1. American Literature

 

Give the first and last name of the fictional native of Connecticut who is described as, “Tall and exceedingly lank, with narrow shoulders, long arms and legs, hands that dangled a mile out of his sleeves, and feet that might have served for shovels.” Working as a teacher in Upstate New York, he falls in love with a wealthy young woman named Katrina Van Tassel. Name this rival of Brom Bones in The Legend of Sleepy Hollow.

 

ANSWER: Ichabod Crane (prompt if half the answer is given)

 

2. Chemistry (10 Seconds)

 

Who, using the standard of oxygen as 100, published a table of atomic weights? He also mistakenly argued against Avogadro’s Hypothesis. In 1811, this discoverer of cerium, selenium, and thorium started using one- and two-letter abbreviations for chemical elements.

 

ANSWER: (Jons Jacob) Berzelius

 

3. World History

 

The Swedish one was founded in 1731, the Danish in 1670, the French in 1664, the Dutch in 1602, and the British in 1600. The Dutch one was sometimes called VOC, and the British one was sometimes called the John Company. Give the common name of these large companies which had national monopolies on trade with Asia.

 

ANSWER: East India(n) (Company) (prompt on India(n))

 

4. Technology

 

What 11-letter word was first used as a joke by Brad Graham in 1999? It became more popular after William Quick picked it up in 2001 or 2002. William Quick is known as The Daily Pundit. Name this collective term for informal personal web sites and web sites that contain periodic posts on a common page.

 

ANSWER: Blogosphere

 

5. Language Arts

 

(Note to moderator: Spell the suffix NESS.) Fill in each blank with the name of a part of speech, giving your answers in the right order to make the statement correct. A word is changed from a ‘blank’ to a ‘blank’ when you add the suffix N-E-S-S.

 

ANSWER: Adjective Noun (order must be correct)

 

 

6. Algebra (30 Seconds)

 

Ignore units. Find the distance between the two vertices of the hyperbola given by the equation: 4x2-y2=36

 

ANSWER: 6 (Units)

 

7. Astronomy/Earth Science/Geography

 

Which river is two thousand kilometers long and has fourteen dams, three in Canada and eleven in the United States? Its tributaries include the Willamette, Lewis, Snake, and Spokane Rivers. About one-fourth of it runs along the Washington-Oregon state border.

 

ANSWER: Columbia (River)

 

8. Music

 

Who recorded his first solo, He’s the Last Word, in 1926? He became famous in the 1930s playing Fletcher Henderson’s arrangements of jazz music with Teddy Wilson and Gene Krupa. Although he also had successful classical music recordings, he was widely considered the best jazz clarinetist.

 

ANSWER: (Benny or Benjamin David) Goodman

 

9. Religion/Mythology

 

(Note to moderator: Persephone is pronounced per-SEF-uh-nee. Ceres has a soft C and two syllables.) Which Greek goddess was celebrated by festivals every five years that lasted nine days long? Nine days represented the amount of time it took her to find out about the death of her daughter Persephone. Name this goddess of corn whose Roman equivalent was Ceres.

 

ANSWER: Demeter

 

10. Biology

 

Name the muscle that, though it exists in a lesser form in some reptiles, is for the most part unique to mammals. It works in conjunction with the intercostals between the ribs and is located at the bottom of the chest cavity. When it contracts, your lungs expand, causing inhalation.

 

ANSWER: Diaphragm

 

 

 

 

11. Calculus/Combinatorics (30 Seconds)

 

There are no parentheses in this problem. Find the maximum value of y if x is real and y=x-2x4

 

ANSWER: 3/8 (or (0).375) (do not accept 1/2 or 0.5)

 

12. Nonfiction

 

Who earned a doctorate from an unaccredited school called Columbia Pacific University, spent nine years as a monk under Maharishi Mahesh Yogi, and divorced his first wife? He gives a lot of relationship advice, claiming that men are like rubber bands and women are like waves. Name this author of Men Are From Mars, Women Are From Venus.

 

ANSWER: (John) Gray

 

13. Pop Culture

 

After winning the Heisman Trophy at USC, who played most of his career for the Buffalo Bills, where he became the first player to rush for two thousand yards in a season? He later acted in The Towering Inferno, Capricorn One, and The Naked Gun movies. He divorced his wife in 1992, and she and Ron Goldman were found murdered in 1994.

 

ANSWER: (Orenthal James) Simpson

 

14. Physics (10 Seconds)

 

The major assumption about which concept was challenged by a solution to the tau theta puzzle? In 1956, Tsung Dao Lee and Chen Ning Yang found that in weak interactions it is not conserved. Also known as space inversion, this term begins with the letter P.

 

ANSWER: (Space) Parity (prompt on (Space) Inversion)

 

15. British Literature

 

Which seventeenth century poet wrote, “Gather ye rosebuds while ye may, old time is still a-flying: and this same flower that smiles today tomorrow will be dying”? His works include “Delight in Disorder”, “The Vine”, and “To the Virgins, to Make Much of Time”.

 

ANSWER: (Robert) Herrick

 

 

 

 

 

 

16. American History

 

His first trial for perjury in 1949 resulted in a hung jury, but he was found guilty in 1950. Some records found in Eastern Europe ten years ago seem to confirm his guilt. Name this man who served as a temporary Secretary General for the United Nations after serving under many departments in Franklin Roosevelt’s administration. He was accused of spying by Whittaker Chambers, who had hidden some of the evidence against him in a hollowed-out pumpkin, and his conviction contributed to the success of Joseph McCarthy.

 

ANSWER: (Alger) Hiss

 

17. Art/Architecture

 

All of the paintings from which museum were moved to Geneva, Switzerland before being returned during World War Two? Some of its famous pieces include The Triumph of Death, The Garden of Earthly Delights, and The Family of Charles the Fourth. It owns close to nine thousand paintings. Name this museum started by Charles the Third and Fernando the Seventh in Madrid.

 

ANSWER: (The or El) Prado (Museum)

 

18. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

 

Points A, B, and C are collinear, with B between A and C. Q is not on line AC. Find the measure of angle AQC if angle QAB is 25 degrees, angle QBA is 110 degrees, and angle BQC is 70 degrees.

 

ANSWER: 115 (Degrees)

 

19. Current Events

 

Which country is currently headed by President Lieutenant General Umar Hassan Ahmad al-Bashir? Recently, many Anuaks have entered into this country because they are fleeing from a genocide in Ethiopia. On the other side of the country, however, over two hundred thousand people have fled to Chad and about seventy thousand people have been killed in an ongoing genocide. Name this country which contains the Darfur region.

 

ANSWER: Sudan

 

 

 

 

 

 

 

20. World Literature

 

(Note to moderator: The s is silent in Camus.) Give your answer in English. Which novel features Raymond Rambert, a French journalist who is reporting on conditions in Oran, Algeria? At first, several rats in Oran die, and then a lot of the humans start dying. Name this existentialist novel by Albert Camus.

 

ANSWER: (The) Plague

 

Tiebreaker #1

 

This term originally referred to a solid metal duplicate of a relief made by molding. Its meaning has evolved to mean something repeated without variation. It now has a negative connotation and refers to the ignoring of individual traits in a group.

 

ANSWER: Stereotype (accept different word endings)

 

Tiebreaker #2

 

Which organization has been headed by Roscoe Hillenkoetter, Allen Dulles, William Colby, George Herbert Walker Bush, William Webster, James Woolsey, and George Tenet? It replaced the Office of Strategic Services in 1947 and was important during the Cold War. It has received a lot of criticism lately for not preventing 9/11 and giving out misleading information before the Iraq War.

 

ANSWER: CIA (or Central Intelligence Agency)

 

Tiebreaker #3 (No Time Limit)

 

Unscramble the following letters to get the last name of a President: YESAH

 

ANSWER: (Rutherford) Hayes