1. American Novels and Novelists

 

What author has set some of his novels and stories in the fictional towns of Olinger and Brewer? He inspired a movie starring Cher and Jack Nicholson with his book The Witches of Eastwick, and his best-known books contain the nickname Rabbit in their titles.

 

ANSWER: (John) Updike

 

 

2. Chemistry

 

What type of orbital usually looks like a four-leaf clover? There are five of these in each shell, holding a total of ten electrons. This orbital exists in each shell where the value of n is three or more.

 

ANSWER: d

 

 

3. Visual Arts/Man-Made Structures

 

Which artist's paintings include “Number Ten, 1949” and “Number Thirty-two, 1950”? In 1947, this abstract expressionist began using the technique known as drip painting.

 

ANSWER: (Paul Jackson) Pollock

 

 

4. Algebra/General Math (30 Seconds)

 

In a trifecta bet, the gambler must pick the first three horses of a race in order. If there are ten horses in a race, how many possible trifecta bets are there?

 

ANSWER: 720

 

 

5. Pop Culture

 

Which boxer won a gold medal in 1968 and world heavyweight titles in 1973 and 1994? He is better known now for promoting his Lean, Mean, Fat-Burning Machine.

 

ANSWER: (George) Foreman

 

 


6. United States History

 

What seamstress moved to Detroit in 1957? Always active in the NAACP, she became known as the Mother of the Civil Rights Movement because of the boycott she sparked in 1955. On December 1, 1955 in Montgomery, Alabama, she refused to give up her seat on a bus.

 

ANSWER: (Rosa) Parks

 

 

7. Religion/Mythology

 

Give the full five- or six-word phrase for these characters. Which characters appear in Book Six of Revelations? The animals they ride are white, red, black, and pale, and the last one is named Death.

 

ANSWER: (The) Four Horsemen of the Apocalypse

 

 

8. Physics (10 Seconds)

 

Which Austrian physicist left Berlin in 1933 because he opposed fascism, then fled Austria in 1938, and Italy soon after that? This man was awarded the Nobel Prize in 1933 because he came up with a wave equation which as accurately as possible described the motion of atomic particles. A famous thought problem in physics involves his cat.

 

ANSWER: (Erwin) Schrodinger

 

 

9. Current Events

 

In which city did President Bush recently visit the Centers for Disease Control and Prevention? He then gave a speech in this city on Thursday night. This city has the headquarters for CNN and was hit by a terrorist bomb in 1996 during the Olympics.

 

ANSWER: Atlanta

 

 

10. World Literature

 

You must give the first and last names. What character saves his son-in-law Marius by travelling through the sewers of Paris? He had already spent nineteen years in prison and is still pursued by Inspector Javert because of his theft of a loaf of bread. Name this protagonist of Victor Hugo's Les Miserables.

 

ANSWER: Jean Valjean

 

 


11. Precalculus/Calculus (30 Seconds)

 

What is the log base nine of 3?

 

ANSWER: 1/2 or .5

 

 

12. Geography/Earth Science/Astronomy

 

What term is used for climates where there is no winter season in terms of temperature but there is a winter dry season? An example is the Brazil Highlands, and it also exists in parts of Florida. There are usually few trees and lots of grasses.

 

ANSWER: Savanna(s)

 

 

13. Language Arts/Reference Sources

 

What six-letter word is defined as a king or sovereign especially of a Muslim state? It begins with the letter S.

 

ANSWER: Sultan

 

 

14. Technology

 

Which system, started in 1989, is controlled by twenty-four satellites orbiting twelve thousand miles above the Earth? These satellites are monitored by five ground stations. If you receive signals from four of the satellites, you can figure out where you are on the Earth's surface.

 

ANSWER: GPS (or Global Positioning System)

 

 

15. Music

 

What is the Italian word for what looks like a long less than sign? In Italian, it means 'to grow', and it tells musicians to gradually play louder.

 

ANSWER: Crescendo

 

 


16. Nonfiction

 

Name the German philosopher who retired in 1879 because of nervous disturbances and lost his sanity completely in 1889. His most famous work, which was published during this time of failing health, is Thus Spoke Zarathustra.

 

ANSWER: (Friedrich) Nietzsche

 

 

17. Geometry/Trigonometry (30 Seconds)

 

What does the cosine of theta equal if theta is in the first quadrant and the sine of theta is 12/13?

 

ANSWER: 5/13

 

 

18. American Dramas, Poems, and Short Stories

 

What play centers on a family with two sons named Happy and Biff? The parents are Willy and Linda Loman in this 1949 drama by Arthur Miller.

 

ANSWER: Death of a Salesman

 

 

19. Biology

 

This disease is caused by a specific type of bacteria which enters the body through an open wound and causes muscles to contract. Fortunately, there is a vaccine for it and if a person becomes infected there are drugs to treat the cause and symptoms. Name this disease also known as lockjaw.

 

ANSWER: Tetanus (prompt on lockjaw)

 

 

20. World History

 

After being in existence at least one thousand years, what was halted in 393 AD by Emperor Theodosius because of its associations with Paganism? It was recontinued in 1896 by Pierre, Baron de Coubertin, and is now bigger than ever, with the most recent occurrence in Sydney, Australia.

 

ANSWER: Olympics (or Olympic Games)

 

 


TIEBREAKER QUESTIONS

Ties are sudden death--the first correct answer ends the match. If a question from the match needs to be thrown out, it should be replaced by the corresponding question from the replacement packet.

 

 

 

Give the first and last name in your answer. Which character, described by his author as a combination of three boys whom he knew, claimed that the first two disciples were David and Goliath? His antics are among the best-known in all of American literature but were not appreciated by his Aunt Polly. Name this friend of Huckleberry Finn.

 

ANSWER: Tom Sawyer

 

 

What is the common name for the Platonic solid that has the second fewest number of sides? It is also known as a hexahedron because it has six sides. All of the sides of this three dimensional figure are squares.

 

ANSWER: Cube

 

 

Spell the ten-letter word beginning with the letter S that means an object used to display relevant information at a sporting event. Spell the word SCOREBOARD.