1. Technology

(Note to moderator: IEEE is often pronounced ‘I Triple E’.) Your answer should be the four-letter name most commonly used for this technology. It often uses the IEEE 802.11b standard, but many sources are upgrading to IEEE 802.11g. Identify this network connection from a central source which uses radio waves to broadcast to computers within 300 feet or more. It is used by some schools and internet cafes.

ANSWER: WiFi

2. British Literature

Jane falls in love with Bingley, and Collins marries Charlotte Lucas. These events take place in which Jane Austen novel featuring Elizabeth Bennet?

ANSWER: Pride And Prejudice

3. Physics

Which phenomenon was first discovered by Heinrich Hertz in 1887? Its study over the next eighteen years led to the discovery that frequency is very closely related to energy for light. The explanation of this phenomenon won a Nobel Prize for Albert Einstein.

ANSWER: Photoelectric (Effect)

4. Pop Culture

As an actor, who portrayed Mars Blackmon, a character obsessed with Michael Jordan? He is better known for directing School Daze, Do the Right Thing, Jungle Fever, Malcolm X, Summer of Sam, The Original Kings of Comedy, and 25th Hour. Born with the first name Shelton, he often attends New York Knicks games.

ANSWER: (Shelton ‘Spike’) Lee

5. Religion/Mythology

Though many church members think otherwise, which popular Protestant denomination is probably an offshoot of Congregationalism? Adherents claim that they have no human founder. Their most distinct belief is that the act they are named after must be done only by believers and must involve complete immersion.

ANSWER: Baptist(s)

6. United States History

Give the first and last name of the man who often said, “Some men see things as they are and say why. I dream things that never were and say why not.” He achieved national prominence in the late 1950s for investigating Jimmy Hoffa and soon thereafter became Attorney General. While running for President in 1968, he won the California primary. Just after giving his victory speech, he was assassinated by Sirhan Sirhan.

ANSWER: Robert (or Bobby) Kennedy (prompt on Kennedy)

7. Algebra (30 Seconds)

Solve the equation:  0.2x + 1.4  =  0.7x – 1.2

ANSWER: 5.2 (or 5&1/5 or 26/5)

8. Current Events

Though his father was an Orthodox Jew, he was raised as a Baptist and is now a Catholic. Two recent books he has written are Waging Modern War and Winning Modern Wars. Name this former General who is currently running for President.

ANSWER: (General Wesley) Clark

9. World Literature

Who was born with the name Jean-Baptiste Poquelin? This seventeenth century Frenchman wrote many comedic plays, including The Affected Young Ladies, The School for Wives, Tartuffe, and The Misanthrope.

ANSWER: Moliere

10. Biology

 (Note to moderator: ‘Meave’ is pronounced Mave, with one syllable) The sons of the family are Jonathan, Philip, and Richard. Richard married Meave, and their oldest daughter is Louise. Identify this family headed by the now-deceased Louis and Mary, who married in 1936. These Kenyan archeologists are famous for their discoveries of many hominoids.

ANSWER: (The) Leakey(s)

11. Language Arts

It can be defined as something factual, empirical, actually the case, or spatiotemporal. Name this two-letter word that confused Bill Clinton which can also be defined as the present third person singular form of to be.

ANSWER: Is

12. Music

Because there was not a lot of classical music written for his favorite instrument, he spent a lot of time transcripting old works and influencing living composers. Name this Spaniard who passed away in 1987 after spending about ninety years playing the guitar.

ANSWER: (Andres) Segovia

13. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

Give your answers in degrees. Find all angles theta between 0 degrees and 360 degrees such that the tangent of theta is equal to the square root of three.

ANSWER: 60 (degrees) & 240 (degrees) (either order)

14. World History

Which national leader launched the New Life Movement in 1934? He appeared to be at the peak of his powers at the end of World War Two with the defeat of the Japanese, but he would be exiled only four years later. Name the man who ruled China between Sun Yat-Sen and Mao Tse-Tung. His widow passed away two weeks ago.

ANSWER: Chiang (Kai-shek) (prompt on Kai-shek or shek)

15. Astronomy/Earth Science/Geography

The name for which weather phenomenon came from a military analogy? It can be classified as equatorial, polar, occluded, warm, or cold. It is a transition zone between two air masses often accompanied by precipitation and low barometric pressure.

ANSWER: Front (or Frontal Zone)

16. United States Literature

Who wrote a trilogy whose books were The Financier, The Titan, and The Stoic? Often compared with Zola, this early twentieth century author also wrote Sister Carrie and An American Tragedy.

ANSWER: (Theodore) Dreiser

17. Chemistry (30 Seconds)

For this problem, use 58.5 as the molar mass of sodium chloride and round your answer to the nearest whole number. What is the molality of a solution if 117 grams of sodium chloride are dissolved in 500 grams of water?

ANSWER: 4 (Molal)

18. Calculus/Math History (10 Seconds)

Like Lobachevsky, this nineteenth century mathematician devised alternative geometries, and there is a curve and a space named after him. His name is also used for the process of approximating the area under a curve by using thin rectangles. Name this German mathematician whose last name begins with the letter R.

ANSWER: (Georg Friedrich Bernhard) Riemann

19. Art/Architecture

Though he died in 1891 at the age of 31, who left a lasting effect on the art world? He was one of the first painters to move beyond both classical painting and Impressionism, and his paintings are in a distinctive style that may have been based on his early use of crayons. Name the artist of A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte.

ANSWER: (Georges) Seurat

20. Nonfiction

Born in Transylvania, this writer has spent most of his life in the United States. He has written several accounts of his life and the philosophical issues it has raised, and doing so won him the 1986 Nobel Peace Prize. Name the Holocaust survivor whose works include The Testament, The Accident, and Night.

ANSWER: (Elie) Wiesel

NOTE: These questions are for breaking ties. If you need to replace a question, use the corresponding question from the Replacement packet. In a tiebreaker, the first correct answer wins the match.

Tiebreaker #1

The first commercial one in 1947 weighed 750 pounds, cost five thousand dollars, and required plumbing in order to cool. It was not until 1976 that they became commercially successful in the United States. What now common technology was invented when Percy Spencer, while playing with a magnetron, noticed that the candy bar in his pocket had melted?

ANSWER: Microwave (Ovens)

Tiebreaker #2

It contains a mosque on one side and a jawab to balance it on the other, both of which are red sandstone. The entire complex was built during the seventeenth century and is best know for its mausoleum and minarets, which are covered in white marble. Identify this site on the Jumna River in Agra, India.

ANSWER: Taj Mahal

Tiebreaker #3

Which state uses the postal abbreviation NH?

ANSWER: New Hampshire