1. World Literature

He was an unknown writer in 1864 when his native government gave him a scholarship for foreign travel. By the time he returned twenty-seven years later, he was considered the founder of modern prose drama. Whose plays included An Enemy of the People, Hedda Gabler, A Doll’s House, and Peer Gynt? He was Norwegian.

ANSWER: (Henrik) Ibsen

2. Algebra (30 Seconds)

Find the oblique asymptote in slope-intercept form for the graph of y equals the quantity x2-3x+5 end quantity divided by the quantity x+1. [ ]

ANSWER: y=x-4

3. Biology

What term comes from the Greek word for primary? It refers to organic compounds that are classified as fibrous or globular. Examples include tubulin, hemoglobin, and hormones. These are made up of chains of amino acids. Identify this term beginning with the letter P.

ANSWER: Protein(s)

4. United States History

(Note to moderator: 'Bloudy Tenent' is the same as 'Bloody Tenant') People who want to turn this man into an American icon point to his early tolerance of all Christian faiths. Historians, however, point out that he was very critical of the Church of England, Quakers, and eventually all organized religions. Identify this author of The Bloudy Tenent of Persecution who was banished from Massachusetts Bay Colony in 1635 and soon thereafter founded the city of Providence, Rhode Island.

ANSWER: (Roger) Williams

5. Pop Culture

The records he set likely will never be broken, but unfortunately many of his statistics are not known with certainty. For fourteen straight years, this pitcher won at least twenty games, and his total number of wins exceeds five hundred. Identify this pitcher who lasted from 1890 through 1911. The annual award for Major League Baseball’s best pitcher is named after him.

ANSWER: (Denton True 'Cy') Young

6. Technology

Which company was formed in 1998 by people who left Palm Computing? They make Blazer, Visor, and Treo.

ANSWER: Handspring

7. British Literature

In which novel will you find the characters Muriel, Benjamin, Bluebell, Jessie, Pincher, and Boxer? They take part in a revolution against Mr. Jones that is eventually led by Snowball and Napoleon. Identify this novel set on Manor Farm written by George Orwell.

ANSWER: Animal Farm

8. Calculus (10 Seconds)

Which mathematician predicted that there would be a universal language and universal church? He may have been the inspiration for Voltaire's Professor Pangloss. He is responsible for the symbols we still use today for congruence and similarity but is best remembered for an article in 1684 for Acta Eruditorum that was the first published account of calculus.

ANSWER: (Gottfried Wilhelm) Leibniz

9. Language Arts

Which word that often refers to flattering speech comes from the name of a stone reputed to bestow talent on people who kiss it? The stone is located in a castle near Cork, Ireland.

ANSWER: Blarney

10. Chemistry (30 Seconds)

Round to the nearest whole number. Using the Ostwald Process, two molecules of ammonia are combined with several molecules to produce one molecule of nitric acid. If you begin with 340 grams of ammonia and get a perfect yield, how many grams of nitric acid will you end up with?

ANSWER: 630 (Grams)

11. World History

Which South American leader's first wife was an actress who rallied to get him released from prison and helped him get elected as President? She also introduced compulsory religious education, promoted welfare programs, and gained women the right to vote. After she died, his second wife was a dancer who served as Vice President while he was alive and then President after his death. Identify this man who from 1946 to 1955 and from 1973 to 1974 was the President of Argentina. His first wife was known as Evita.

ANSWER: (Juan) Peron

12. Music

Which famous jazz musician was born in Kansas City in 1920? His most famous recordings include Donna Lee, Embraceable You, and Ornithology. When he died in 1955, graffiti started appearing saying “Bird Lives”.

ANSWER: (Charlie) Parker

13. United States Literature

Who is married to Myra and has kids named Ted, Tinka, and Verona? This 46-year-old real estate dealer lives in the Floral Heights section of Zenith. He was a title character created in 1922 by Sinclair Lewis. 

ANSWER: (George F.) Babbitt

14. Physics (10 Seconds)

When these are multiples of the fundamental frequency, they are called harmonics. What term refers to one of the higher frequencies that comprise a musical sound? It begins with the letter O.

ANSWER: Overtone(s)

15. Current Events

Which current world leader spent fifteen years as a foreign intelligence officer? When his predecessor resigned on December 31, 1999, he was appointed President, and he won an election soon thereafter. Name the man who succeeded Boris Yeltsin as the leader of Russia.

ANSWER: (Vladimir Vladimirovich) Putin

16. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

What is the measure in degrees of the vertex angle in an isosceles triangle that has angles equal to x+11, 2x+22, and 3x-3? The vertex angle is the angle that is not equal in measure to the other two.

ANSWER: 36 (Degrees)

17. Religion/Mythology

Who was three years older than his famous brother and the son of Amram and Jochebed? He committed two major sins: denouncing his brother for marrying a foreigner and building a golden calf for worship. Identify this man who some people believe was the one who actually said, “Let my people go.”

ANSWER: Aaron

18. Astronomy/Earth Science/Geography

What consists of the D, E, and F layers? Its existence was first predicted by Carl Friedrich Gauss, and it used to be called the Kennelly-Heaviside Layer. Identify this region that begins forty miles above the Earth created by solar radiation on uncharged atoms.

ANSWER: Ionosphere

19. Nonfiction

Who had a long popular career writing about adolescence in primitive cultures before becoming controversial by supporting adolescent behavior in the United States in 1970? This anthropologist first established her reputation in 1928 with the book Coming of Age in Samoa.

ANSWER: (Margaret) Mead

20. Art/Architecture

These were first developed in the Renaissance and written about by Andrea Palladio. Two types are the Pratt and the Warren. What is the term for the series of rigid triangles used to support a beam bridge?

ANSWER: Truss(es)

TIEBREAKERS

When he realized the potential of his 1938 discovery, who almost committed suicide? He contemplated it again on August 6, 1945, causing a friend to keep an eye on him throughout the night. Identify this German chemist who was awarded the Nobel Prize in 1944. He worked closely with Lise Meitner and Fritz Strassman to make sense of Enrico Fermi’s experiments, and he discovered that barium is produced by the decay of uranium.

ANSWER: (Otto) Hahn

Who was the Greek god of light, youth, beauty, song, music, poetry, and prophecy? He killed Python at the foot of Mount Parnassus near Delphi, and the oracle there became his servant. This god was often confused with Helios.

ANSWER: Apollo

TRUE OR FALSE: There is a girl in Shakespeare’s Twelfth Night named Viola.

ANSWER: True