elements have this property. Most such materials follow the Langevin Property and Curie-Weiss Law, which relate atomic orientations to thermal agitation. What is this type of magnetism usually caused by atoms with randomly oriented magnetic moments?

 

ANSWER: Para(magnetism or Paramagnetic)

 

7. Pop Culture

Who played for the Kansas City Royals from 1969 to 1973 and then the New York Yankees from 1974 to 1984? He managed the Yankees in the late 1980s before and after Billy Martin’s fifth time in the position. He then managed the Cincinnati Reds to the 1990 World Championship. In 2001, he coached the Seattle Mariners to 116 victories. Name the recently released manager of the Tampa Bay Devil Rays.

 

ANSWER: (Lou) Piniella

 

8. Calculus/Combinatorics (30 Seconds)

Give your answer as a fully simplified fraction. If you choose two cards from a standard deck without replacement, what is the probability that the first one is red and the second one is a spade?

 

ANSWER: 13/102

 

9. Nonfiction

Name the philosopher who said, “To prejudge other men's notions before we have looked into them is not to show their darkness but to put out our own eyes.” His writings include A Letter Concerning Toleration and Two Treatises of Government. He supported property rights and resistances to tyranny, and he had a major impact on America’s founding fathers.

 

ANSWER: (John) Locke

 

10. Technology

These do not emit visible light, but their creation in 1953 led to similar devices that do create visible light. Using ammonia as the gain medium, these predecessors of lasers create coherent waves with small frequencies.

 

ANSWER: Maser(s)

 

11. Music

He started out as a friend of Frederic Chopin, but the two later became rivals. Name this great composer and pianist who wrote many etudes, twelve symphonic poems, and nineteen Hungarian Rhapsodies.

 

ANSWER: (Franz) Liszt

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Physics (10 Seconds)

While this word has many meanings that have little to do with physics, within the world of physics it refers to a continuously distributed entity in space that accounts for actions at a distance. Give this word that can also be defined as a region of space characterized by a physical property, such as gravitational or electromagnetic force or fluid pressure, having a determinable value at every point in the region.

 

ANSWER: Field

 

13. United States Literature

Which poet was born in Idaho in 1885 and died in Italy in 1972? His works include Homage to Sextus Propertius and Canzoni. He helped many modern writers and for a time worked as William Yeats’s secretary. Name this writer who was charged by the United States with treason and was forced to spend twelve years in a psychiatric hospital. Most of his work consists of 117 Cantos.

 

ANSWER: (Ezra) Pound

 

14. Art/Architecture

Which art movement featured artists such as Peter Blake, Tom Phillips, Robert Rauschenberg, Jasper Johns, and Roy Lichtenstein? Begun in England in the 1950s and having a major presence in America, it was seen as a reaction to abstract expressionism and elitist culture. Name this movement closely associated with Andy Warhol.

 

ANSWER: Pop Art

 

15. World History

Who was the third of the Five Good Emperors of Ancient Rome, taking over when Trajan died? He often traveled throughout his Empire and was especially fond of Greece. Name this emperor famous for patronizing the arts and for strengthening the empire’s borders by building fortifications.

 

ANSWER: (Publius Aelius Traianus) Hadrian(us)

 

16. Biology

Which organ contains a superior margin, posterior extremity, diaphragmatic surface, inferior margin, and anterior extremity? Located behind your stomach at the tail of the pancreas on your left side, it stores blood. It can be removed in patients with rare blood disorders, and it can rupture in patients with mono.

 

ANSWER: Spleen

 

 

 

 

 

17. Religion/Mythology

Upon his death, he became the Morning Star, and he will return someday to rule as a God-King. There are many stories about him, and it is difficult for historians to put the pieces together because his name was used for many things and taken by many people in many cultures. He may have created Tula, ruled Tula, and/or been expelled from Tula. Name this serpent with feathers often associated with the Aztec Civilization.

 

ANSWER: Quetzalcoatl

 

18. Algebra (30 Seconds)

Find the eccentricity for the hyperbola given by the equation x2-y2=1

 

ANSWER: Square Root of 2  

 

19. Current Events

Who is the subject of the Rolling Stones song “Dangerous Beauty”? The father of her child is Charles Graner. Graner is beginning a ten-year prison sentence, and she is beginning a three-year sentence. Name this army reservist who claims that a superior told her to, “Stand there, give the thumbs up, and smile.”

 

ANSWER: (Lynndie) England

 

20. British Literature

Which work begins: “What dire offence from am'rous causes springs, What mighty contests rise from trivial things”? This satirical poem was based on a haircut without consent. Name this work by Alexander Pope.

 

ANSWER: (The) Rape of the Lock

 

TIEBREAKER: To break a tie, use the following questions in order. The first correct answer wins the match.

 

Give the first and last names of the title character who is described in the first sentence of a 1927 novel as drunk. The only honest character in the novel seems to be Frank Shallard, who eventually quits the preaching business. Name this work by Sinclair Lewis.

 

ANSWER: Elmer Gantry

 

A crude way to measure this is to compare how far apart two hot sections are in something cooked in an old microwave oven and multiply that distance by twice the frequency of the oven. A better way to measure it is to either make astronomical observations or to use a quickly rotating mirror with a still mirror placed far away. Name this constant very important in the Theory of Special Relativity which is equal to roughly three hundred million meters per second.

 

ANSWER: (The) Speed of Light (in air or a vacuum) (accept c)

Which chemical element has atomic mass 35.45, atomic number 17, and atomic symbol Cl?

 

ANSWER: Chlorine (Prompt Cl)