1. Technology

It was first introduced in 1984 and was similar to the Lisa, though it had a smaller screen, smaller price, and square pixels. Name this line of computers that popularized the mouse and is still being developed by Apple Computers.

ANSWER: (Apple) Macintosh (accept Mac, do not accept more specific answers)

2. British Literature

Which Shakespeare character says, “Love looks not with the eyes, but with the mind”? She is fought over by Lysander and Demetrius in A Midsummer Night’s Dream.

ANSWER: Helena

3. Physics (30 Seconds)

Remember to include units in your answer. If an object has an initial velocity of 6 meters per second and accelerates in the direction of motion at 2 meters per square second, how far will it travel in 4 seconds?

ANSWER: 40 Meters

4. Pop Culture

Breakthrough and Conquer, The Assault, Joust, The Wall, Hang Tough, Powerball, and The Eliminator are all parts of what made-for-television sporting event?

ANSWER: (American) Gladiator(s)

5. Religion/Mythology

Who once escaped capture by pirates by turning the pirates into porpoises and the sea into wine? This son of Zeus and Semele could appear as a bull, a goat, or a child, and he was the god of wine and revelry.

ANSWER: Dionysus (accept Bacchus)

6. United States History

Who served as an agency director from 1924 through 1972? He is remembered for his absolute power and his hatred of radicals, which made him an enemy of both the Ku Klux Klan and civil rights activists. Name this director of the FBI.

ANSWER: (John Edgar) Hoover

7. Algebra (30 Seconds)

 (Note to moderator: When reading the numbers, do not say the word ‘comma’.) Multiply the two matrices together. The first matrix has top row 2, 2 and bottom row 2, 2. The second matrix has top row 1, 2 and bottom row 3, 4.

ANSWER: Top row 8, 12 and bottom row 8, 12 (accept equivalents)

8. Current Events

In which country was Pauline Hanson released from prison this week? Hanson, an anti-immigrant politician, was serving time for electoral fraud, but her conviction was overturned. This nation recently made it more difficult for refugees who reach one of its islands to gain asylum. Name this country headed by Prime Minister John Howard.

ANSWER: Australia

9. World Literature

Many of which contemporary novelist’s books are surreal and allegorical in nature, including his 1981 work about India titled Midnight’s Children? His most famous work opens with two characters falling to Earth after a plane explodes above the English Channel. Its title, taken from a deleted section of the Koran, is The Satanic Verses.

ANSWER: (Salman) Rushdie

10. Biology

The name for what channel comes from the Latin word for snail? It is a coiled tube containing three canals and the auditory nerve, and it is located in your ear.

ANSWER: Cochlea

11. Language Arts

This word originally came from Latin and referred to parts of the body. It is also used in arithmetic to refer to simple numbers. Name this word often associated with objects that are ten in number.

ANSWER: Digit(s)

12. Music

(Note to moderator: No singing, please.) Which rock anthem begins, “If I leave here tomorrow would you still remember me? For I must be traveling on now--there's too many places I've got to see”? Often requested at concerts even when the band does not play it, this song was a big hit for Lynyrd Skynyrd.

ANSWER: Freebird

13. Geometry/Trigonometry (10 Seconds)

What name is given to the intersection point of the three perpendicular bisectors of the sides of a triangle? This name is used because the point is in the middle of a circle related to the triangle.

ANSWER: Circumcenter

14. World History

Who gained the throne thanks to the Pragmatic Sanction? Allied with George the Second of England, she had to defend her throne against an alliance of Prussia, France, Spain, and Bavaria. She was very successful, eventually being succeeded by one of her sixteen children. Name this eighteenth century Queen of Hungary and Bohemia.

ANSWER: Maria Theresa (prompt if only half of name is given)

15. Astronomy/Earth Science/Geography

This region was invaded by troops in 1951, and in 1956 it became part of a larger country. Though the land was undersea millions of years ago, it is now called the ‘Roof of the World’. Name this area whose traditional religion is Lamistic Buddhism and whose capital is Lhasa.

ANSWER: Tibet

16. United States Literature

One of this author’s novels is about the last living American slave, and another is about a man unjustly convicted of murder and a teacher. Name this Louisiana author of The Autobiography of Miss Jane Pittman and A Lesson Before Dying.

ANSWER: (Ernest) Gaines

17. Chemistry (30 Seconds)

 (Note to moderator: Pronounce the word sulfite carefully.) What is the oxidation number of the sulfur atom in a sulfite ion? Sulfite has a charge of two negative.

ANSWER: (Positive) 4

18. Calculus/Math History (10 Seconds)

In addition to Colin MacLaurin, who else wrote a textbook titled Treatise of Algebra in the eighteenth century? He is best-known for a rule he described 75 years after it had first been discovered which shows how areas under curves can be approximated using parabolic arcs.

ANSWER: (Thomas) Simpson

19. Art/Architecture

Which French painter’s most creative period came between an 1825 visit to England and an 1832 visit to Morocco? Often inspired by history, he painted The Battle of Nancy, The Battle of Poitiers, and Liberty Leading the People.

ANSWER: (Ferdinand-Victor-Eugene) Delacroix

20. Nonfiction

(Note to moderator: ‘Jean-Jacques Rousseau’ sounds like John Jack Roosoe but with Frenchy J’s.) Which book stated, “Man is born free; and everywhere he is in chains. One thinks himself the master of others, and still remains a greater slave than they. How did this change come about? I do not know. What can make it legitimate? That question I think I can answer.” Subtitled Principles of Political Right, it was written in 1762 by Jean-Jacques Rousseau.

ANSWER: (The) Social Contract

NOTE: These questions are for breaking ties. If you need to replace a question, use the corresponding question from the Replacement packet. In a tiebreaker, the first correct answer wins the match.

Tiebreaker #1

The front part of this connective tissue is the cornea. What six-letter term refers to the outer surface of an eye? Its name begins with an S.

ANSWER: Sclera

Tiebreaker #2

Give the last name of the famous fictional family which has a father who fights with the Union army and a mother nicknamed Marmee. The daughters are named Meg, Jo, Amy, and Beth, and they appear in Louisa May Alcott’s Little Women.

ANSWER: March(es)

Tiebreaker #3

Which state uses the postal abbreviation NM?

ANSWER: New Mexico