Cardinal Classic X: The Benzedrine Buzzerfest

Questions by Berkeley X (Steve Lin)

Round 1

1. It covered over 22 acres but it took 2,000 workmen only 22 weeks to build. Contained inside were over 13,000 exhibits including the British Nave (*), featuring a huge fountain, telescope, and banners bearing the arms of British cities. The highlight though, was the 300,000 panes of glass which made Joseph Paxton's building glitter. FTP, name this palace which housed the Great Exhibition of 1851.

answer: _Crystal Palace_

 

2. While imprisoned, he handwrote his petition to the Supreme Court in pencil, and the court actually decided to hear his case during its next session. On the paper, he wrote "I requested the Florida (*) court to appoint me an attorney, and they refused." FTP, name this felon, the plaintiff of a 1963 Supreme Court case, who made history by insisting that indigent people had a right to free legal counsel.

answer: Clarence Earl _Gideon_

 

3. The Russians had seized four artillery stations on the Causeway Heights, and the (*) British Commander Lord Raglan ordered Lords Lucan and Cardigan to attack them through the valley, instead of the surrounding hills. Although the commanders knew it was suicidal, they did not ask the "reason why". FTP, name this battle, made famous in Tennyson's poem "The Charge of the Light Brigade".

answer: _Balaclava_ (accept _Charge of Light Brigade_ before "battle")

 

4. Originally titled "Proud Flesh", this novel begins with a description of Highway 58, one of many roads built by the boss, which leads to Mason City, where the book's narrator, Jack (*) Burden, meets the main character, a political demagogue. For ten points, name this 1946 novel about the rise and fall of Willie Stark, written by Robert Penn Warren.

answer: _All the King's Men_

 

5. His findings in embryology, published in 1651 in "On the Generation of Animals" marked the beginning of the modern study of animal anatomy. However, it was his success as a (*) physician that made him famous. FTP, name this royal physician to King James I and Charles I of England who discovered the principle of circulation of blood.

answer: William _Harvey_

 

 

 

 

 

 

6. A hobo steals and butchers a lamb, then leaps to his death in a water hole when pursued by the stockman and police. Insert the words (*) "swagman," "jumbuck" and "billabong" into the above, and so goes the story of this ballad, written by Andrew Patterson. FTP, name this unofficial national anthem of Australia.

answer: _Waltzing Matilda_

 

7. In the 16th century, the French called it the Spanish sickness, while the Spanish and Italians called it the French disease. Its current name comes from a character in a 1530 poem by Girolamo (*) Fracastoro. Caused by the bacterium Treponema pallidum, a blood test was found by von Wasserman in 1906, and a cure was discovered by Paul Ehrlich in 1908. FTP, name this sexually transmitted disease, treatable by penicillin.

answer: _Syphilis_

 

8. The Prince of Persia never figures out that blood, hope, and the title character (*), are the answers to the questions she poses to her suitors, and dies for his trouble. None can answer her successfully until Calaf, at which point she still tries to avoid marrying him, explaining her motives in the aria "In Questa Reggia." FTP, identify this Puccini opera, set in China.

answer: _Turandot_

 

9. His first machine, completed in 1884, was eventually adopted for use by the United States Census Bureau in 1890 to (*) record and process data. He improved on his initial design, and later founded the Tabulating Machine Company, which eventually merged with other companies to become IBM. FTP, name this inventor, the first to use punched cards for encoding data.

answer: Herman _Hollerith_

 

10. At the age of twenty, this writer went to Cambodia to explore ancient temples and was subsequently arrested for stealing artifacts. His experiences in Asia led him to write his most famous work in (*) 1933. Fifteen years later, he served as Charles De Gaulle's minister of information and then minister of cultural affairs. FTP, name this author of "The Human Condition."

answer: Andre _Malraux_

 

11. His major discovery in 1935 was ridiculed by Sir Arthur Eddington, who said such a thing could never happen. The "thing" Eddington scoffed at was a star's collapse (*) beyond the white dwarf stage, which would happen if a star had a mass at least 1.4 times that of the sun. FTP, name this 1983 Nobel Laureate in Physics, whose limit defines when a white dwarf will further collapse into a neutron star or black hole.

answer: Subramanyan _Chandrasekhar_

 

 

12. The title refers to the key event during the main character's stay at Auschwitz. As a Polish Catholic woman, however, the title character has the freedom to (*) decide which of her two children is condemned to die -- a decision that plagues her for the rest of her life. FTP, name this William Styron novel, made into a 1982 film starring Meryl Streep.

answer: _Sophie's Choice_

 

13. Refugees from the Lombard Invasion settled in this current city in 568 and prospered by developing a salt monopoly. The city, dedicated to St. Mark, would remain a (*) republic until 1797 and produced artists such as Canaletto, Bellini and Titian. FTP, identify this Italian city built around the Rialto and the Grand Canal.

answer: _Venice_

 

14. As a youth, he mutilated his left hand so he could spread his fingers wider in order to play the violin (*) more effectively, and several Romantic composers wrote pieces specifically for him to play, including Berlioz's "Harold in Italy." He himself is known for one concerto and a series of caprices for solo violin FTP, name this violin virtuoso whose most famous tune is the theme used in a rhapsody by Rachmaninoff.

answer: Niccolo _Paganini_

 

15. In 137 BC, he negotiated a treaty in Spain that saved a Roman army, only to have it rejected through the influence of his brother-in-law, Scipio Aemilianus. Four years later, as (*) tribune, he revived an old land law to redistribute public lands. He was accused of dictatorship, and eventually killed in rioting. FTP, name this Roman reformer, whose brother Gaius picked up his standard.

answer: _T_iberius Sempronius _Gracchus_

 

16. George Kaplan doesn't really exist (*), but Roger Thornhill is mistaken for him, causing him to be pursued from a New York hotel to the United Nations, to a cross-country train to Chicago, to the Black Hills of South Dakota, and finally, to a climactic scene on Mount Rushmore. FTP, identify this Alfred Hitchcock movie starring Cary Grant and Eva Marie Saint.

answer: _North by Northwest_

 

17. He was placed in a chest which eventually wound up in the trunk of a tamarisk tree. The tree was later used as a pillar in the king's palace in (*) Phoenicia, so this man's wife had to recover it and revive him. However, his body was then cut into 14 pieces and thrown into the Nile, where only 13 pieces were recovered by his wife Isis. For ten points, identify this Egyptian god, who judges the souls of the dead.

answer: _Osiris_

 

 

18. This pitcher reached 500 strikeouts in fewer innings than anyone in Major League history (*), and 1000 strikeouts in the third fewest games behind Roger Clemens and Dwight Gooden. FTP, name this Rookie of the Year in 1995, who had already amassed several years of professional experience in Japan prior to his stint with the Dodgers.

answer: Hideo _Nomo_

 

19. Arthur Davies and Walter Kuhn were the organizers of this event, which they claimed would be a display "greater than any ever held anywhere on earth". Formally known as the "International Exhibition of Modern (*) Art", it caused quite a stir, with works by Picasso, Matisse, and Gauguin displayed for the first time in the U.S. FTP, name this 1913 New York art show named after the building where it was held.

answer: _Armory_ Show

(prompt on "International Exhibition of Modern Art" before mentioned)

 

20. Although the problem was proposed in 1852 by Francis Guthrie, it could not be proved until the development of sufficient computer (*) speed and memory, which has led some to criticize so-called "computer proofs". FTP, name this theorem, proved in 1976 by Wolfgang Haken and Kenneth Appel, which gives the minimum number of colors needed to color a map with no neighboring territories having the same color.

answer: _Four Color_ Theorem

 

21. In May 1999, this country swore in its first democratically elected president since Shehu Shagari in 1983. In between those years, rulers have included Muhammadu Buhari, Ernest Shonekan, and Ibrahim (*) Babangida. Most recently, the death of Sani Abacha has led to the election of Olusegun Obasanjo. FTP, name this country, the homeland of Wole Soyinka.

answer: _Nigeria_

 

22. In finance, it measures the correlation between a stock and the market as a whole. In medicine, it refers to receptors within the sympathetic nervous system (*), or blockers which reduce blood pressure and heart rate. In physics, this type of particle is an electron ejected during radioactive decay. FTP, identify this Greek letter, which also refers to a precursor of VHS.

answer: _Beta_

 

23. In 1851, in order to marry Fanny Lucy Wightman, he got a job as a school inspector which he held for 35 years despite his literary (*) celebrity. In his poem "Rugby Chapel", he remembers his father, the educational reformer and headmaster at Rugby. FTP, identify this critic and poet, author of "Culture and Anarchy" and "Dover Beach."

answer: Matthew _Arnold_

 

24. The son of a wealthy textile manufacturer, he was in charge of his family's Manchester factory in the 1840s and was shocked by the working conditions (*) he witnessed. Soon after, he wrote "The Condition of the Working Class in England in 1844" and befriended his most famous collaborator in Paris. FTP, identify this staunch defender of Karl Marx, as well as his co-author.

answer: Friedrich _Engels_

 

25. Oscar Wilde referred to this type of person as someone "who knows the price of everything (*), but the value of nothing." Taking their canine name from a Greek school of philosophy founded by Antisthenes, their most famous member is probably Diogenes. FTP, identify this group, whose name is often used to describe members of Generation X.

answer: _Cynics_

 

26. Inheriting the throne at the age of 13, he built his capital, Fatehpur Sikri, around the tomb of a Sufi saint who had foreseen the birth of his heir. He tried to enlarge and unify his empire through religious tolerance (*) and by abolishing a tax imposed on all non-Muslims, and developing a religion of God based on a creed of harmony among people. FTP, identify this Moghul ruler, who ruled from 1556 to 1605.

answer: _Akbar_

 

27. He became governor of Connecticut in 1925 and a U.S. senator two years later, and chaired a committee on Communist infiltration in the government. However, he earned his fame in 1911 when, as a Yale professor of (*) Latin American history, his expedition's discoveries were recounted in National Geographic. FTP, name this explorer who rediscovered the Incan city of Machu Picchu.

answer: Hiram _Bingham_

 

28. When a charged conductor is placed in contact with the inside of a hollow conductor, all of the charge of the first conductor can be transferred to the hollow conductor. This principle was used in 1929 (*) to build this machine, where charge is delivered continuously to an electrode on a moving belt of insulating material, producing very high potential differences. FTP, identify this type of generator, named after its inventor.

answer: _Van de Graaf_ Generator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BONUSES

 

1. Identify these architects from a description, 10 points each.

A. Known as the foremost architect of Barcelona, he designed the Casa Mila.

answer: Antonio _Gaudi_

B. The architect to Kings James I and Charles I of England, he designed the Banqueting Hall of London's Whitehall Palace.

answer: Inigo _Jones_

C. He designed the state capitol in South Carolina which was burned by Sherman's army. His most famous building also burned down in 1814, when it was James Madison's house.

answer: James _Hoban_

 

2. Identify the vice-president of the United States at the time of these events for ten points each.

A. The bombing of Pearl Harbor.

answer: Henry _Wallace_

B. The signing of the Treaty of Guadalupe Hidalgo.

answer: George _Dallas_

C. The atomic bomb dropped on Hiroshima, Japan.

answer: _None_

 

3. Answer the following questions about gambling probabilities F15PE.

A. What is the probability of throwing a natural on the come-out roll in Craps?

answer: _two-ninths_

(accept eight-thirty-sixths or four-eighteenths or other equivalents)

(prompt on "22 percent" or other decimal approximation)

B. Statistically speaking, assuming all throws of the dice are come-out rolls, what is the expected number of throws needed to get a natural?

answer: _4.5_ (prompt on four or five)

 

 

 

 

 

 

4. Identify the poem given the first line for 15 points, 5 if you need the poet.

A. (15) "The land was ours before we were the land's".

(5) Robert Frost

answer: The _Gift Outright_

B. (15) "I met a traveler from an antique land, who said..."

(5) Percy Bysse Shelley

answer: _Ozymandias_

 

5. Identify the Chinese political leaders, F15PE.

A. President of the Republic of China from 1912 to 1916, he took over when Sun Yat-Sen resigned in favor of him.

answer: _Yuan_ Shih-Kai

B. He was ruler of China after Mao Tse Tung and before Deng Xiaoping.

answer: _Hua_ Guofeng

 

6. FTPE, identify the second most populous cities in each of the following countries.

A. Brazil

answer: _Rio de Janeiro_

B. Sweden

answer: _Gothenburg_ (accept _Goteborg_)

C. Ukraine

answer: _Kharkov_ (accept _Kharkiv_)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Give the C++ [pronounced C plus plus] keyword given a description.

A. Every object has access to its own address through a pointer called what?

answer: _this_

B. This type of member function can be defined in the base class, and overridden within each of the derived classes.

answer: _virtual_

C. If a base-class member is declared as this, then derived classes and their friends can access these members, whereas non-friend, non-derived-class members cannot.

answer: _protected_

 

8. Answer these questions about a famous foreign policy paper of 1947, FTPE.

A. First, name the State Department official in Moscow who first articulated the policy of containment in that article.

answer: George _Kennan_

B. In what journal did Kennan publish his article?

answer: _Foreign Affairs_

C. Finally, what pseudonym did Kennan use?

answer: _X_

 

9. Identify these French plays, 15 points from description, 5 if you need the author.

A. (15) The protagonist is pursued by Arsinoe, and in love with Celimene.

(5) Moliere

answer: The _Misanthrope_

B. (15) Set in the American South, Lizzie is pressured by Fred to lie in order to help build a case against an innocent black man.

(5) Jean-Paul Sartre

answer: The _Respectful Prostitute_

 

10. 30-20-10. Identify the scientist.

A. His hypothesis was used to show that it was possible for John F. Kennedy's head to jerk backward from only a shot from behind due to the expulsion of blood.

B. Early in his life, he led a group that built the first proton linear accelerator in 1945, and later in his life, he attempted to use cosmic-ray detectors to locate hidden burial chambers in Egyptian pyramids.

C. He was awarded the 1968 Nobel Prize in Physics for developing the hydrogen bubble chamber.

answer: _L_uis Walter _Alvarez_

 

11. Identify these people on the Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band album cover FTPE.

A. She originally refused to be shown, saying "Why would I be in a lonely hearts club?"

answer: Mae _West_

B. At the request of EMI records, this spiritual leader was painted out of the cover.

answer: Mahatma (Mohandas) _Gandhi _

C. He is the only professional boxer on the cover.

answer: Sonny _Liston_

 

12. Answer these questions about the World Trade Organization, FSNPE.

A. (5) First, where was the WTO summit held in December 1999?

answer: _Seattle_

B. (10) Name the current United States Trade Representative.

answer: Charlene _Barshefsky_

C. (15) Name the current head of the WTO, who succeeded Renato Ruggiero.

answer: Michael _Moore_

 

13. In 1969, this woman published her landmark book that described the five psychological stages faced by someone who is dying - denial, anger, bargaining, grief, and acceptance. Name her FTP and the book F20P.

answer: Elisabeth _Kubler-Ross_

_On Death and Dying_

 

 

 

 

 

 

 

14. Identify these biblical figures F15PE.

A. The prostitute in Jericho who aided the spies of Joshua and was spared when the Israelites conquered the city.

answer: _Rahab_

B. In an apocryphal book, she was surprised by two elders while bathing in her private garden. They accused her but she was exonerated by Daniel.

answer: _Susanna_

 

15. Given the character and the opera, name the person who kills that character for ten points each.

A. Carmen in Bizet's "Carmen".

answer: Don _Jose_

B. Nedda in Leoncavallo's "I Pagliacci."

answer: _Canio_ (prompt on Pagliacco)

C. Tosca in Puccini's "Tosca"

answer: Floria _Tosca_ (accept _herself_ or _suicide_)

 

16. Name these people associated with the "21" game show scandal in the late 1950s, FSNPE.

A. (5) Name the English professor who won $129,000 but was later the key figure in testifying that he had been given the answers in advance.

answer: Charles _Van Doren_

B. (10) Whom did Van Doren defeat in order to become champion?

answer: Herb _Stempel_

C. (15) Name the original host of 21.

answer: Jack _Barry_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. FTPE, identify the city from major landmarks.

A. Charlottenborg Palace and Tivoli Gardens.

answer: _Copenhagen_

B. Karl Johans Gate and Akerhus castle

answer: _Oslo_

C. Plaza de las Armas and the University of San Marcos.

answer: _Lima_

 

18. Given a literary work, identify the movie based on the literary work for 15 points each.

A. This 1958 film was based on a French novella titled "D'Entre Les Morts", translated as "From Among the Dead".

answer: _Vertigo_

B. This 1994 film was based on Mark Handley's play "Idioglossia".

answer: _Nell_

 

19. Answer these questions about Japanese poetry F15PE.

A. Basho, perhaps Japan's most famous poet, did not write haiku, but rather this form, literally meaning "linked verse".

answer: _renga_

B. This literally means "short poem", consisting of 5 lines and 31 total syllables.

answer: _tanka_

 

20. F15PE, answer these questions about astronomy.

A. This empirical rule published in 1772 stated that there was a relationship between the mean distances of the planets from the sun, which held fairly well until the discovery of Neptune and Pluto.

answer: Titius-_Bode's Law_

B. This is the name given to gaps in the asteroid belt which were found to be affected by resonance with Jupiter's orbital period.

answer: _Kirkwood_ Gaps

 

 

 

21. Answer the following questions about nitrogen F15PE.

A. First, he discovered nitrogen in 1772, but did not realize it was an elemental gas.

answer: _Daniel Rutherford_

B. Used in airbags, these shock-sensitive compounds are formed when an electrical charge is passed through depressurized nitrogen, resulting in compounds with 3 double-bonded nitrogen atoms.

answer: _Azides_

 

22. 30-20-10 Identify the American.

A. In Puccini's "Madame Butterfly", Lieutenant Pinkerton's ship is named for him.

B. His law partner William Herndon wrote a distorted history of his marriage, which led to much maligning of this man's wife.

C. This president's nicknames included the "Rail Splitter", and less flattering, "The Great Baboon".

answer: Abraham _Lincoln_

 

23. For 10 points each, identify these battles described in famous literary works.

A. In Hemingway's "A Farewell to Arms" Frederic Henry deserts during the retreat from this battle.

answer: Battle of _Caporetto_

B. In Tolstoy's "War and Peace" this critical September 1812 battle between Russian forces and Napoleon is described.

answer: Battle of _Borodino_

C. Michael Shaara's Pulitzer-Prize winning novel "The Killer Angels" focuses on this battle.

answer: Battle of _Gettysburg_

 

24. Answer these questions about economics F15PE.

A. Named after its two developers, this model, developed in 1960s, extends the usual domestic ISLM model to an open economy by incorporating capital flows and exchange rates.

answer: _Mundell-Fleming_ Model

B. Also named after its developers, this theorem states that a firm's value should be independent of its capital structure and the portion of debt or equity used to finance it.

answer: _Modigliani-Miller_ Theorem

 

25. For 10 points answer the following about plastics.

A. Alexander Parkes developed a substance known as pyroxylin, which was improved by John Wesley Hyatt to develop what synthetic material?

answer: _Celluloid_

B. Hyatt was motivated by a $10,000 contest to find a synthetic substitute for the expensive ivory being used in what recreational items?

answer: _Billiard Balls_

C. This Belgian-born scientist developed the most widely used synthetic plastic in 1909, which he named after himself.

answer: Leo _Baekeland_ (he called his plastic Bakelite)

 

26. Identify these millionaires who recently purchased sports teams, FTPE.

A. The majority owner of the Washington Redskins, he founded an eponymous marketing firm.

answer: Daniel _Snyder_

B. He recently purchased the Dallas Mavericks from the proceeds from selling Broadcast.com.

answer: Mark _Cuban_

C. He is the new owner of the New York Jets, and heir to a pharmaceuticals giant.

answer: Robert Wood _Johnson_ IV