Auburn - Toss-Ups

  1. The plays of this modern British playwright show the influence of Samuel Beckett and Eugene Ionesco. He won two awards for his play The Caretaker in 1960, but may be better known for his plays The Birthday Party and The Dumb Waiter. Most recently, this man has organized a group in Britain which is protesting the glorification of Columbus and other explorers of the New World. For 10 points, name this playwright whose trademark is setting an entire play in a single room.

    Answer: Harold Pinter

  2. This church season begins on the Sunday nearest St. Andrew's Day. It traditionally marks the beginning of the church year in Western denominations, and was probably adopted by the church as a liturgical ceremony in the 6th century. For 10 points, name this period, often referred to as "the Christmas Lent" in medieval times.

    Answer: Advent

  3. Union County, South Carolina; Berkeley County, Virginia; Augusta County, Virginia; York County, Pennsylvania; England; Ireland; and a ship at sea are all possible birthplaces for this president, whose official birthplace is listed as Waxhaw, South Carolina. For 10 points, name the president, famous for his "kitchen cabinet."

    Answer: Andrew Jackson

  4. This mathematical term describes the path that a particle takes if it visits all relevant locations and does not retrace any path between two locations. For 10 points, name this circuit, named for an 18th century Swiss mathematician.

    Answer: Euler's (OILERS) circuit

  5. His grandfather and father were both musicians in the service of the prince electors Max Friedrich and Max Franz. His own talent was such that by the age of 12 he was already an assistant to the organist Christian Gottlob Neefe with whom he studied. For 10 points, identify this composer of the ballet "The Creatures of Prometheus", the oratorio "Christ on the Mount of Olives" and the sonata Appassionata.

    Answer: Ludwig von Beethoven

  6. The Luddites were followers of the mythical Ned Ludd, and the Argonauts followed the mythical Jason. But, for 10 points, which non-mythical figure did the Huguenots (HUGH-guh-NOTS) follow?

    Answer: John Calvin

  7. In her later years, this Victorian poet's work turned away from Romantic narrative poetry toward social issues of the day, including child labor and Italian nationalism. In 1857 she published the verse novel Aurora Leigh, but she is pro-bably best known for her earlier Sonnets from the Portuguese. For 10 points, name her.

    Answer: Elizabeth Barrett Browning

  8. The two largest towns are St. Helier and St. Peter Port. They include Lihou, Jethou, Herm, Little Sark, Great Sark, and Aldernay, as well as the two largest islands. For 10 points, name this autonomous British possession near the French coast.

    Answer: the Channel Islands


    It was composed in 1935 by jimmy Mettugh and Dorothy Fields. Gloria DeHaven sang it in the 1944 movie "Between Two Women," and Alice Faye sang it in the 1935 movie "Every Night at Eight." For 10 points, identify this song, which was in the 1961 movie "The Misfits" and whose second line is "Simply because you're near me."

    Answer: "I'm in the Mood for Love"

  9. This special Senate procedure once required a 2/3 vote of the entire Senate, but today only needs 3/5 of the entire Senate. After such a vote is taken, the discussion of the specific issue at hand will end after 30 more hours of discussion and a final vote will be taken at that time. For 10 points, name this procedure, introduced in 1917, which is the only defense the Senate has against filibustering.

    Answer: cloture vote

  10. Her most recent creation, found in Montgomery, Alabama, can be described as a two-part structure: a black granite table with the history of the Civil Rights Movement enscribed on it and water flowing over it; and, a black granite wall adjacent to the table. If you see some parallels with the Vietnam Vet-eran's Memorial in Washington, which celebrated its 10th anniversary this past November, it should; they were designed by the same person. For ten points, name the common designer.

    Answer: Maya Lin

  11. Everyone knows that the Department of Defense is the result of a merger between the Departments of War and the Navy. James Forrestal was the first man to hold the position of Secretary of Defense. But, for ten points, in what year did the merger occur, allowing Forrestal to assume his post?

    Answer: 1947

  12. The Fifth Son, Souls on Fire, A Beggar in Jerusalem, Night, and Dawn were all written by this man, a holocaust survivor. For 10 points, name him, the winner of the 1986 Nobel Peace Prize.

    Answer: Elie Wiesel

  13. If you ever pet a shark, you would probably find out that, like a cat, you should pet a shark in only one direction, as rubbing a shark the wrong way will be like running your hand over coarse sandpaper, possibly resulting in a cut (which would really make things interesting, wouldn't it). This is because a shark's scales are actually like small teeth. For 10 points, what are these scales, which are made out of dentin, called?

    Answer: placoid scales

  14. Aroused by an unprovoked massacre at Sand Creek in 1864, this Plains Indian tribe waged war with Americans and participated in Little Bighorn in 1876. They surrendered, and were forced onto reservations the following year. For 10 points, name the tribe, which shares its name with a state capital.

    Answer: Cheyenne

  15. This book published in 1916 is a collection of fifteen short stories with an unusual pattern--the stories are all about different characters, but the characters progress in age throughout the book. The first three stories--"The Sisters," "An Encounter," and "Araby"--are all about childhood while the final story, "Death," is about adults. For 10 points, name this book by James Joyce.

    Answer: Dubliners

  16. On December 9, 1987, three Palestinian children and at least 12 others were mercilessly slaughtered in the Gaza Strip in Israel. This event sparked the beginning of the Palestinian Uprisings in the Occupied Territories. This uprising is known for two things: violence and passive resistance by Palestin-ians. For 10 points, what is the name of this revolt?

    Answer: Intifadah (an-TEE-fah-DAH)

  17. This English mathematician described a hypothetical computing machine that could theoretically perform any calculation, given enough time. The "test" named for him has been proposed as a criterion for determining if machines think. For 10 points, name him.

    Answer: Alan Turing

  18. Yellowstone National Park is shared by Idaho, Wyoming, and Montana, but only one other National Park is shared by more than one state. For 10 points, which park is located in North Carolina and Tennessee?

    Answer: Great Smoky Mountains National Park

  19. 1492 was a banner year for first and lasts. It saw the first European man set foot in the New World (if you believe that theory) and the election of the last pope to have sired chil-dren. For 10 points, give the real name of Pope Alexander VI.

    Answer: Rodrigo Borgia (PROMPT: if Alexander VI given early)

  20. A. A. Fair, Kyle Corning, Charles M. Green, Less Tillray, Carleton Kendrake, Robert Parr, and Charles J. Kenny are all the same person. For 10 points, by what name do we better know him, the author of the Perry Mason novels.

    Answer: Erle Stanley Gardner

  21. The five groups are Alexandrian, Antiochene, Byzantine, Chaldean, and Armenian. Also known as Uniate churches, they retain their own spiritual and liturgical traditions, but are united with the Catholic Church. For 10 points, name these churches, the largest of which is the Ukranian Catholic Church.

    Answer: Eastern Rite churches

  22. The second use of an offensive atomic weapon was on August 9, 1945 against the Japanese city of Nagasaki. Nagasaki was actually the secondary target of "Little Boy." For 10 points, name the original target, which was obscured by clouds on the day of the bombing, forcing the drop on Nagasaki?

    Answer: Kokura

  23. In "Star Trek: The Next Generation," Captain Picard acted as Arbiter of Succession for the Klingon Empire, overseeing the selection of the new leader of the Klingon High Council. In Dune, by Frank Herbert, planetologist Liet Kynes (lee-IT KINES) must perform a similiar function, overseeing the transition between House Harkonnan and House Atredies. For ten points, what is Dr. Kines' position called?

    Answer: Judge of Change

  24. The legend of the zombie may be based on fact. Three drugs known to voodoo priests have been shown to produce the effects associated with zombies. One, derived from a toad, is known to boost strength. Another, plant-based, induces the trade-mark trancelike state. The third comes from a fish revered as a delicacy; it can induce paralysis, and is attributed to many "awakening from the dead" stories. For 10 points, name this daring Japanese delicacy.

    Answer: fugu

  25. Be careful what you eat, especially in the Pacific Northwest. Always cook your hamburgers to one hundred fifty five degrees or you may face a severe bout with E. coli 157:H7. For 10 points, name the fast food company that will be certain to do so in the future.

    Answer: Jack in the Box

1993 A.C.F. Southeast Regional
Auburn - Bonuses

  1. (30 points) This question is designed to test your know-ledge of people who are responsible for most of our know-ledge of ancient Greece and Crete. You'll get 15 points for each one you can correctly name.
    1. This British archeologist was first turned on to early Greek and Cretan civilizations on a trip to Greece, ahere he observed natives wearing jewelery made of ancient coins with strange writings on them. This prompted him to start excavating on Crete, where he found evidence of the complex Minoan civilization.
      Answer: Sir Arthur Evans
    2. This man was actually an architect but worked as a cryptographer during WWII. In the early 1950's he was able to translate a very early form of Greek, which was called Linear B. He unfortunately died in a car accident before hw was able to translate its predecessor, Linear A, which remains untranslated to this day.
      Answer: Michael Ventris
  2. (30 points) I'll descibe to you a part of a basilica and you name the part.
    1. The projecting part of the building that is usually semicircular in plan and vaulted.

      Answer: Apse

    2. The vestibule leading to the nave.

      Answer: Narthex

    3. The part containing the altar.

      Answer: Bema

  3. (30 points) Yes, you asked for it (well, maybe not, but you've got it anyway) . . . another Shakespeare bonus. As you know, ol' Bill the Bard wasn't exactly the most original fellow in the world; in fact, all of his plays were based upon other works. For 10 points each, given the source, you tell me the play Slick Willie wrote based on them.
    1. Plautus' works Menaechmi and Amphitruo

      Answer: The Comedy of Errors

    2. The 1590 Thomas Lodge work Rosalynde

      Answer: As You Like It

    3. 1566's Palace of Pleasure by William Painter

      Answer: All's Well That Ends Well

  4. (30 points) Any parasitologist knows a tapeworm can frow to many feet in length, and has a body of many segments called proglottids. For 10 points each, name the three types of proglottids.

    Answer: Immature, Mature, Gravid

  5. (10 points) For 10 points each, answer the following questions about blue things.
    1. On what island is the cave known as the Blue Grotto?

      Answer: Capri

    2. Identify the Belgian dramatist who wrote "The Blue Bird".

      Answer: Maurice Maeterlinck

    3. Identify the composer who wrote the opera "Duke Bluebeard's Castle".

      Answer: Bela Bartok

  6. (30 points) With the resurgence of popularity of the Bullwinkle cartoon, the antlered one from Frostbite Falls has reached the very pinnacle of popularity -- his very own bonus question! For 10 points each, answer these questions about the Jay Ward wonder.
    1. At what college did Bullwinkle play football?

      Answer: Whatsamatta U.

    2. What country are the two spies Boris and Natasha from?

      Answer: Pottsylvania

    3. Who was the narrator for the episodes?

      Answer: William Conrad
  7. (30 points) This ancient king organized his empire into 20 satrapies and defeated the Babylonians and Assyrians. At the same time, he freed the Jews, for which the prophet Isaiah hailed him as a great hero. For 15 points, name this king who ruled Persia from 559 to 530 B.C. and was responsible for unification and expansion of the Persian empire.

    Answer: Cyrus

    For an additional 15 points, name the dynasty founded by Cyrus.

    Answer: Achaemenid

  8. (30 points) For 10 points each, identify these novels by Norman Mailer.
    1. This lengthy 1948 novel was his first.

      Answer: The Naked and the Dead

    2. Mailer followed his Ancient Evenings with a much lighter book. It is a ghost story and murder mystery about the drunken writer Timothy Madden, who can't remember if he is a murderer or not. For 10 points, name it.

      Answer: Tough Guys Don't Dance

    3. He won the Pulitzer Prize for this narrative of the 1967 Peace March on Washington.

      Answer: Armies of the Night
  9. (30 points) Okay, geography buffs. Given the highest and lowest points of a state, identify that state for 10 points for each correct answer.
    1. Highest-Wheeler Peak, Lowest-Red Bluff Reservoir

      Answer: New Mexico

    2. Highest-Harney Peak, Lowest-Big Stone Lake

      Answer: South Dakota

    3. Highest-Boundary Peak, Lowest-Mount Manchester

      Answer: Nevada
  10. (30 points) Maritime law designates three types of goods that are lost at sea when a ship sinks. There are different rules dealing with each of them. For 10 points each, name the category of goods based on a description.
    1. These are goods which remain afloat and/or wash ashore.

      Answer: flotsam

    2. These types of goods have a buoy or other mark of owner-ship attached to them. They legally must be returned to their owner if found.

      Answer: ligan

    3. These are goods which sink to the bottom.

      Answer: jetsam

  11. (20 points) Ah, Valentine's Day, a time for love and, for two states, a time for celebration. You'll receive 15 points for naming a state that entered the union on February 14 given just the year it enetered. You will earn 10 points given famous people from that state. 5 points if you need an addiontal clue.
    1. 15 pts - 1859
      10 pts - Linus Pauling, Chief Joseph
      5 pts - Its notable features include the Willamette Valley

      Answer: Oregon

    2. 15 pts - 1912
      10 pts - Geronimo, William Rehnquist
      5 pts - It is the home of the Petrified Forest

      Answer: Arizona

    12. (30 points) John is a 
    very popular name today, and it was also
    popular in medieval times.  The 
    three men below were named John,
    and it is your team's task to supply 
    their surname, either a place
    of birth or title, for 10 points each.
    1.  
    This John was the 4th son of Edward III of England.  When his
    eldest 
    three brothers died young, he entertained hopes of
    succeeding to the 
    kingship.  The throne instead passed to his
    oldest brother's son; 
    however, John's son Henry of Derby became
    King Henry IV.
              
    Answer: John of Gaunt
    2.  This John was the son of Henry IV and brother 
    of Henry V.  He
    was noted as a very noble man and a great warrior, but 
    gained a bad
    name for being responsible for the execution of Joan of Arc.
              
    Answer: John of Lancaster or John of Bedford
    3.  This John was a member 
    of the Anabaptists and was one of the
    ring leaders of a revolt in the 
    city of Munster in 1534.  This
    revolt resulted in a brief theocracy with 
    this man as its leader,
    but he was eventually executed by the rightful 
    government when the
    city was recaptured in 1535.
              Answer: John 
    of Leiden
     
    13. (30 points) Name this element, 30-20-10
    1.  It is rare, 
    ocurring in small amounts in the mica called
    lepidolite (le-PIH-do-LITE) 
    and in potash salts of the Stassfurt
    deposits in Germany.
    2.  It has an 
    atomic number of 57 and was discovered by Bunsen and
    Kirchoff in 1861.
    3.  
    It is silver-white and very soft, and its symbol is "Rb."
              
    Answer: rubidium
     
    14. (30 points) Set your minds on Greek mythology, 
    folks.  It's
    time to test your knowledge of the House of Atreus.  You'll 
    receive
    10 points for each correct answer.
    1.  Who started the family 
    curse by attempting to serve his boiled
    son at a banquet to the gods?
              
    Answer: Tantalus
    2.  Who was Atreus' brother, who had his children killed 
    and served
    to him when Atreus found out that he had made his wife untrue 
    to
    her wedding vows?
              Answer: Thyestes
    3.  Agamemnon had three 
    children.  Orestes was his son.  Electra
    was one daughter.  Who was the 
    other daughter?
              Answer: Iphigenia
     
    15. (30 points) Many people 
    have read the letters of Satan to a
    trainee in the Screwtape Letters. If 
    you have, you can earn 10
    points each for answering the following 
    questions about it.
    1. Who wrote it?
         Answer: C.S. Lewis
    2. Satan in 
    the guise of Screwtape writes letters of advice to a
    young trainee.  Who 
    is that trainee?
         Answer: Wormwood
    3. Finally, what is the family 
    relationship between Satan and
    Wormwood? 
         Answer: uncle to nephew
     
    
    16. (30 points) You may know the names of the stars, planets, and
    other 
    celestial objects which inhabit our universe, but do you know
    the 
    meanings behind some of those names?  For 5 points each, given
    a 
    celestial object, you give the meaning of the name.  For example,
    if I 
    say Ursa Major, you say "great bear."
    1.  Andromeda                 
    Answer: chained maiden
    2.  Pavo                      Answer: peacock
    3.  
    Vila                      Answer: sail
    4.  Fornax                    
    Answer: furnace
    5.  Caelum                    Answer: chisel
    6.  Antlia                    
    Answer: air pump
     
    17. (25 points) Let's check out your "northern 
    exposure" by
    answering the following questions regarding geography.  I'll 
    list
    two places, and you tell me which is farther north for 5 points
    each 
    and 5 points for all correct.
    1.  Denmark and Mongolia      Answer: 
    Denmark
    2.  Nepal and Tunisia         Answer: Tunisia
    3.  Portugal and 
    Syria        Answer: Portugal
    4.  Alabama and Chad          Answer: 
    Alabama
     
    18.(30 points) Many tours through Europe are called by weary
    
    tourists "ABC Tours," or "Another Boring Cathedral."  Well, you're
    taking 
    an ABC Tour with this bonus.  Identify these cathedrals for
    15 points 
    each.
    1.  This cathedral is also known as the "Coronation Cathedral."
              
    Answer: Rheims (reams)
    2.  The Second Crusade was preached here in 1146, 
    and Henry IV of
    France was crowned here in 1594.
              Answer: 
    Chartres
     
    19. (30 points) Writers of more adult novels sometimes like to
    
    shift gears a little and turn out a children's book or two.  For
    5 points 
    each, identify the author of:
    1. The Gnomemobile
              Answer: Upton 
    Sinclair
    2. The Christmas Ghost and The Beech Tree
              Answer: 
    Pearl S. Buck
    3. Chitty Chitty Bang Bang
              Answer: Ian Fleming
    4. 
    Surprise! Surprise! and 13 for Luck
              Answer: Agatha Christie
    5. 
    Dolphin Island and Indian Ocean Adventure
              Answer: Arthur C. 
    Clarke
    6. The Land and People of South Africa
              Answer: Alan 
    Paton
     
    20. (25 points)  He was born in Portland, Oregon, in 1887. After
    
    graduating from Harvard in 1910, he began his journalistic career
    as a 
    reporter for a Socialist newspaper.  Although he reported on
    the Mexiccan 
    Revolution for Metropolitan magazine, he is best know
    for his eyewitness 
    account of the 1917 Bolshevik Revolution in
    Russia in Ten Days That Shook 
    The World. After escaping to the
    Soviet Union in 1920, he died of typhus 
    at age 33. For 25 points,
    name this man, who until recently was the only 
    American buried in
    Russia.
              Answer: John Reed
     
    21. (25 points)  
    These quantities are used by several different
    soil classification 
    systems to organize soil types into different
    categories.  Each of these 
    three numbers indicate the specific
    water content of a soil where certain 
    changes in behavior occur. 
    The two most commonly used of these numbers 
    are used to find the
    liquidity and plasticity indices of the soil.  For 
    25 points, give
    the collective name of these quantities, which are name 
    for a
    Swedish soil scientist.
              Answer: Atterberg Limits
     
    22. 
    (25 points)  For five points each, name the five presidents of
    the United 
    States who have had the shortest terms, shortest to
    longest. Be careful, 
    though -- a miss stops you.
              Answer: William Henry Harrison
                         
    James Garfield
                         Zachary Taylor
                         
    Warren G. Harding
                         John F. Kennedy
     
    23. (20 points) 
    Most of you, at one time or another, have heard of
    the Italian car 
    manufacturer Fiat.  But, what you may NOT know is
    that Fiat is actually 
    an acronym formed from four other words.  For
    5 points apiece, give the 
    Italian words that make up the name
    "Fiat."
              Answer: Fabrica 
    Italiana Automobile Torino
     
    24. (30 points) It's time to play . . . "Who 
    Makes What Product." 
    Given the following consumer products, you tell me 
    the parent
    company for 5 points for each correct answer.
    1.  Hostess 
    baked goods            Answer: Ralston Purina
    2.  Simon and Schuster 
    publishing  Answer: Paramount
    3.  Carrier air conditioners       Answer: 
    United Technologies
    4.  Newsweek magazine              Answer: Washington 
    Post
    5.  Calvin Klein's Obsession       Answer: Unilever
    6.  Jack Daniels 
    bourbon           Answer: Brown-Forman
    
    END