1. World Literature

Which writer of short stories and plays became a doctor in 1884? His short stories include The Steppe, Ward Number Six, and The Black Monk, while his plays include Three Sisters, Uncle Vanya, and The Cherry Orchard.

ANSWER: (Anton) Chekhov

2. Algebra (30 Seconds)

Give your answer as one number. If order does not matter, in how many ways can five people be chosen from a group of seven? That is, what is the value of seven combination five?

ANSWER: 21

3. Biology

This five-letter term usually is associated with astronomy, but it is a part of your anatomy as well. It is formed by parts of the maxilla, zygomatic, palatine, frontal, and sphenoid bones, and it is shaped like a square-based pyramid. Identify this term for the eye socket.

ANSWER: Orbit

4. United States History

The current President is not the first one named George Bush to have several business scandals during his administration. Which type of institution was bailed out with 157 billion dollars of tax money in 1989? These were similar to banks and started out as home mortgage institutions in the 1930s but expanded during deregulation in the 1980s. One belonged to Charles Keating, who ended up in jail.

ANSWER: Saving(s) and Loan(s) (accept S&L(s))

5. Pop Culture

A layer of rubber from Batesville, Mississippi is applied to the cork core. Then 369 yards of Vermont wool are wrapped around. In a factory in Costa Rica, two pieces of cowhide from Tennessee are added using 88 inches of waxed thread. What object, weighing five ounces and having a nine-inch circumference, is thus created?

ANSWER: Baseball (accept more information)

6. Technology

Since opening for business in April, 1998, what company has sold over 12 million airline tickets, 6 million hotel room nights, and 6 million rental car days? You decide what you want and how much you are willing to pay, and then they try to find you the best deal available.

ANSWER: (www.)Priceline(.com)

7. British Literature

Before writing fiction, who wrote A Middle English Vocabulary, an edition of Sir Gawain and the Green Knight, and Beowulf: The Monster and the Critics? He is much better known for a book published in 1937 and a series of books published in 1954, 1955, and 1956. Identify this author who wrote about a sword named Glamdring, a dragon named Smaug, and a wizard named Gandalf in Middle-Earth.

ANSWER: (John Ronald Reuel) Tolkien

8. Calculus (30 Seconds)

Evaluate the derivative at x=5 of the function x2-10x-7. This problem may be easier to solve graphically than algebraically because the point is at the vertex of the parabola and the derivative is the slope at that point.

ANSWER: 0

9. Language Arts

What word can mean utter destruction or the loss of one's soul? It showed up this summer in the title of a movie starring Jude Law, Paul Newman, and Tom Hanks.

ANSWER: (Road To) Perdition

10. Chemistry (10 Seconds)

Which famous chemist lived from 1776 to 1856 and spent almost all of his life in Turin, Italy? He correctly discovered chemical formulas for basic compounds such as water, ammonia, and carbon dioxide. The law he discovered states that equal volumes of all gases at the same temperature and pressure contain the same number of molecules, and he is closely associated with the number 6.02 times 1023.

ANSWER: (Lorenzo Romano Amedeo Carlo) Avogadro(, conte di Quaregna e Cerreto)

11. World History

In Europe, these began in the thirteenth century and ended in 1820, though they may have continued after that in Latin America. They would begin with a thirty days' grace period during which people could confess, and then the trials would begin. Accused people would not know who the witnesses against them were, but they could submit a list of enemies who could not testify against them. People found guilty were punished by fines, imprisonment, death, or excommunication.

ANSWER: Inquisition(s)

12. Music

(Note to moderator: No singing, please. Nothing personal.) It was first released as the B-side for the single Substitute, but it became a Number One hit in 1979. Identify this song which begins with the lyrics, “First I was afraid I was petrified Kept thinking I could never live without you by my side.” It made a star out of Gloria Gaynor and is still played by many women after breakups.

ANSWER: I Will Survive

13. United States Literature

This novel follows two related wanderers, one of whom has the habit of petting mice to death. Their names are Lennie and George. Identify this novel by John Steinbeck.

ANSWER: Of Mice and Men

14. Physics (10 Seconds)

Give the common name of the force that is calculated by multiplying the gravitational field strength times the volume of fluid displaced times the density of the fluid. It can also be found by subtracting the downward force caused by fluid pressure from the upward force. This force makes objects lighter in water and can be strong enough to make objects float. Its name begins with the letter B.

ANSWER: Buoyancy (or Buoyant)

15. Current Events

Whose first name is based on the Italian musical directions to play with sweetness? She spent much of the 1990s as Stanford University’s Provost before serving as the primary foreign policy advisor to the Bush Presidential Campaign. Identify the current United States National Security Advisor.

ANSWER: (Condoleeza) Rice (prompt on Condoleeza)

16. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

There are no parentheses in this problem--use the standard order of operations. Simplify the following expression down to a single trigonometric function: sine cubed of x times secant of x plus sine of x times cosine of x. [ ]

ANSWER: Tangent (of) x (or Tan x)

17. Religion/Mythology

These hymns were written before 1000 BC and praise several Gods. They are broken into the four sections Atharva, Sama, Yajur, and Rig. Identify these early religious works from India.

ANSWER: Veda(s) (accept more specific answer)

18. Astronomy/Earth Science/Geography

Which asterism contains the stars that make up the tail of the bear in Ursa Major? It has throughout history been considered a plow, a coffin, and the leg of a bull. Name this famous group of seven stars often used to locate the North Pole.

ANSWER: (The) Big Dipper

19. Nonfiction

(Note to moderator: The names are spelled correctly.) Which book became a surprise best-seller in 1991 and was later made into a television movie by Oprah Winfrey? It features a disc jockey named Craig, but the two main characters are Lafeyette and Pharoah, two brothers growing up in a housing project on Chicago's West Side. Identify this book by Alex Kotlowitz.

ANSWER: There Are No Children Here

20. Art/Architecture

Which art gallery started out as government judiciary offices? It contains many of the best works by Sandro Botticelli. Identify this major gallery in Florence whose name in Italian means offices.

ANSWER: Uffizi

TIEBREAKERS

What term is sometimes used to refer disparagingly to people from the French part of Canada but is the nickname of a National Hockey League team in the Western part of Canada?

ANSWER: Canuck

Agostino di Duccio started the work on this sculpture forty years before it was completed by somebody else. In 1504, it became the first nude statue since ancient times displayed in a public square. It is now located in Galleria d’Accademia in Florence. Identify this work by Michelangelo that shows a hero about to do battle with Goliath.

ANSWER: David

TRUE OR FALSE: There is a steward in Shakespeare’s King Lear named Oswald.

ANSWER: True