ROUND 5

Tossups by Sex, Lies, & Videotape.

 

1) Chicken, Beef, Pork, Shrimp, Chicken Mushroom, Spicy Beef, Teriyaki Chicken, and Oriental are all, FTP, flavors of what food, beloved of college students everywhere?

Answer: RAMEN Noodle Soup

 

2) I'm sure we all remember when Mad Cow Disease was the latest news from Britain. Too bad for this country, perhaps, that Britain didn’t take up a suggestion printed in the national newspaper to ship the 8 million mad cows there, in order to find and detonate the estimated 8 million undiscovered land mines scattered about the country. FTP, name this Asian country now recovering from 25 years of civil strife.

Answer: CAMBODIA

 

3) "Nanna wouldn't believe me. Ettie wouldn't believe me. Auntie Mercy wouldn't believe me. But I got one. Now they've got to believe me." So begins what book by Terry Jones, a tale of a girl growing up with an unusual hobby.

Answer: Lady Cottington's PRESSED FAIRY BOOK

 

4) Two powerful races, one good and the other evil, had been fighting over the fate of their world for centuries, ignoring the other races in this world. The good race, known as the Sartan, sundered the world into four parts to prevent the evil race, the Patryns, from gaining control. Then something happened to the Sartan and they all but disappear, and the Patryns escape from the place where they have been imprisoned for centuries. The story of one of the last of the Sartan, and one of the first Patryns to escape comprises, FTP, what 7-book saga by Margaret Weis and Tracy Hickman?

Answer: THE DEATH GATE CYCLE

 

5) Jackie Mason gets tortured, Moses gets mugged, the king is impersonated by the "pissboy" and Comicus is saved from Caeser’s imperial goons by a horse named "miracle". Trailers for a sequel cover a Viking Funeral, Hitler on Ice, and Jews in Space. FTP, name the Mel Brooks movie which takes us from the dawn of time through the French Revolution.

Answer: HISTORY OF THE WORLD, PART I

 

6) The derivation of this idiom is the persistent odor, hence the use, trailed over the ground, for training a dog to follow this scent over any other. Theoretically, it could be used to chop down trees. FTP, what is this idiom that means a false lead?

Answer: RED HERRING

 

7) According to the Voter News Service, in the 1992 Presidential election more Americans voted for this "candidate/option" than two independent candidates and the candidates from the Apathy, Prohibition, Third, Looking Back, American, and Workers World Parties. FTP, give this four word phrase.

Answer: "NONE OF THE ABOVE"

 

8) In Major League Baseball, teams multiple cannot be owned by the same entity. In the 19th Century they could. As a result, Cy Young was shipped to the St. Louis Browns, for a thirty year-old rookie who would earn a 1-11 record. Cy’s old team finished the 1899 season with 41 straight losses, 6 less wins than Cy, and a hotel tobacconist as a starting pitcher. FTP, name this worst team in baseball history, so bad that it declined to play home games and folded at the end of the season.

Answer: Cleveland SPIDERS

 

9) He invested $7500 in the 1974 movie "Beauty Queens", claiming that the film was a "spoof of beauty contests". His brother-in-law, the producer, described the movie as "sexploitational." FTP, name this conservative Texas senator and economist, whose Presidential campaign might have been dampened by this revelation had anyone cared about it.

Answer: Phil GRAMM

 

10) In 1892 he defeated John L. Sullivan and became boxing's first Marquis of Queensbury boxing champion. FTP, name this Boxer nicknamed "Gentleman Jim" who was played in a movie by Errol Flynn.

Answer: James J. CORBETT

 

11) A man being chased off a cliff by half-naked women, a platoon of soldiers with clocks for gifts, a "Find the Fish" spot, a not-so-willing organ donor, and the machine that goes, 'Ping!' are all featured in, FTP,

what movie by Britain's best known comedy troupe?

Answer: Monty Python's THE MEANING OF LIFE

 

12) Drink Pepsi, get free stuff. That's what the commercial said, and the commercial showed a particularly nice item for only 7,000,000 Pepsi points. Intended as a joke, they were shocked when someone tried to

redeem 7 million points for one, and, of course, refused. The man threatened to sue, but his claim didn't last long. FTP, name the piece of military equipment that the man wanted for his 7,000,000 Pepsi points.

Answer: A HARRIER JET

 

13) "Life's not fair, so why should card games be?" So begins the rule book to this game from Richard Garfield, creator of Magic. Of course, it's particularly appropriate when you consider that he didn't invent this game, but rather slightly altered and repackaged an existing game. FTP, name this game, whose original version has many names, including "Scum," "Asshole," and "Class Struggle."

Answer: THE GREAT DALMUTI

 

14) This "Tomato Can" was once knocked down by a slice of ‘Stuufed Crust Pizza". This wasn’t too shameful, because he at least tried to bite it, rather than cower in fear waiting for his manager to toss in the towel. FTP, identify this boxer who took 89 seconds of pain on August 19, 1995, at the hands of convicted rapist Mike Tyson?

Answer: Peter MCNEELEY

 

15) This Broadway musical was first produced in 1979. It has even been sung in Catalan! It includes songs like "Pretty Woman", "The Letter", "Not While I'm around", and "Johanna." FTP, name this musical which

involves the eating of "meat pies".

Answer: SWEENEY TODD

 

16) The works of this poet have been considered the worst poetry in the English language. One of his more infamous works begins, "Beautiful railway bridge of the Silvery Tay! With your numerous arches and pillars in so grand array. And your central girders that seem to the eye to be almost towering to the sky. The greatest wonder of the day and a great beautification to the River Tay." FTP, name this awful Scottish poet.

Answer: William MCGONAGALL

 

17) In David Brin's novel "Startide Rising", each alien race is brought into sentience by a patron race, and then in turn brings other client races into sentience. FTP, name the insect-like aliens whose clients were

named the Acceptors and the Episiarchs.

Answer: The TANDU

 

18) Rod Stewart’s smarmy rendition of "Tonight’s the Night" little resembles a 1996 song of the same name. Honestly, neither version was "Da Bomb". They "Warmed us up" in 1991, and showed us that "inside-out is wiggity, wiggity wack." FTP, name these young rappers, the self-styled Mack Daddy and Daddy Mack whom could make you "Jump Jump".

Answer: KRIS KROSS

 

19) This up-and-coming musician, who will soon be playing in Philadelphia, has released eight albums, some of which are "like i said", "out of range", "puddle dive", "not a pretty girl". FTP, name her.

Answer: Ani DIFRANCO

 

20) There was a musical play based on his books. It started at the University of Kentucky, and was subsequently brought up to New York and the WPA theater. He went to Harvard. One of his early books is called "The Beastly Baby", but one of his most well known works is entitled "The Ghashlycrumb Tinies", which contains the line "N is for Neville, who died of ennui." FTP, name this macabre illustrator.

Answer: Edward GOREY

 

21) There were shortages everywhere. As people madly tried to get their hands on them, havoc ensued. There were riots in toy stores all across the country as parents tried to find them for their kids. FTP, name this popular toy of the early 80's, which spawned dozens of different varieties, and which might have been the closest some kids ever came to vegetables.

Answer: CABBAGE PATCH KIDS

 

22) The English language contains many irregular phonetic sounds, and few rules that govern their use. Letters which make one sound together in one word can sound quite different in another, which may be why you'll never see this set of letters on a seafood menu. FTP, give the most common "alternate" spelling of the word "fish."

Answer: GHOTI (Note: If asked, the 'gh' as in "laugh," the 'o' as in "women," and the 'ti' as in "locomotion.")

 

23. ) One of the highlights of the Summer Olympics was volleyball, and one of the highlights of the US Men's Indoor Volleyball team was Bob Ctvrtlik (PRONOUNCED: Stuh-vurt-lick). FAQTP, spell Ctvrtlik.

Answer: C-T-V-R-T-L-I-K

 

24) Their creator was named Peyo. Their friends included Mother Nature and Father Time. The only female of their kind was created by their worst enemy. FTP, name these small, blue creatures, which stood three apples high.

Answer: The SMURFS

 

ROUND 5

Bonuses by Sex, Lies and Videotape

 

1) (30 pts) Name the album by They Might Be Giants from songs on it on a10-5 basis:

A) 10: I've Got a Match

5: Cow Town

Answer: LINCOLN

B) 10: Turn Around

5: I Palindrome I

Answer: APOLLO 18

C) 10: Extra Savoir-Faire

5: No One Knows My Plan

Answer: JOHN HENRY

 

2) (30 pts.) Corwin was the central character of Roger Zelazny's Chronicles of Amber, which began with the novel Nine Princes in Amber. During the course of the series, two of the other princes, Eric and Brand, died. A-5each) Name the other six princes of Amber.

Answer: BENEDICT, BLEYS, CAINE, GERARD, JULIAN, RANDOM

 

3) (20 pts.) Willy Wonka started out as a character in Charlie and the Chocolate Factory, but then some of his candies were actually produced. FTP, name the Willy Wonka candy from a short description.

A) A small sucking candy, with several different colored layers. According to its name, one would be enough for all eternity.

Answer: Everlasting GOBSTOPPERS

B) These small, strangely shaped candies always came in packages of two flavors, with the original combinations being Grape/Strawberry and Orange/Cherry. Several other flavors were later created.

Answer: NERDS

 

4) (30 pts.) Quantum Leap was one of everyone's favorite time-travelling shows. Answer the following questions about characters from Quantum Leap for the stated number of points:

A-5) Name the main character, who leapt from time to time, setting right what once went wrong.

Answer: Dr. SAM BECKETT

B-10) Name Sam's close friend who would come to give Sam information and advice through the use of the Hologram Room.

Answer: Admiral AL Calavicci

C-15) Name the man who helped design and run the main computer of the Quantum Leap project, which was used to find information and to determine what it was Sam was supposed to do in each leap.

Answer: GOOSHIE

 

5) (30 pts.) Any fan of Neil Gaiman's masterpiece, Sandman, can name all the Endless, but FTPE, can you name the following characters from the comic book:

A) The central character of The Doll's House, her mother was born was born when Desire raped the sleeping Unity Kinkaid.

Answer: ROSE Walker

B) One of the workers in the Dreaming, in charge of putting up and tearing down the scenery. He's always griping about Dream and the work he has to do, but his heart's in the right place (if he has one at all).

Answer: MERV PUMPKINHEAD

C) A young child whose mother was brought to the Dreaming while she was pregnant with him. He assumed the new aspect of Dream when the previous one died in The Kindly Ones.

Answer: DANIEL Hall

 

6) (30 pts.) Transformers: more than meets the eye. These powerful robots could each change shape into another form. FFPE and a bonus 5 for all correct, given the alternate form of a robot, give its name:

A) A yellow VW bug.

Answer: BUMBLEBEE

B) A red and yellow cassette player.

Answer: BLASTER

C) A pteranodon.

Answer: SWOOP

D) An ambulance

Answer: RATCHET

E) A completely functional and fully equipped space station.

Answer: OMEGA SUPREME

 

7) (30 pts.) Newer is not necessarily better. Some of the best video games ever made were on the original Nintendo system. Of course, part of what made those games so great were the bad guys. Given a bad guy, name the Nintendo game FTPE:

A) Gannon

Answer: THE LEGEND OF ZELDA

B) Dr. Wily

Answer: MEGA MAN (Accept Mega Man thru Mega Man 6)

C) Wart

Answer: _Super Mario Brothers 2_

 

8) (30 pts.) FTP each: Given a line from a Simon and Garfunkel song, give the next line.

A) "They call me baby driver."

Answer: "AND ONCE UPON A PAIR OF WHEELS"

B). "Gee but its great to be back home."

Answer: "HOME IS WHERE I WANT TO BE"

C) "Wish I was a Kellogg's corn flake."

Answer: "SITTIN' IN MY BOWL, TAKIN' MOVIES"

 

9) (30 pts.) For 5 points each, name all 6 of the Ben and Jerry's sorbet flavors.

Answer: DOONESBERRY, PURPLE PASSION FRUIT, STRAWBERRY KIWI, PINA

COLADA, PINK LEMONADE, MOCHA

 

10) (30 pts.) The anime movie Laputa, Castle in the Sky is about the search for a massive floating island possessing amazing scientific powers. Answer the following questions for 5 points each and 5 for all correct.

A) Give the common name of the little girl who is descended from the rulers of Laputa.

Answer: SHEETA

B) Give the name of the boy who helps her.

Answer: PAZU

C) Give the name of the mother of the pirate clan, who wears her hair in braids.

Answer: DOLA

D) Give the name of the evil secret agent who is also of the Laputan royal family.

Answer: MUSKA

E) What is the little girl's amulet made of?

Answer: LEVITATION STONE

 

11) (25 pts.) The World Wide Web has dramatically increased both the popularity and accessibility of the internet. Let's see if you know the following URLs. For 5 points each, given the site, give the full URL.

(Note to the reader: The answers are acceptable without the final /)

A) The Alta Vista search engine's main page.

Answer: HTTP://WWW.ALTAVISTA.DIGITAL.COM/

B) The New York Times online.

Answer: HTTP://WWW.NYTIMES.COM/

C) ESPN Sportszone.

Answer: HTTP://ESPNET.SPORTSZONE.COM/

D) Spatula City

Answer: HTTP://WWW.WAM.UMD.EDU/~TWOFLOWR/SPATULA.HTML

(accept HTTP://WWW.WAM.UMD.EDU/~TWOFLOWR/)

E) Cool Site of the Day

Answer: HTTP://COOL.INFI.NET/

 

12) (30 pts.) First introduced in 1917, Converse All-Stars -- yes, we are talking about Chucks here -- have become a mainstay of popular grunge culture. In other words, they're mad cool! So, for 5 points each, name 6 of the 7 chuck regular colors.

Answer: MAROON, OPTICAL WHITE, WHITE, NAVY, MONOCHROME BLACK, RED,

BLACK

 

13) (30 pts.) For 10 points each, given a folk song, give the artist.

A) "So long, it's been good to know you."

Answer: Woody GUTHRIE

B) "Good night, Irene"

Answer: FAIRPORT CONVENTION

C) "Isis"

Answer: Bob DYLAN

 

14) (30 pts.) Believe it or not, seven president have been born in the state of Ohio. Unfortunately, they are seven of the most mediocre presidents our nation has endured. Identify them for 6 pts. each

A) He once got stuck in his own bathtub and finished third when running for reelection.

Answer: William Howard _TAFT_

B) A failure long before becoming President, he remained consistent. After the presidency, he became a partner in an investment firm that bore his name. It went bankrupt and left this him penniless.

Answer: Ulysses S. GRANT

C) He could write Greek and Latin simultaneously, using both hands. He could also take a bullet in the back too. Unfortunately, he had doctors.

Answer: James A GARFIELD

D) Respected for his conciliatory nature, his Vice-President described him as having the backbone of an eclair. Luckily he had a campaign manager, and won election without leaving his front porch.

Answer: William MCKINLEY

E) He looked Presidential enough walking out of an outhouse. Unfortunately, he wasn’t very bright.

Answer: Warren G. HARDING

 

15) (30 pts.) For five points for each correct answer, I'll name the champion, and you tell me in what sport or competition he or she has won a championship:

A) Chip Hanauer Answer: POWER BOAT RACING

B) Ty Murray Answer: RODEO

C) Hans Neilsen Answer: MOTORCYCLE RACING

D) Rosemary H. Lyman Answer: INDOOR RIFLE AND PISTOL CHAMPIONSHIPS

E) Mike Aulby Answer: BOWLING

F) Elvis Stojko Answer: FIGURE SKATING

 

16) (30 pts.) For ten points for each correct answer, answer these questions about that classic TV show, MacGyver:

A) When MacGyver joins forces with Merlin the Magician in ancient Britain, we finally learn Mac's first name. What is it?

Answer: ANGUS.

B) Everyone remembers Mac's famous fight with the evil Murdoc on the Widowmaker, a large ominous cliff where Mac goes to meditate after the death of a friend. But do you remember the name of Mac's friend (not the dead one) who helps him fight off Murdoc on the mountain?

Answer: NIKKI CARPENTER

C) What friend of MacGyver flew a plane, drove a cab, provided us viewer with comic relief, and always got Mac into trouble? His eye twitched whenever he was lying, and he once almost got Mac killed while trying to save his lucky hat. Name this lovable lug with the funny moustache who helped Mac steal a Chinese artifact.

Answer: JACK DALTON

 

17) (30 pts.) For five points for each correct answer and an additional five points if you answer every question correctly, give the stage name of these 1970s television personalities.

A) Alphonso D'Abruzzo Answer: ALAN ALDA

B) Daniel Machaeli Answer: DANNY DEVITO

C) Jameel Farah Answer: JAMIE FARR

D) Eugene Orowitz Answer: MICHAEL LANDON

E) Harry Bratsburg Answer: HARRY MORGAN

 

18) (30 pts.) For ten points for each correct answer, answer these questions about Patrick McGoohan.

A) Patrick McGoohan was twice offered this British secret agent role and twice refused it.

Answer: JAMES BOND

B) McGoohan refused the Bond role because he didn't want to get locked into the "secret agent" role after playing this character on the BBC

television show Secret Agent (known as danger Man in the UK.)

Answer: JOHN DRAKE

C) After Secret Agent, McGoohan wrote, produced, directed, and starred in the Prisoner, a show in which he played yet another British secret agent. What was this agent's name?

Answer: NUMBER 6

 

19) (30 pts.) LucasFilm did more than just make good movies. They made good computer games as well. Given a brief description, name the LucasFilm computer game for the stated number of points:

A-5) Based on the most popular movie of its trilogy, you play the hero in this game, seeking out the Holy Grail.

Answer: INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE

B-10) Music was the key to magic in this game; as you learned more notes and songs, you could weave more powerful spells.

Answer: LOOM

C-15) You play Guybrush Threepwood, up and coming pirate, and have learn your trade and face down G. P. LeChuck, the nastiest Ghost Pirate as e'er was seen.

Answer: THE SECRET OF MONKEY ISLAND

 

20) (30 pts.) It's time for a question on the best sport known (or not known) to man: Calvinball! Answer the following questions for the stated number of points:

A-5) What is the one constant rule of Calvinball?

Answer: NEVER USE THE SAME RULE TWICE (accept equivalent statements)

B-5each) What are the three constant props used in the game?

Answer: CalvinBALL, MASKS, FLAGS

C-10) Calvin got to play Calvinball with this person after being good, doing his homework, and cleaning his room. Much to his chagrin, she caught on quite quickly. Name her.

Answer: ROSALYN

 

21) (30 pts.) While Neil Gaiman is no longer writing Sandman, good comics are not dead. Dave Sim is still drawing his hit comic, and intends to do so until issue #300. Answer the following questions for the stated number of points:

A-5) What is the name of the hero of the comic?

Answer: CEREBUS

B-10) What type of animal is Cerebus?

Answer: AARDVARK

C-15) For whom does Cerebus work as a Kitchen Staff Supervisor for a while, though he later runs against this man's goat for the prime ministership of Iest?

Answer: LORD JULIUS

 

22) (30 pts.) While the US came away from the '96 Olympics with 101 medals, not every country made out so well. In fact, 9 countries got exactly one bronze medal for all their efforts, no more, no less. For 3

pts. each, and an extra 3 for all 9, name them.

Answer: INDIA, ISRAEL, LITHUANIA, MEXICO, MOZAMBIQUE, PUERTO RICO,

TUNISIA, UGANDA, MONGOLIA

 

23) (25 pts.) It's always more fun to make up your own expansions for acronyms, but here you're going to have to give the ones I'm looking for:

A-10)what does TGIF stand for?

Answer: THANK GOD IT'S FRIDAY

B-15) To what phrase did Gary Larson apply that acronym, on a poster next to a man's bed above his shoes in a Far Side cartoon?

Answer: TOES GO IN FIRST

 

24) (30 pts.) Any true Dilbert fan is in the DNRC. Answer the following questions about it:

A-20) FFP points per word, what does DNRC stand for?

Answer: DOGBERT'S NEW RULING CLASS

B-5) what is someone who is not in the DNRC referred to as?

Answer: An IN-DUH-VIDUAL

C-5) who was put onto the "Enemies of the DNRC" list because

 

he looked too much like Dilbert, but was later removed when he displayed a Dilbert cartoon on his desk on his TV show?

Answer: DREW CAREY

 

25) While Magic: the Gathering was the first Collectible Card Game on the market, it's certainly not the only one. For fifteen points each, name the game from a brief description.

A) Based on a role-playing game, all the action in this game takes place on the island of Al-Amarja. Players win by collecting Influence from their characters.

Answer: ON THE EDGE

B) Based on Marvel and DC comics, this game allows you to pit your favorite superheroes against your opponent's, in a battle to the finish. You win by knocking out all four of your opponent's heroes, or by

completing missions.

Answer: OVERPOWER