1. Earth Science/Geography/Astronomy

Which city includes the neighborhood Vedado? It was a popular place for people from the United States to visit during Prohibition. Current highlights include San Cristobal Cathedral and a long road along the shore called the Malecon. The Plaza de la Revolucion honors Che Guevara and Jose Marti. If you have a close relative in this city, you are allowed to visit them once every three years. Otherwise, the United States probably will not allow you to go there at all.

 

ANSWER: Havana

 

2. Language Arts

This word originally referred to castrated sheep. A noisemaker would be attached to the sheep, and other sheep would then follow it anywhere, including a slaughterhouse. The word now refers to someone or something that has initiative or is a leader, often in a positive direction. Give this word beginning with the letter B.

 

ANSWER: Bellwether

 

3. Geometry/Trigonometry (10 Seconds)

This relationship cannot exist between two angles in a triangle. It exists between two angles in a quadrilateral only when it also applies to the two other angles. In a pentagon, this only exists when the three other angles add up to 360 degrees. It applies to adjacent interior angles when a transversal goes through two parallel lines and when you compare adjacent angles in a parallelogram. Give the term used to describe two angles whose measure adds to 180 degrees.

 

ANSWER: Supplementary (accept different word endings) (prompt on answers involving 180 degrees)

 

4. United States History

It began during Reconstruction, and the practice declined steeply when African Americans moved in large numbers into cities. Because freed slaves did not have any land or money, many agreed to work on parts of the old plantations and in return agreed to buy materials from and give some of what they grew to the owners. Many of the Blacks, who were uneducated and had no legal representation, were badly taken advantage of. Name this term for tenant farming.

 

ANSWER: Sharecrop(ping)

 

5. World Literature

Which early nineteenth century writer wrote The Nutcracker and the Mouse King, which inspired the famous ballet? He also wrote stories titled The Sandman, Counselor Krespel, and The Lost Reflection. These stories were combined into an opera which was first performed in 1881. Name this writer who inspired Jacques Offenbach.

 

ANSWER: (Ernst Theodor Wilhelm Amadeus) Hoffmann

6. Chemistry (10 Seconds)

Nickel becomes one in the presence of ethene and hydrogen. Platinum becomes one in the presence of carbon monoxide and nitrogen monoxide. Iron becomes one in the presence of nitrogen and hydrogen. What term is used to describe substances not used up themselves that modify or increase the rate of a reaction?

 

ANSWER: Catalyst(s)

 

7. Pop Culture

Who won the 1963 Heisman Trophy? Due to his military commitment, he did not play in the NFL until 1969. More recently, he is a successful businessman who heavily supports the Republican Party and may soon enter politics. Name this quarterback who led the Dallas Cowboys to two Super Bowl titles and for whom the elementary school in King of the Hill is named.

 

ANSWER: (Roger) Staubach (Note: The middle school is named after Tom Landry.)

 

8. Calculus/Combinatorics (30 Seconds)

Out of a bin containing three apples and four oranges, how many ways can you pick two apples and two oranges if order does not matter?

 

ANSWER: 18

 

9. Nonfiction

Who wrote a famous account of his experiences as a liaison officer from 1916 to 1918? The abridged version of the book was titled Revolt in the Desert. He later wrote The Mint, which described his experiences in the Royal Air Force. Name this author of Seven Pillars of Wisdom who is considered a war hero by Englishmen and Arabs.

 

ANSWER: (Thomas Edward) Lawrence (of Arabia)

 

10. Technology

What common devices usually contain a metal oxide varistor, or MOV? They can also use a gas discharge tube, zener diode, or fuse. The rise in popularity of these devices came soon after the rise in popularity of home computers because they are a cheap way of extending the lives of computers. Name these devices that typically look like multiple-outlet power strips.

 

ANSWER: Surge Protector(s) (or Surge Suppressor)

 

11. Music

It features a German Prince named Siegfried and an evil sorcerer named Rothbart. The heroine, Odette, is only a human between midnight and dawn. What is this ballet composed by Tchaikovsky?

 

ANSWER: Swan Lake (or Lebedeenoye Ozero)

12. Physics (30 Seconds)

Give your answer using a single unit. How much power is used by a twenty ohm resistor that has five amperes of current going through it?

 

ANSWER: 500 Watts

 

13. United States Literature

Whose poetry collections include Sunset Gun, Death And Taxes, Not So Deep As A Well, and Enough Rope? Her poem “News Item” consists entirely of the lines, “Men seldom make passes at girls who wear glasses.” She often wrote criticism for the magazine Vanity Fair and was a founding member of the Algonquin Round Table.

 

ANSWER: (Dorothy, Dottie, or Dot) Parker (accept Rothschild)

 

14. Art/Architecture

It was founded as a fortress in 1190 and first opened to the public in 1793. In 1986, this museum moved its Impressionist pieces to another museum. In 1989, it began featuring a newly redesigned courtyard. In 1993, a new wing opened that significantly expanded the space and number of works on display. Name this museum that holds Venus de Milo and Mona Lisa in Paris.

 

ANSWER: (The) Louvre

 

15. World History

What nickname is given to the wars fought from 1839 to 1842 and from 1856 to 1860? They resulted in increased trade and travel as well as a deep resentment of European powers. Resulting in the treaties of Tianjin and Nanjing, these wars were named after a drug.

 

ANSWER: (First and Second) Opium (Wars)

 

16. Biology

Named after a 16th century Italian scientist, which anatomical objects are susceptible to the diseases hydrosalpinx and pyosalpinx? Generally three to five inches long, they open into the peritoneal cavity. An ectopic pregnancy results when eggs are implanted in them. Name these tubes in female mammals that carry eggs to the uterus.

 

ANSWER: Fallopian Tube(s)

 

17. Religion/Mythology

Who was able to consult Proteus by holding on to him? This brother of Agamemnon was the King of Sparta. When his wife Helen fell in love with Paris, he started the Trojan War.

 

ANSWER: Menelaus

 

18. Algebra (30 Seconds)

Give a simplified answer without exponents for the following product of four numbers. Multiply 21 times 52 times 25 times 54.

 

ANSWER: (One or A) Million

 

19. Current Events

Who spent much of the 1990s as a commissioner for the International Arabian Horse Association before being forced to resign? He then went to work for his friend Joe Allbaugh, being promoted in 2003 when Allbaugh left the agency they were at. People began asking for him to be fired in 2004 when he botched recovery efforts after Hurricane Frances. Name this man who is no longer the head of FEMA.

 

ANSWER: (Mike) Brown

 

20. British Literature

Which poet wrote the play Under Milk Wood? In 1946, he published the collection Deaths and Entrances, which included “Fern Hill”. Name the Welsh poet who wrote “And Death Shall Have No Dominion” and “Do Not Go Gentle Into That Good Night”.

 

ANSWER: (Dylan) Thomas

 

TIEBREAKER: To break a tie, use the following questions in order. The first correct answer wins the match.

 

(30 Seconds) What is the area under the graph of y=x from x=0 to x=10?

 

ANSWER: 50

 

While serving as Vice President, who told his wife: “My country has in its wisdom contrived for me the most insignificant office that ever the invention of man contrived or his imagination conceived”? While serving as President, he worked hard to avoid war with France. The Alien and Sedition Acts were passed during his term in office. Name the Second President of the United States.

 

ANSWER: (John) Adams (there is no need to prompt; do not accept answers including Quincy, son, or the number 6)

 

Which chemical element has atomic mass 20.18, atomic number 10, and atomic symbol Ne?

 

ANSWER: Neon (Prompt Ne)