1998 Stanford Cardinal Classic

Tossups by Vanderbilt B

1. It occurs in hydrogen, nitrogen, and fluorine gases, but not oxygen gas, since oxygen has two unpaired electrons. FTP, identify this property which causes substances to be repelled in proportion to the strength of the external magnetic field.

ANS: DIAMAGNETISM

2. In 1997 the Coors Brewing Company became a partner in a 25th anniversary celebration of this historical event. Intended to be a "66 Option", a collision between Frenchy Fuqua and Jack Tatum caused the ricochet to Franco Harris. FTP, name this play which propelled the Pittsburgh Steelers to an AFC Championship victory over the Raiders?

ANS: IMMACULATE RECEPTION

3. By the currently accepted definition of a "major city," this is the second highest major United States city with an elevation of 1050 feet above sea level. It was founded in 1837 as Terminus and renamed for an imaginary continent in 1845, two years before incorporation. FTP, identify this city, the crossroads of Interstates 75 and 85 and home of the Hawks, Falcons, and Braves.

ANS: ATLANTA

4. On his statue on the Janiculum is engraved his famous cry "Roma o Morte!" A naturalized American who worked as a candlemaker on Staten Island, he later led two failed expeditions to liberate Rome and fought on behalf of the French Republic in the Franco-Prussian War shortly before he died. FTP, identify this Italian patriot and ardent republican who led the Red Shirts.

ANS: Giuseppe GARIBALDI

5. This economist, a founder of English neoclassical economy, was a member of the Royal Commission of Labor from 1891 to 1894. FTP, identify this man who integrated the modern and classical economic views by stating that price is governed by the cost of production and the demand for goods in his most famous work, Principles of Economics.

ANS: Alfred MARSHALL

  1. "A High-Toned Christian Woman," "Anecdote of the Jar," "Sunday Morning," "The Idea of Order at Key West," "Peter Quince at the Clavier," and "The Emperor of Ice Cream" are all poems by, FTP, what American poet?

ANS: Wallace STEVENS

7. The issues set forth in it later became a major part of the Republican and Free Soil platforms, and it was ardently opposed by John C. Calhoun. Proposed by a representative from Pennsylvania, it was attached to a bill authorizing $2 million for President James Polk to negotiate a settlement with Mexico. FTP, what was this 1846 amendment that was passed by the House but not by the Senate?

ANS: WILMOT PROVISO

8. "Merry Christmas," a CD from MTV unplugged, a self-titled CD, "Emotions," "Music Box," "Daydream," and most recently, "Butterfly" are among the musical productions of, FTP, what 27-year old pop singer whose voice ranges five octaves and who recently separated from music mogul husband Tommy Mottola.

ANS: Mariah CAREY

9. This view posits that there is no deep reality. The implication is that quantum objects in their unmeasured state have no dynamic attributes. Attributes are dependant on the measurement situation. FTP, name this interpretation promoted by Niels Bohr and named after the capital of Denmark.

ANS: COPENHAGEN Interpretation

10. Literary historians say that he wrote about a dozen plays, but he is well known for just two, both Elizabethan revenge tragedies. FTP who made additions to Marston’s The Malcontent but is best known as the author of The White Devil and The Duchess of Malfi.

ANS: John WEBSTER

11. His will divided the Roman empire between his sons Honorius and Arcadius, splitting it permanently into eastern and western divisions. His treaty with the Visigoths made them the first independent barbarians in the Roman empire. FTP, identify this Roman emperor who ruled from 346 to 395 A.D. and who prohibited all pagan practices in the empire.

ANS: THEODOSIUS II

12. He achieved his 700th career victory last season, and his coaching record includes three NCAA titles, an NIT championship, and both Pan-American and Olympic gold medals. FTP, who began coaching at Army, but now takes the court in Assembly Hall in Indiana in his characteristic red sweatshirt.

ANS: Robert (*Bobby*) KNIGHT

13. Though he wrote many choral works, dances, songs, and sonatas for various musical instruments, his fame largely rests on his rhythmic and melodic works for the piano which capture the spirit of his homeland. FTP, identify this countryman of Henrik Ibsen whose piano pieces include "Lyric Pieces," "Piano Concerto in A Minor," and the "Peer Gynt Suite."

ANS: Edvard GRIEG

14. Despite the fact that police found eight knives and seven guns in his car, including a handgun with laser sighting, this man maintains his innocence to charges of a September 1997 plot to assassinate President Bill Clinton. FTP, identify this former Secret Service informant who went to trial this January and could face up to 15 years in prison if convicted.

ANS: Zsolt SASS

15. She received a master's degree from Johns Hopkins in 1932 and took a job with the U.S. Fish and Wildlife Service. Her 1951 work, The Sea Around Us, described the biochemistry and geographic history of the earth's oceans. But she is better known for her 1962 book which led to the United States' ban on dichlorodiphenyltrichloroethane. FTP, name this author of Silent Spring.

ANS: Rachel CARSON

16. He wrote a play entitled Play in 1962 and a screenplay for a film called Film in 1963. Though both works are in English, this expatriate usually wrote in the language of his adopted nation, France. FTP, name this author whose better-known works include Happy Days, Endgame, and Waiting for Godot.

ANS: Samuel BECKETT

17. This nation was first populated by the Guarani Indians before the arrival of Europeans in 1527. Much of its territory was lost in the War of the Triple Alliance of 1865-1870, but it regained much of this land after the Gran Chaco War with Bolivia in 1932-1935. FTP, identify this nation, the only nation to have a two-sided flag and whose capital city is Asuncion.

ANS: PARAGUAY

18. Two debates, several lectures, a meeting with the author's lawyer and accountant, and an excursion to a West Side disco club in the company of Truman Capote highlight the events chronicled in Cruising Speed, a diary of one week in this man's life. FTP, name the diary's author, a widely syndicated columnist, close friend of Rush Limbaugh, and founder of The National Review.

ANS: William F. BUCKLEY, Jr.

19. He studied in Italy from 1600 to 1608 before returning to his native Antwerp to begin a career as an artist. In addition to painting, he served as a diplomat for the Netherlands' Archduchess Isabella for 14 years. FTP, name this artist who returned to country life in 1635 and who painted such works as Garden of Love, The Raising of the Cross, and Descent from the Cross.

ANS: Peter Paul REUBENS

20. First introduced in 1857, it was sponsored by a Republican Congressman from Vermont. It was later expanded in 1887 and 1914 by the Hatch and Smith-Lever Acts. FTP, identify this act which gave federal land grants to states for the establishment of colleges offering programs in agriculture, engineering, and traditional academic subjects.

ANS: MORRILL act

21. Their burgers are cooked on a bed of onions and have five holes in them for better cooking. Two inches square, the burgers are often called "sliders." FTP, name this popular hamburger chain, whose burgers typically cost less than 50 cents and whose current television slogan is "What you crave."

ANS: WHITE CASTLE

22. They are complex aluminum silicates varying in color and composition. They range in hardness from 2 to 4 on the Mohs scale, and the most important types are phloogopite, lepidolite, biotite, and muscovite. FTP, what is the general name given to these minerals, all of which are characterized by perfect basal cleavage?

ANS: MICA

23. In response to the proposed 1999 introduction of this item, four professors filed a lawsuit against the German government in Germany's highest court in January of 1998. FTP, identify this object of the European Union's plan to financially unify the continent next January, the single European currency expected to replace all national currencies within a year.

ANS: ECU (European currency unit)

24. It is useful for identifying individual phenotypes which include dominant or recessive alleles as well as polygenic phenotypes, in which case the law of independent assortment applies. FTP, identify this genetic device which is named for its inventor and contains an equal number of rows and columns.

ANS: PUNNETT SQUARE

24. In the Talmud, he appears as the destroyer of Sennacherib's armies and as the man who showed Joseph the way. In the Koran, he was the spirit of truth who revealed the sacred laws to Muhammed. In the Bible, he announced to Zacharias the future birth of John the Baptist and was the angel of the annunciation who appeared to the Virgin Mary. FTP, identify this angel who is the hearld of Judeo-Christian religion.

ANS: GABRIEL

25. This Asiatic religion developed from Zoroastrianism and included Buddhist and Gnostic elements. It was presented to Shpaur I by Mani as the official religion of Babylon. FTP, identify this religion which consisted of two conflicting principles-God versus matter, or light versus darkness--and which later influenced Christianity through Plotinus and St. Augustine.

ANS: MANICHEANISM

26. The plays of this Nobel Prize-winning author include "The Silver Box," "Strife," "Justice," and "Loyalties." An English novelist and playwright, he wrote the trilogy A Modern Comedy consisting of "The White Monkey," "The Silver Spoon," and "Swan Song." FTP, name this British author who is better known for his trilogy The Forsyte Saga.

ANS: John GALSWORTHY

27. The removal of this book in January, 1998, from the Anne Arundel county school system of Annapolis, Maryland has prompted protests from the city's NAACP chapter. This 1970 National Book Award-winning tome, which contains controversial descriptions of rape and sexual anxiety about lesbianism, is the story of the author's childhood in the rural South (arkansas, texas). FTP, name this work written by poet Maya Angelou.

ANS: I KNOW WHY THE CAGED BIRD SINGS

28. He recently survived a vote of no confidence, shortly after David Levy's resignation as foreign minister reduced the size of the ruling coalition from 66 to 61 in the 120-member Knesset. The motion of no confidence was introduced by the Labor and Meretz parties over allegations of failure of his social and economic policies. FTP, name this conservative world leader who shall remain prime minister of Israel.

ANS: Benjamin NETANYAHU

29. Born in Virginia in 1755, he was a staunch Federalist and one of the U.S. negotiators involved in the XYZ Affair. Elected to Congress in 1799, he was made Secretary of State under President John Adams in 1800. FTP, identify this fourth chief justice of the Supreme Court who presided over such cases as McCulloch v. Maryland and Gibbons v. Ogden and who established the court's power of judicial review.

ANS: John MARSHALL

30. A supporter of Mussolini, he was indicted for treason in America after broadcasting pro-fascist propaganda during World War II. He championed the imagist and vorticist movements, and was influenced by other authors such as T.S. Eliot, William Butler Yeats, and Robert Frost. FTP, identify this author whose works include "Homage to Sextus Propertius," "Hugh Selwyn Mauberly," and "Cantos."

ANS: Ezra POUND

31. They are separated from each other during meiosis and come together at fertilization when homologous ones, one from the sperm cell and one from the egg cell are paried. FTP, name these groupings of two or more genes that have the same position on homologous chromosomes.

ANS: ALLELE

Extras (Do NOT use)

28. In response to the six-year anniversary of the decision of this nation's government to cancel elections in which the Islamic Salvation Front would have taken power, attacks attributed to the GIA have resulted in 75,000 casualties. FTP, name this African nation in which most of the past year's killings have taken place at the "triangle of death" just south of the capital city of Algiers.

ANS: ALGERIA

33. Take a set of spins and put them in an external magnetic field. Define the energy of a given spin as the sum of its interaction with the external field and a linear interaction with its nearest neighbor spins. FTP, this describes what model of statistical mechanics which provides an effective method of visualizing phase transitions?

ANS: ISING model

 

1998 Cardinal Classic

Bonus Questions by Vanderbilt B

1. FTP each Given the title of a science fiction work, name its author.

a. The Left Hand of Darkness

ANS: Ursula LEGUIN

b. Star Maker

ANS: Olaf STAPLEDON

c. Rendezvous with Rama

ANS: Arthur C. CLARKE

2. Answer the following questions concerning the history of the state of Indiana, FTP each.

a. Within 5 years, in what year was Indiana admitted to the Union?

ANS: 1816 (1811-1821)

b. What utopian community was founded in Indiana in 1825 by Robert Owen?

ANS: NEW HARMONY

c. What Conferedate cavalry commander led raids into southern Indiana in

July 1863?

ANS: John H. MORGAN

3. Three of the four elements belong, and one of the four doesn't. FTP each, identify the element which isn't in the same group on the Periodic Table as the others.

a. lithium, potassium, strontium, and francium

ANS: STRONTIUM

b. oxygen, selenium, sulfur, antimony

ANS: ANTIMONY

c. iron, ruthenium, palladium, osmium

ANS: PALLADIUM

4. F5P each and a ten point bonus for all correct, name the four majors of the LPGA Tour.

ANS: U.S. WOMEN'S OPEN, LPGA CHAMPIONSHIP, Nabisco DINAH SHORE

Championship, DU MAURIER Classic

5. FTP each, identify the actor or actress common to both of the given movies.

  1. Rebel Without a Cause and The Gene Krupa Story

ANS: Sal MINEO

b. Greetings and Mean Streets

ANS: Robert DENIRO

c. Mystic Pizza and Steel Magnolias

ANS: Julia ROBERTS

6. FTP each, identify these heroes of round table given descriptions.

a. He sits on the Siege Perilous, a vacant chair predestined for the noblest of the knights who achieve the Holy Grail.

ANS: GALAHAD

b. A knight whose prowess is second only to Launcelot, he loves the wife of King Mark.

ANS: TRISTRAM (acc: TRISTAN)

c. The eldest brother of Gareth, he is fatally wounded in a battle against Launcelot.

ANS: GAWAIN

7. Identify the following business terms from descriptions, FTP each.

a. It is the consolidation of two companies into a single corporation.

ANS: MERGER

b. It results from an illegal bargain between stockholders of competing companies whereby all stock is turned over to a board which then manages member companies and eliminates competition.

ANS: TRUST

c. It is the result of one or more businessmen serving on the boards of directors of several different companies so as to influence the decisions of all companies involved.

ANS: INTERLOCKING DIRECTORATE

8. For the stated number of points, answer the following concerning Greek

mythology.

a. F5P each, they were the brothers of Helen of Troy.

ANS: CASTOR and POLLUX

b. FTP each, they were the only two spared in the great deluge.

ANS: DEUCALION and PYRRHA

9. Given a nineteenth-century painting, identify its painter FTP each.

a. The Haywain (1821)

ANS: John CONSTABLE

b. The Polar Sea (1824)

ANS: Caspar FRIEDRICH

c. The Slave Ship (1840)

ANS: J.W. TURNER

10. Given an army rank, provide the corresponding naval rank FTP each.

a. Captain

ANS: LIEUTENANT

b. Colonel

ANS: CAPTAIN

c. General of the Army

ANS: ADMIRAL OF THE FLEET

11. FTP each, answer the following concerning recent peace talks over home rule in Northern Ireland.

a. Name the political faction of Northern Ireland pushing for home rule.

ANS: SINN FEIN

b. Name the leader of the Sinn Fein and long-time proponent of Irish home

rule.

ANS: Gerry ADAMS

c. Name the political development minister of Northern Ireland who has worked with Adams and British Prime Minister Tony Blair on the plan for autonomy.

ANS: Paul MURPHY

  1. Identify the poet from lines F15P, or from poems for five.

a. 15: "This is the forest primeval"

5: Evangeline

ANS: Henry Wadsworth LONGFELLOW

b. 15: "Far from the madding crowd's ignoble strife

Their sober wishes never learned to stray."

5: Elegy Written in a Country Churchyard"

ANS: Thomas GRAY

13. Identify the following Spanish explorers given their activities, FTP each.

a. Discovered the mouth of the Mississippi

ANS: Hernando DE SOTO

b. Explored Texas, Oklahoma, Kansas, and the Grand Canyon

ANS: Francisco CORONADO

c. Conquered Ecuador and Peru

ANS: Francisco PIZARRO

14. FTP each, given some cabinet members of a former president, name the president.

a. Andrew Mellon, Charles Evans Hughes, Albert Fall

ANS: Warren HARDING

b. Simon Cameron, Gideon Welles, Montgomery Blair

ANS: Abraham LINCOLN

c. Dean Rusk, Robert McNamara, Douglas Dillon

ANS: John F. KENNEDY

15. Identify the following mathematicians important in the development of abstract algebra F15P each.

a. This Norwegian mathematician who died of tuberculosis at age 25 studied groups in which commutativity was preserved.

ANS: Niels Henrik ABEL

b. World chess champion for 27 years until 1921, his work concerning the theory of prime ideals was expanded by Noether. A famous theory is named for Noether and him.

ANS: Emanuel LASKER

16. Given their real names and jobs, provide the common names of the following entertainers FTP each.

a. Larry Ziegler, TV Talk Show Host

ANS: LARRY KING

b. John Yule, Jr., Boys' Town actor

ANS: MICKEY ROONEY

c. Alphonso D'Abruzzo, M.A.S.H. actor

ANS: ALAN ALDA

17. FTP each, give the capitals of the following island nations.

a. Dominica

ANS: ROSEAU

b. Vanuatu

ANS: VILA

c. Nauru

ANS: YAREN

18. FTP each, identify the following composers given their works of classical music.

a. "Royal Fireworks Music"

ANS: George Friedric HANDEL

b. "Creatures of Prometheus"

ANS: Ludwig von BEETHOVEN

c. "Das Lied von der Erde"

ANS: Gustav MAHLER

19. FTP each, given a line from one of Shakespeare's plays, identify the play from which it is taken.

a. "He that filches from me my good name robs me of that which not enriches him and makes me poor indeed."

ANS: OTHELLO

b. "As flies to wanton boys, are we to the gods; they kill us for their sport."

ANS: KING LEAR

c. "Cry 'Havoc' and let slip the dogs of war."

ANS: JULIUS CAESAR

20. Answer the following concerning recent developments in the molecular biology of cell death and aging.

a. For the first time, scientists have used an enzyme to block the aging process of cells. FTP, identify the enzyme which catalyzes the addition of short, repeated genetic units to the ends of chromosomes.

ANS: TELOMERASE

b. These discoveries have been made cooperatively at a major southwestern state research university and a Menlo Park, California biotech corporation. FTP each, name them both.

ANS: University of TEXAS and GERON Corporation

21. Identify the famous American, 30, 20, 10.

30: This Detroit native graduated summa cum laude from UCLA in 1925, even though he worked as a janitor and played football, baseball, and basketball.

20: He later studied at Harvard and joined the faculty at Howard University in 1928 before winning the Spingarn Medal in 1949.

10: He became the first black American to win the Nobel Peace Prize, doing so in 1950 for negotiating a peace treaty between Palestinian Arabs and Israel.

ANS: Ralph BUNCHE

22. Identify each of the following relating to the brain FTP each.

a. The portion of the brain that connects to the spinal cord and controls the autonomic nervous system.

ANS: MEDULLA OBLONGATA

b. It connects the two hemispheres of the cerebrum.

ANS: CORPUS CALLOSUM

c. It is the major integrating region for emotional response in the brain.

ANS: HYPOTHALAMUS

23. Give the month, day, and year of the following historical events FTP each.

a. Julius Caesar is assassinated.

ANS: MARCH 15, 44 B.C.

b. Charlemagne is crowned king.

ANS: DECEMBER 25, 800

c. Germany invades Poland to commence World War II

ANS: SEPTEMBER 1, 1939

24. FTP each, identify the physicist given the year and description of his Nobel Prize achievement.

a. 1906, for studying electrical discharge through gases and discovering the electron.

ANS: J.J. THOMPSON

b. 1927, for inventing the cloud chamber.

ANS: Charles WILSON

c. 1938, for producing transuranium elements by nuclear irradiation.

ANS: Enrico FERMI

25. FTP each given a song, name the artist recently inducted into the Rock ‘n Roll Hall of Fame.

a. "One of these Nights", "Heartache Tonight", "Lyin' Eyes"

ANS: The EAGLES

b. "California Dreamin", "I Saw Her Again", "Monday, Monday"

ANS: THE MAMAS AND THE PAPAS

c. "Lawdy Miss Clawdy", "Personality", "Stagger Lee"

ANS: Lloyd PRICE

30, 20, 10: Identify the author from works.

30: The American Songbag and Remembrance Rock

20: Rootabaga Stories and Slabs of the Sunburnt West

10: Cornhuskers and The People, Yes

ANS: Carl SANDBURG

In 1995, a major chemical corporation filed for bankrupcy after facing tens of thousands of lawsuits concerning hazards of a major medical product for women. FTP, answer the following

a. Identify the corporation against whom a judicial ruling was made this January.

ANS: DOW Chemical

b. The health hazards concerning what product of Dow have been at issue?

ANS: SILICONE BREAST IMPLANTS

*c. In what southern state was the latest ruling made, in which 1800 women jointly filed suit against Dow?

ANS: LOUISIANA

30,20,10: Identify the geographical location.

30: An industrial suburb of Paris located on the right bank of the Seine at the canal of the same name, it was named after a 3rd century martyr considered the first Bishop of Paris and Apostle of France.

20: The Gothic-style Royal Abbey is this city's principal landmark. The church here also houses the tombs of French Kings and their royal consorts.

10: Another city of the same name is the capital of the French Overseas Department, Reunion.

ANS: SAINT-DENIS

Last month, the National Football League reached a television deal with both CBS and Fox which will extend through the year 2003.

a. FTP, name the current NFL Commissioner who announced the deal.

ANS: Paul TAGLIABUE

b. Beginning next year, CBS will televise AFC games. FTP, what was the

last year in which CBS televised any NFL games?

ANS: 1993

ELISA is a biochemical technique often used in areas such as clinical

immunology. F5P eachue used in protein purification. FTP, all or

nothing, expand the acronym PAGE.

ANS: POLYACRYLAMIDE GEL ELECTROPHORESIS