1. American Literature

 

Which novel contains the message: “O, Draconian devil! Oh, lame saint! P.S. Find Robert Langdon”? The message, which also contains numbers from the Fibonacci sequence, is written by the head curator of the Louvre as he dies. Name this bestseller by Dan Brown.

 

ANSWER: (The) Da Vinci Code

 

2. Chemistry (10 Seconds)

 

What can be classified into seven basic systems: cubic, tetragonal, hexagonal, trigonal, orthorhombic, monoclinic, or triclinic?  Defined as a homogeneous portion of a substance bounded by plane surfaces making definite angles with each other, this a common form for solids.

 

ANSWER: Crystal(s) (accept longer answers, prompt on matrix)

 

3. World History

 

Which country’s capital was occupied by British troops in March, 1917? Many tribal rebellions against the British broke out after World War One, and in response the British made King Faysal the First the nation’s ruler. The British granted independence in 1932, and a 1958 revolution led by Abd Al Karim Qasim eventually ended British influence. Name this country which has also had its government overthrown in 1963, 1968, and 2003. It is now headed by Iyad Allawi.

 

ANSWER: Iraq

 

4. Technology

 

What was released on June 5th, 2002 and had another official release this week? Since July, 2003, it has been developed by a foundation. Though it was designed from scratch, it is in some respects the successor of Netscape Navigator. Now in the process of becoming a software suite, name this competitor of Microsoft’s Internet Explorer whose name is based on an old dislike of Mosaic.

 

ANSWER: Mozilla Firefox (accept either half of answer)

 

5. Language Arts

 

To Scots, this four-letter word means payment. It also can be used to describe the hard skin of an animal such as a lobster, and a few hundred years ago it similarly referred to metal links used for armor. What is this word commonly associated with post offices?

 

ANSWER: Mail

 

6. Algebra (30 Seconds)

 

How many minutes will it take Jack and Jill working together to clean the basement? If they worked alone, it would take Jack ten minutes and Jill fifteen minutes.

 

ANSWER: 6 (Minutes)

 

7. Astronomy/Earth Science/Geography

 

Numbers 9617 through 9622 are named after members of Monty Python, while numbers 4147 through 4150 are named after members of The Beatles. Counting down from five to one, these are named Astraea, Vesta, Juno, Pallas, and Ceres. What are these examples of minor planets usually located between Mars and Jupiter?

 

ANSWER: Asteroid(s)

 

8. Music

 

Pioneers in which style of music included Clarence Garlow and BooZoo Chavis? Making heavy use of accordions, it originated in Southern Louisiana as an outgrowth of Cajun music.

 

ANSWER: Zydeco (prompt on Cajun)

 

9. Religion/Mythology

 

According to one myth, Buddha was conceived when his mother had a dream about what kind of animal? In Buddhist art, they often can be seen bathing the goddess Lotus. In Hinduism, Shiva is sometimes associated with this animal and sometimes portrayed killing one named Gajasura. Name these animals often associated in the Western world with overweight clumsiness and good memories.

 

ANSWER: Elephant(s)

 

10. Biology

 

Which four-letter word can be a synonym of chrysalis? It refers to a butterfly in the third of its four stages of life. During this stage, the butterfly is transformed from a caterpillar while inside a cocoon.

 

ANSWER: Pupa

 

 

 

 

11. Calculus/Combinatorics (10 Seconds)

 

What two-word phrase is used to describe the set of all possible outcomes for an experiment? It is often represented by a capital omega or U even though both words begin with the letter S.

 

ANSWER: Sample Space

 

12. Nonfiction

 

Who famously wrote, “In spite of everything I still believe that people are really good at heart”? Her family, along with the van Daan family, moved into her father’s warehouse on July 9th, 1942. They stayed there even after the property was sold until they were taken away on August 4th, 1944. She soon died in Bergen-Belsen, but her father survived and published her diaries a few years later.

 

ANSWER: (Anne) Frank

 

13. Pop Culture

 

According to the Oxford Dictionary, which hyphenated word was introduced into the English language by the movie Austin Powers: The Spy Who Shagged Me? The dictionary definition is ‘a person closely resembling a smaller or younger version of another’. It was the name of Verne Troyer’s character—Troyer is thirty-two inches tall.

 

ANSWER: Mini-Me

 

14. Physics (30 Seconds)

 

How much force will be exerted on a wire making a thirty degree angle with a magnetic field if the length of wire in the field is one-half meter, the current is sixteen amperes, and the magnetic field strength is one-half tesla?

 

ANSWER: 2 Newtons

 

15. British Literature

 

Characters in which novel include Miss Skiffins, Bentley Drummle, Uncle Pumblechook, and Abel Magwitch? Name this Charles Dickens novel which begins: “My father's family name being Pirrip, and my christian name Philip, my infant tongue could make of both names nothing longer or more explicit than Pip.”

 

ANSWER: Great Expectations

 

 

 

16. American History

 

Its key statute levied import duties on glass, lead, paint, paper, and tea in order to provide salaries for some colonial officials. Most of these duties were repealed in 1770. Name these 1767 Acts which angered American colonists. They were named after the Chancellor of the Exchequer.

 

ANSWER: Townshend (Acts)

 

17. Art/Architecture

 

This artist started out as a caricaturist but fell in love with nature after spending a summer with landscape painter Eugene Boudin. He met many famous painters in Paris in the 1860s and introduced them to open-air painting in Fountainebleau Forest. Name this artist whose ‘Impression: Sunrise’ gave name to one of the biggest movements in the history of art. He spent his last twenty-six years painting water lilies at Giverny.

 

ANSWER: (Oscar-Claude) Monet (do not accept Manet)

 

18. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

 

Give both possible answers. In which quadrant is theta if the sine of two theta is positive?

 

ANSWER: First (and/or) Third (both answers in either order, also accept one and/or three)

 

19. Current Events

 

Who entered politics in 1998 soon after the death of Wade, his first child? He wrote a book covering high points from his first career titled Four Trials. Name this man who is finishing a term representing North Carolina in the United States Senate.

 

ANSWER: (John) Edwards

 

20. World Literature

 

Reduced to poverty after victories by Augustus Caesar, this poet later gained a patron who gave him an estate in Tivoli. Some of his sayings, such as Carpe Diem, are used in modern times as motivational quotes. Name this contemporary of Virgil who wrote many Odes, Satires, and Epistles as well as the book Ars Poetica.

 

ANSWER: Horace (or Quintus Horatius Flaccus)

 

 

 

 

Tiebreaker #1

 

Gene Siskel said this 1980 film suggests that if you are looking for the source of evil in the world, you don't have to look any further than yourself. Roger Ebert called it an Othello for our times. One of the few memorable quotes which can be repeated in a high school is, “You couldn't knock me out Ray; you couldn't knock me out.” Based on the autobiography of Jake LaMotta, it starred Robert DeNiro as the boxer.

 

ANSWER: Raging Bull

 

Tiebreaker #2

 

This scientist’s lesser-known works involved thermal expansion and petroleum. He got his most famous idea in 1869, which allowed him to predict the existence of gallium, scandium, and germanium. Name this Russian credited with the development of the first periodic table.

 

ANSWER: (Dmitri) Mendeleyev

 

Tiebreaker #3 (No Time Limit)

 

Unscramble the following letters to get a last name shared by two Presidents: OONNSHJ

 

ANSWER: (Andrew and/or Lyndon) Johnson